Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 6 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Lily James en Josh Dylan in Mamma Mia! Here We Go Again. Beeld
Lily James en Josh Dylan in Mamma Mia! Here We Go Again.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

In 2017 kwamen meer dan zeventig Londenaren om het leven bij een uitslaande brand in de woontoren Grenfell Tower. Als een van de oorzaken werd de gebruikte gevelisolatie aangewezen. De toren was kort voor de brand gerenoveerd met een voordelig type panelen en dat die de brandveiligheidstests niet goed hadden doorstaan, werd door de fabrikant verzwegen. Vanavond vertelt Zembla dat dergelijke panelen ook in Nederland op grote schaal worden gebruikt. En ook hier blijkt het erg lastig om informatie te krijgen over de brandveiligheid van het isolatieschuim.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

De avond van NPO 3 staat vandaag in het teken van plastic. Keuringsdienst van waarde herhaalt een reportage over microplastic. Plasticdeeltjes in make-up en crèmes belanden in het milieu en duiken op in de vis op ons bord. Daarna onderzoekt Tim Hofman in Pak de macht (21.00 uur) wiens schuld het eigenlijk is dat de wereld steeds meer met plastic wordt vervuild. En wie gaat het probleem oplossen? In haar documentaire We Are Fucked (21.40 uur) volgt Eef Hilgers drie jongeren die zich zorgen maken over het klimaat en daarom actie ondernemen.

Mamma Mia! Here We Go Again

Net 5, 20.30 uur

(Musical, Ol Parker, 2018) Oké, veel B-kantjes in deze vervolg-Mama Mia!, maar alleen al de decors en kleding verdienen een staande ovatie. Lily James kan zingen en die jarenzeventigoutfits staan haar jaloersmakend beeldig. Mamma Mia! Here We Go Again speelt zich af op hetzelfde ansichtkaartachtige Griekse eiland als de eerste film: Sofie (Amanda Seyfried) organiseert een openingsfeest voor haar nieuwe hotel, een eerbetoon aan haar overleden moeder Donna (Meryl Streep). Tegelijkertijd is Mamma Mia! Here We Go Again ook een prequel: in flashback is te zien hoe Donna (dan gespeeld door Lily James) zwanger raakte van Sofie en waarom drie mannen haar vader zouden kunnen zijn.

Le fils de l’épicier

TV 5, 21.03 uur

(Drama, Eric Guirado, 2007) Sfeervol drama over een Lyonee die terugkeert naar zijn geboortedorp in de Provence, waar hij zijn vader moet vervangen die herstelt van een hartaanval. Het slome leven met de SRV-wagen, waarmee hij de oude dorpelingen van levensmiddelen voorziet, begint hem meer en meer te bevallen. Le fils de l’epicier ademt nostalgie naar simpele waarden, platteland, familie en vooral overzichtelijkheid: er gaat natuurlijk niets boven frisse lucht, natuur en schuifelende oude mensjes om dit stadsmens van zijn zwartgalligheid te genezen.

Nicolas Cazalé in Le fils de l'épicier van Eric Guirado. Beeld
Nicolas Cazalé in Le fils de l'épicier van Eric Guirado.

Saved by a Stranger

BBC 2, 22.00 uur

Grote gebeurtenissen bestaan uit talloze verhalen van gewone individuen. In de BBC-serie Saved by a Stranger presenteert Anita Rani persoonlijke verhalen uit de recente geschiedenis, verteld door de mensen die ze hebben meegemaakt. Eind jaren tachtig raakte verpleger Mark besmet met hiv. Destijds was zo’n diagnose zo ongeveer een doodvonnis, maar een vrijwilliger hielp Mark door deze moeilijke periode. Bij de onlusten in Belfast van 1973 werd Peter in zijn huis neergeschoten. Tijdens zijn pijnlijke herstel bleef verpleegkundige Betty bij zijn bed.

2Doc: The Prophet and the Space Aliens

NPO 2, 23.30 uur

In 1973 had de Franse autojournalist Claude Vorilhon naar eigen zeggen een buitenaardse ontmoeting. Een wezen uit een vliegende schotel gaf hem een boodschap die hij moest doorgegeven aan de mensheid. Vorilhon veranderde zijn naam in Raël en schreef een boek over de Elohim, die lang geleden al het leven op aarde zouden hebben gemaakt. Sindsdien heeft het Raëlisme een grote groei doorgemaakt. In zijn documentaire The Prophet and the Space Aliens gaat Yoav Shamir op zoek naar Raël en zijn beweging, die wereldwijd actief is met soms vrij bizarre projecten.

High-Rise

WDR, 23.30 uur

(Sciencefiction, Ben Wheatley, 2015) Met zijn onmogelijk geachte J.G. Ballard-verfilming High-Rise maakte de Engelse veelfilmer Ben Wheatley (Kill List, Sightseers) zijn meest ambitieuze werk tot nu toe, over een woontoren waarin het dagelijks leven ontspoort in anarchie. Trouw aan Ballards koele stijl geeft Wheatley geen blijk van morele verontwaardiging over zijn losgeslagen personages. Hij lijkt er eerder van te genieten, met het duivelse plezier dat ook zijn eerdere films kenmerkte. Let ook op de geniale muziekkeuzen, waaronder de exclusief voor deze film gecomponeerde cover van Abba’s SOS door Portishead.

Tom Hiddleston in High-Rise van Ben Wheatley. Beeld
Tom Hiddleston in High-Rise van Ben Wheatley.
Meer over