TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor donderdag 31 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Rutger Hauer in ‘Blade Runner’ van Ridley Scott. Beeld
Rutger Hauer in ‘Blade Runner’ van Ridley Scott.

When Harry Met Sally...

NPO 2, 14.25 uur

(Komedie, Rob Reiner, 1989) In deze bijzonder succesvolle romantische komedie ontmoeten Harry (Billy Crystal) en Sally (Meg Ryan) elkaar als ze allebei net zijn afgestudeerd en samen naar New York vertrekken. Tijdens hun eerste gesprek verklaart Harry dat een man en een vrouw nooit vrienden kunnen zijn. In de jaren die volgen, blijven de twee elkaar ontmoeten, maar het duurt langer dan een decennium voor de theorie wordt bevestigd. Klassiek is de scène waarin Ryan in een vol New Yorks restaurant tijdens de maaltijd doet of ze klaarkomt.

Meg Ryan en Billy Crystal in ‘When Harry Met Sally...’ van Rob Reiner. Beeld
Meg Ryan en Billy Crystal in ‘When Harry Met Sally...’ van Rob Reiner.

Masked Singer – Oud & Nieuw-special

RTL 4, 20.35 uur

De zangwedstrijd Masked Singer is voor RTL een van de grootste hits van de afgelopen jaren. De Nederlandse versie van de Zuid-Koreaanse succesformule krijgt vanavond een speciale oudejaarsaflevering. Juryleden Gerard Joling, Carlo Boszhard, Loretta Schrijver en Buddy Vedder moeten weer achterhalen welke bekende Nederlanders er schuilgaan achter de extravagante vermommingen van vijf nieuwe zingende personages. Bij de laatste reguliere uitzending zagen ruim 3,8 miljoen kijkers hoe Neptunus – die zanger Jan Dulles bleek te zijn – het seizoen won.

Matthijs gaat door

NPO 1, 20.30 uur

Vanaf 9 januari is Matthijs van Nieuwkerk weer wekelijks te zien met een nieuwe show en – hopelijk – nieuwe tafelgasten. Na het opdoeken van De wereld draait door, dat vijftien jaar standhield op de NPO, heeft Van Nieuwkerk een nieuwe programmaformule bedacht. Vanavond geeft de presentator alvast een voorproefje van Matthijs gaat door. BNNVARA wil nog niet veel kwijt over de inhoud, maar belooft humor, muziek, het uitreiken van prijzen en andere verrassingen. Sven ‘Hammond’ Figee en zijn bigband zorgen voor de muzikale begeleiding.

Ondertussen in 2020

NPO 2, 21.30 uur

Net zoals veel Nederlanders heeft acteur en schrijver Maarten Spanjer het jaar 2020 voornamelijk binnen doorgebracht. Het gaf hem alle tijd om het nieuws te volgen en krantenberichten te verzamelen die zijn nieuwsgierigheid prikkelden. Daarbij gaat zijn aandacht niet zozeer uit naar grote, wereldschokkende gebeurtenissen als wel naar kleine nieuwtjes uit de regio. In zijn persoonlijke jaaroverzicht Ondertussen in 2020 gaat Spanjer in heel Nederland op zoek naar de verrassende verhalen en de kleurrijke mensen achter bijzondere en ontroerende berichten.

Oudejaarsconference Youp van ’t Hek: Korrel zout

NPO 1, 22.30 uur

Nu er dit jaar minder kan worden gefeest en meer mensen thuisblijven, kunnen er kijkcijferrecords gaan sneuvelen. Zeker omdat de oudejaarsconferences van Youp van ’t Hek en Guido Weijers (RTL 4, 22.10 uur) doorgaan, al is het dan zonder publiek en in aangepaste vorm. In zijn tiende en laatste oudejaarsconference Korrel zout blikt Van ’t Hek terug op het jaar waarin Nederland – inclusief de cabaretier zelf – door corona werd gevloerd. Ook voor Weijers is het de tiende keer. In zijn conference vat hij de tijdgeest in zwarte humor en scherpe grappen.

Escape from New York

Veronica, 22.50 uur

(Sciencefiction, John Carpenter, 1981) Smakelijke pulp van genrespecialist John Carpenter (Halloween, The Thing), waarin Manhattan in het destijds toekomstige Amerika van 1997 is getransformeerd tot een grote ommuurde gevangenis. De president (Donald Pleasence) wordt gegijzeld door een verzetsgroep en stort neer tussen de maniakken. Voormalig oorlogsheld-met-ooglap Snake Plissken (Kurt Russell) dient hem terug te halen. Een model van de stad kreeg nadien een lik verf en werd opnieuw gebruikt voor de opnamen van Blade Runner (1982), dat na afloop wordt uitgezonden in een fantastische Oud-en-Nieuw-double-bill.

Kurt Russell in ‘Escape from New York’ van John Carpenter. Beeld
Kurt Russell in ‘Escape from New York’ van John Carpenter.

Blade Runner

Veronica, 00.40 uur

(Sciencefiction, Ridley Scott, 1982) In het Los Angeles van 2019 wonen replica’s van mensen, die weten dat zij slechts vier jaar te leven hebben. Onder leiding van punkrobot Roy Batty (Rutger Hauer) willen zij méér; detective Deckard (Harrison Ford) moet hen onschadelijk maken. Kijkadvies dat gezien het moment van uitzending niet lastig kan zijn om op te volgen: vergeet de plot. Denk vooral niet na over de wijze waarop Deckard al die robots opspoort, Blade Runner is allereerst een kijkspektakel. Dwaal rond in dat oogstrelend fraai verlopen Los Angeles van de (inmiddels voorbije) toekomst: goor, regenachtig, overvol, maar toch ook aangenaam.

Meer over