Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 8 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Samal Jesljamova in Ayka van Sergej Dvortsevoj. Beeld
Samal Jesljamova in Ayka van Sergej Dvortsevoj.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

In Nederland ligt het treinspoor op betonnen of houten bielzen. Deze zijn bedekt met een ballastbed van stenen, die vaak kwartsstof bevatten. Net als bij asbest kan het inademen hiervan tot ernstige aandoeningen leiden, zoals longfibrose en longkanker. Onderzoek bracht in 2010 de omvang van de kwartsstofkwestie in kaart, maar nog steeds werken er dagelijks spoorbouwers met deze stenen. Wegens terugkerende problematiek werd een nieuw onderzoek gestart, dat later dit jaar moet worden afgerond. Zembla schetst vanavond de omvang van het probleem.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Nederland heeft zo’n beetje het beste drinkwater ter wereld, en het komt gewoon uit de kraan. Toch kiezen veel mensen voor het gebruik van een waterfilter, bijvoorbeeld omdat het water ‘te hard’ zou zijn, of verontreinigingen zou bevatten. Verkopers van waterfilters zijn echter bijzonder vaag over wat hun filters precies doen. Welke verontreinigingen worden er precies uit het water gefilterd, en wat is het ‘vitaliseren’ van water waarover ze graag praten? Keuringsdienst van waarde neemt vanavond een duik in de zin en onzin van de waterfilters.

Bohemian Rhapsody

Net 5, 20.30 uur

(Biopic, Bryan Singer, 2018) Amusante rockbiopic over de wordingsgeschiedenis van Farrokh Bulsara, die zou uitgroeien tot Queen-frontman Freddie Mercury. De prominente overbeet-gebitsprothese van hoofdrolspeler Rami Malek is wel even wennen, maar hij speelt meer dan uitstekend. Vooral in de vele opzwepende podiumscènes, waaronder het vrijwel geheel nagespeelde, legendarische Live Aid-optreden in Wembley. Malek glorieert met de getrouw geïmiteerde rockposes en de podiumheerschappij van de androgyne Queen-zanger. De zangstem van de acteur betreft een mix: beetje Malek, beetje echte Mercury, plus de winnaar van een Mercury-zangwedstrijd.

Rami Malek in Bohemian Rhapsody van Bryan Singer. Beeld
Rami Malek in Bohemian Rhapsody van Bryan Singer.

Pointer data

NPO 2, 21.10 uur

Met een batterij aan verschillende vaccins heeft de wereld het instrument in handen om het coronavirus te verslaan. Toch zijn er mensen die niets van de vaccins moeten weten. Antivaxers verspreiden – voornamelijk via sociale media – foutieve en misleidende informatie over vaccinatie en veroorzaken daarmee onrust en twijfel. Dat deden ze al vóór de coronacrisis, maar het afgelopen jaar heeft hun activiteit een enorme vlucht genomen. Pointer onderzocht wie er precies achter de antivaxbeweging zitten en wat ze met hun misinformatie hopen te bereiken.

Ayka

Arte, 23.30 uur

(Drama, Sergej Dvortsevoj, 2018) Knap uitgevoerd drama in de stijl van de Waalse broers Dardenne: uit het leven gegrepen ellende in een troosteloos decor, vol deerniswekkende personages. Titelpersonage Ayka, een door malafide schuldeisers opgejaagde ykaKirgizische vrouw in ijskoud Moskou, ontvlucht het ziekenhuis waar ze zojuist een kind op de wereld zette en struikelt van het ene rotbaantje in het andere. Hoofdrolspeler Samal Jesljamova (bekroond als beste actrice op het filmfestival van Cannes in 2018) geeft de paniekerige overlevingsdrang van Ayka een overtuigend gezicht, al benadrukt zij in alles wat ze doet dat het met dit personage maar één kant op kan: neerwaarts.

2Doc: Uit elkaar

NPO 2, 23.35 uur

Wanneer van oudere paren een van de partners ziek wordt, staan ze voor een ingrijpende verandering. Vroeger konden koppels in een bejaardentehuis terecht voor een gezamenlijke oplossing, maar tegenwoordig is er vaak slechts plek voor de patiënt. In hun tweeluik Uit elkaar schetsen Frans en Sylvia Bromet hoe koppels uit elkaar worden getrokken nadat bij een van de partners dementie is geconstateerd. Terwijl de aftakeling intreedt, neemt de gezonde partner de taak van mantelzorger op zich. Regels die samenblijven onmogelijk maken, verergeren de situatie.

The Avengers

BBC 1, 23.45 uur

(Actie, Joss Whedon, 2012) In The Avengers komen voor het eerst alle helden en bijbehorende verhaallijnen samen uit Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) en Captain America (2011), in een oorverdovende en vrolijke mix van botsende ego’s, zwaaiende vuisten en bovennatuurlijke vuurkracht. Vooral de slotscène is een feest van destructie. Regisseur Whedon beweegt daarbij virtuoos mee met dan weer de ene, dan weer de andere vergelder. Tussendoor leveren onder anderen Scarlett Johansson en Gwyneth Paltrow wat vrouwelijk tegengas.

Chris Hemsworth en Chris Evans in The Avengers van Joss Whedon. Beeld
Chris Hemsworth en Chris Evans in The Avengers van Joss Whedon.
Meer over