Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag donderdag 9 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jean-Paul Belmondo in L’homme de Rio van Philippe de Broca Beeld
Jean-Paul Belmondo in L’homme de Rio van Philippe de Broca

L’homme de Rio

Arte, 13.45 uur

(Avontuur, Philippe de Broca, 1964) De grote transformatie van de eerder deze week overleden nouvelle-vaguester Jean-Paul Belmondo tot een soort Tom Cruise avant la lettre zien we in deze met reusachtige vaart geregisseerde actiekomedie. Belmondo trekt naar Brazilië om zijn ontvoerde verloofde terug te halen en speelt onderwijl schatzoeker in de jungle. De acteergigant die naar verluidt al zijn stunts zelf deed is vrijwel onophoudelijk in beweging: het ene moment voert hij een hoogtevreesopwekkende balanceeract uit op een bouwplaats, het volgende moment parachuteert ‘ie zichzelf uit een vliegtuigje boven het regenwoud. James Bond was net begonnen toen L’homme de Rio verscheen; Belmondo bood de overtreffende trap.

The Dark Knight Rises

Veronica, 20.30 uur

(Fantasy, Christopher Nolan, 2012) Waardig slotstuk van Nolans Batman-trilogie, zonder aan voorganger The Dark Knight te kunnen tippen. In Gotham City is Bruce Wayne (Christian Bale) verworden tot een chagrijnige kluizenaar, die het aan de stok krijgt met de gorilla-achtige slechterik Bane (Tom Hardy). Bane wil de beschaving redden door haar te vernietigen en beraamt vanuit het riool van Gotham een burgeropstand. Spectaculaire actiescènes en een lollige rol voor de in strak leer gehulde dievegge Selina (Anne Hathaway), die verdacht veel lijkt op Catwoman maar nergens zo wordt genoemd.

Tom Hardy in The Dark Knight Rises van Christopher Nolan Beeld
Tom Hardy in The Dark Knight Rises van Christopher Nolan

We Bought a Zoo

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Cameron Crowe, 2011) Sinds zijn grote successen Jerry Maguire (1996) en Almost Famous (2000) heeft Cameron Crowe de juiste toon niet meer weten te vinden. Ook in We Bought a Zoo, over een kersverse weduwnaar (Matt Damon) die in een opwelling besluit een vervallen dierentuin te kopen, is het drama onevenwichtig en zoetsappig. Toch valt er voldoende te genieten. Goed spel (vooral van Damon), een fijne soundtrack (met een voorname rol voor Sigur Rós-zanger Jónsi) en geestige dialogen maken deze lieve film beter te verteren.

Scarlett Johansson en Matt Damon in We Bought a Zoo van Cameron Crowe Beeld
Scarlett Johansson en Matt Damon in We Bought a Zoo van Cameron Crowe

Propaganda

NPO 3, 21.00 uur

Journalistiek magazine Propaganda zoekt de komende weken weer het verschil tussen nieuws en nepnieuws, informatie en desinformatie. Teun van de Keuken presenteert reportages van verslaggevers die checken wat er waar is van recente nieuwsberichten. Zo was er te lezen dat Nederland met spoed behoefte heeft aan een miljoen nieuwe woningen. Is die claim terecht, en waar kwam dit nieuwtje precies vandaan? Ook zou Nederland tijdens de lockdown massaal seksspeeltjes hebben gekocht. Berichten hierover zijn echter allemaal terug te leiden tot één webwinkel.

Danny’s wereld

NPO 2, 21.05 uur

In een nieuw seizoen van Danny’s wereld zoekt Danny Ghosen op onverwachte plekken in de samenleving naar spanningen, onrust, leed en onrecht. Zonder te oordelen stort hij zich in een onbekende wereld; vaak vlakbij, maar meestal onzichtbaar. Vanaf vandaag neemt hij onder meer een kijkje bij mensen die verslaafd zijn geraakt aan het spelen in een illegale toto, bewoners van volksbuurten die zien hoe de wijk wordt overspoeld door rijke nieuwkomers, slachtoffers en daders van huiselijk geweld en anorexiapatiënten die wel hulp willen maar niet krijgen.

A Killing in Tiger Bay

BBC 2, 22.00 uur

In 1988 werd de 20-jarige Lynette White op Valentijnsdag om het leven gebracht. De Welshe hoofdstad Cardiff was geschokt door deze brute moord, waarvoor tien maanden later vijf jongemannen werden gearresteerd. Na het langste moordproces uit de Britse geschiedenis werden drie van hen tot levenslang veroordeeld. Twee jaar later werd het vonnis vernietigd, maar het zou tot 2002 duren voordat dna-bewijs naar de ware moordenaar zou leiden. De misdaaddocumentaireserie A Killing in Tiger Bay reconstrueert een van de grootste Britse justitiële dwalingen van de jaren tachtig.

Stand van Nederland

NPO 2, 22.10 uur

Tot een paar jaar terug kampten veel gebieden buiten de Randstad met krimp. Winkels en voorzieningen verdwenen en jongeren trokken weg naar de stad. Tegenwoordig gaat de beweging de andere kant op. Stedelingen hebben ontdekt dat ze prima vanuit huis kunnen werken, en dat zo’n huis in de Achterhoek de helft kost van een flat in Amsterdam. In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Stand van Nederland onderzoekt Elen Demir wat dit betekent voor jongeren in plaatsen als Doetinchem, die door deze ontwikkeling de lokale huizenprijzen zien stijgen.

Meer over