TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 9 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

La pazza gioia (Paolo Virzì, 2016). Beeld
La pazza gioia (Paolo Virzì, 2016).

Europese Kampioenschappen
NPO 2, 17.30 uur

Veel finales vandaag bij het langebaanzwemmen, waaronder de 4 x 100 meter wisselslag bij de mannen en de vrouwen en de 50 meter vlinderslag bij de vrouwen. Vanaf 19:30 is er op NPO 3 aandacht voor atletiek.

The Great British Bake Off
NPO 1, 20.35 uur

In de grote finale bakken Kate, Sophie en Steven speltbroodjes en krijgen ze de opdracht gemberkoekjes te maken. Het spektakelstuk moet een taart worden met een glanzende bovenlaag. Wie glazuurt het beste?

Hollandse Zaken
NPO 2, 21.15 uur

Deze week een discussie over #MeToo, een jaar later. Wat is er veranderd sinds filmproducent Harvey Weinstein werd beschuldigd van seksueel wangedrag en vrouwen massaal hun verhaal deelden over seksueel misbruik?

The Big Life Fix
BBC 2, 22.00 uur

Reportageprogramma waarin uitvinders een meisje helpen dat een been verloor en dolgraag wil balletten. Voor een jonge vader, die zijn handen niet meer kan gebruiken, worden speciale handvatten ontworpen voor in de keuken.

Moby Dick
NPO 1, 22:25 uur

Het nieuwe boekenprogramma van Matthijs van Nieuwkerk, waarin zijn gasten vertellen over de romans of dichtbundels die hun leven hebben veranderd. In aflevering 1 ontvangt hij presentatrice Dieuwertje Blok en Nobelprijswinnaar Ben Feringa.

Matthijs van Nieuwkerk Beeld ANP Kippa
Matthijs van NieuwkerkBeeld ANP Kippa

Het Uur van de Wolf
NPO 2, 22:45 uur

Documentaire over het leven van Sammy Davis jr. Naast zijn successen op platen en het podium, wordt zijn carrière getekend door racisme van alle kanten. Als zwarte, joodse zanger kan hij weinig goed doen.

La pazza gioia (Paolo Virzì, 2016)
Canvas, 22:05 - 23:55 uur

De Italiaans-Franse actrice, regisseur en scenarist Valeria Bruni Tedeschi etaleert haar talent ten volle als de labiele en paranoïde Beatrice in La pazza gioia, een lichtvoetig drama dat opmerkelijk losjes met psychische ellende omspringt. Beatrice slijt haar dagen in een woongroep, waar ze de baas speelt over de andere bewoonsters, tot ze in contact komt met Donatella (Micaela Ramazzotti), een fragiele, beschadigde vrouw die zich de bemoeienis van Beatrice laat aanleunen. Ze blijken een gunstig effect op elkaar te hebben: Beatrice krijgt meer oog voor anderen, Donatella kruipt langzaam uit haar schulp. Wat de twee vrouwen in hun leven hebben meegemaakt, stemt allesbehalve vrolijk. Toch heeft La pazza gioia de luchtige toon van een feelgoodfilm. Dat kijkt lekker weg, maar het wringt ook. De psychische ellende van de vrouwen lijkt vooral bedacht om het scenario op te peppen – en om de hoofdrolspeelsters te laten schitteren in emotionele hoogte- en dieptepunten.

De twee actrices doen er hun voordeel mee. Ramazzotti, echtgenote van regisseur en scenarioschrijver Paolo Virzì, speelt mooi ingetogen, maar de echte ster van de film is ontegenzeglijk Bruni Tedeschi, die zich volop kan uitleven als de manische, egocentrische, gekmakend charmante Beatrice. Het is allemaal subtiel noch geloofwaardig, en toch heeft de film betoverende momenten, waarbij het elegante camerawerk het toch al weinig realistische verhaal tot een sprookje verheft. Voor de duur van de film is het geen straf om mee te gaan in de verzinsels van Beatrice.

The Mummy (Stephen Sommers, 1999)
SBS 9, 22.05-00.30 uur

De makers van de avonturenfilm The Mummy hadden het slim bekeken: een kruising tussen Indiana Jones, The Terminator en Evil Dead, met spectaculaire computereffecten, dat moest een commercieel succes worden. En ja: het publiek stroomde toe om te zien hoe ­archeologenechtpaar Brendan Fraser en Rachel Weisz de strijd aanbindt met een dictatoriale, eeuwenoude mummie. De speciale effecten, zoals van horden krioelende kevers en andere plagen, zijn het grootste pluspunt van de film.

Big (Penny Marshall, 1988)
Net 5, 23.05-01.15 uur

De 12-jarige Josh laat zich tegen een wensmachine op de kermis ontvallen dat hij graag ‘big’ wil worden en ontwaakt de volgende ochtend in het lichaam van niemand minder dan de dertiger Tom Hanks (in 1988 was Hanks 32, om precies te zijn). Dat is even schrikken, ook voor de kijkers, maar Big is allesbehalve flauw. De destijds onervaren actrice en regisseur Penny Marshall (ze leende de ploeg van Woody Allen) speelt een subtiel spel met het verlangen naar eeuwige jeugd en de angst voor ouderdom. Hanks, die als Josh directeur van een speelgoedfabriek wordt, balanceert voortdurend op de grens tussen subliem acteren en schmieren. Gelukkig neigt hij meestal naar het eerste; dat maakt de film extra leuk en spannend.

Meer over