Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 6 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Tye Sheridan in Ready Player One. Beeld
Tye Sheridan in Ready Player One.

Mees Kees langs de lijn

NPO 3, 15.12 uur

(Familiefilm, Aniëlle Webster, 2016) In de vierde Mees Kees-film werkt het recept nog steeds uitstekend, ook met een klas vol nieuwe acteurs, een andere meester Kees (Leendert de Ridder, prima opvolger van Willem Voogd) en een nieuwe regisseur. Gelukkig keerden Sanne Wallis de Vries en Raymonde de Kuyper terug in hun herkenbare bijrollen en schreef Tijs van Marle opnieuw het scenario, gebaseerd op de boeken van Mirjam Oldenhave. Mees Kees langs de lijn, vol perikelen rond een schoolvoetbaltoernooi en de moeder van Kees, is vertrouwd vrolijk van toon en toch licht melancholiek.

 Sanne Wallis de Vries in Mees Kees langs de lijn Beeld
Sanne Wallis de Vries in Mees Kees langs de lijn

Ready Player One

Veronica, 20.30 uur

(Sciencefiction, Steven Spielberg, 2018) De voltooiing van Spielbergs verfilming van ­Ernest Clines gelijknamige sciencefictionbesteller (2011) nam zoveel tijd in beslag dat de regisseur ondertussen nóg een film maakte: The Post. Dat op feiten gebaseerde journalistendrama kan niet sterker verschillen van Ready Player One, een flitsend SF-avontuur dat zich grotendeels afspeelt in een virtueel pretpark. Dat is het domein waarin de met VR-bril uitgeruste mens anno 2044 existeert, als de echte wereld heeft afgedaan. Tiener Wade Watts (Ty Sheridan) tracht met zijn digitale avatar door te dringen tot de game-elite, waarna de kijker een vloedgolf aan spektakelscènes over zich krijgt uitgestort, volgestouwd met ­special ­effects en film- en gameverwijzingen.

Kamp van Koningsbrugge

NPO 1, 20.34 uur

Je moet fysiek en mentaal heel wat in je mars hebben om de opleiding van de special forces te doorstaan. In het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge gaan weer vijftien gewone burgers die uitdaging aan. Presentator Jeroen van Koningsbrugge levert de kandidaten af aan een ervaren team van commandospecialisten die op een uitdagend terrein een arsenaal aan uitdagingen in petto hebben. Commando-instructeurs Dai en Ray keren terug uit het vorige seizoen. De opleiding van het Korps Commandotroepen heeft een slagingspercentage van 3 procent.

Four Hours at the Capitol

NPO 2, 22.09 uur

De BBC en de Amerikaanse betaalzender HBO sloegen de handen ineen voor een bijzondere, anderhalf uur durende reconstructie van de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Four Hours at the Capitol combineert archiefbeelden met opnamen die werden gemaakt door de activisten en relschoppers, aangevuld met ooggetuigenverslagen van agenten, bewakers in het Capitool en mensen die vastzaten in het gebouw. Ruim zeshonderd demonstranten werden aangeklaagd voor hun rol in de gebeurtenissen, voormalig president Trump werd verbannen van sociale media.

Mars: Inside SpaceX

National Geographic, 23.00 uur

Dit jaar hoopt SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, de grootste raket aller tijden in een baan om de aarde te brengen. Starship moet het lanceren van kunstmanen veel goedkoper maken, de mens terugbrengen naar de maan en zelfs koers zetten naar Mars. In Mars: Inside SpaceX neemt National Geographic een eerder succesnummer onder de loep. De Falcon 9 is een grotendeels herbruikbare en daardoor voordelige raket waarmee Musk de markt heeft veroverd. De grotere broer Falcon Heavy kan zwaardere ladingen lanceren en hogere banen bereiken.

Bitchin’: The Sound and Fury of Rick James

Canvas, 23.15 uur

Dankzij een perfecte mix van funk, rock, disco en new wave scoorde Rick James in 1981 een wereldhit met Superfreak. Hij zou dat succes nooit meer evenaren, maar was toch ook geen one hit wonder. De documentaire Bitchin’: The Sound and Fury of Rick James duikt in het leven van de funkartiest, die zich hard maakte voor gelijke behandeling en veel collega’s op weg hielp in hun carrière. In de jaren negentig draaide James de cel in wegens kidnapping en mishandeling, maar later zou hij nog een comeback maken. Op zijn 56ste overleed hij aan een hartstilstand.

In the Heart of the Sea

BBC 1, 23.35 uur

(Actie, Ron Howard, 2015) In the Heart of the Sea buigt zich over de geschiedenis die ten grondslag lag aan Herman Melvilles klassieke roman Moby-Dick: het mysterieuze vergaan van de walvisvaarder Essex. Het resultaat is spektakelcinema versus literaire thema’s. Veel van Melvilles thema’s sneuvelen in de bombast, maar de onderliggende vraag (hoe ver kan de mens gaan in het vernietigen van de natuur voor eigen gewin?) maakt de kaskraker prettig actueel. De walvisjacht wordt ongemakkelijk én opwindend gebracht: een dubbelzinnigheid die de film parten speelt maar ook intrigerend maakt.

Beeld uit In the Heart of the Sea. Beeld Courtesy Warner Bros. Pictures
Beeld uit In the Heart of the Sea.Beeld Courtesy Warner Bros. Pictures
Meer over