Film- en tv-tipsDonderdag 31 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 30 augustus

Kijk vooral het origineel van Oldboy, en niet alleen om de meest controversiële eetscène uit de filmgeschiedenis.

Choi Min-sik in de film Oldboy.

Toen Berend Jan Bockting in de Volkskrant onlangs over de kunst van de eetscène schreef, kon een kader met onsmakelijke eetscènes niet ontbreken. Dat lijstje werd aangevoerd door de levend verorberde octopus uit Park Chan-wooks manga-verfilming Oldboy. ‘De meest verontrustende en controversiële eetscène in de filmgeschiedenis’, noemde Bockting de scène, en terecht. Al heb je Oldboy (Oldeuboi) reeds tien keer gezien, het blijft het een verbijsterend ik-wil-het-niet-zien-maar-ik-móét-kijken moment, dat waarop hoofdpersonage Oh (Choi Min-sik) in een sushirestaurant een octopus opeet. Eerst bijt hij de kop af, en vervolgens propt hij de langs zijn wangen en neus wurmende tentakels in zijn mond.

Toen Oldboy op het filmfestival van Cannes de Grand Prix won, bedankte regisseur Park Chan-wook onder meer de octopussen die tijdens de opnames levend gegeten werden door hoofdrolspeler Choi Min-sik.

De scène moest vier keer over, en even zoveel octopussen verloren er het leven bij. Vertolker Choi, Boeddhist en vegetariër, bad voorafgaand aan de opnames en bood de dieren zijn excuses aan, zoals te zien valt in beelden uit de making-of.  Veelzeggend is de zin waarmee Oh, die zichzelf net heeft bevrijd na vijftien jaar te hebben vastgezeten in een hotelkamerachtige cel, zijn feestmaal motiveert: ‘Ik wil iets levends eten.’ Tijdens die jarenlange opsluiting kreeg Oh slechts dumplings voorgeschoteld; geen wonder dat hij nu iets wenst dat naar leven en grenzeloosheid smaakt. En zoals hij zijn tanden zet in die octopus, zo bijt hij zich vast in zijn vergeldingsmissie. Wie hem dit heeft aangedaan, die zal het bezuren, zoveel is duidelijk.

Spike Lee’s Hollywood-remake sloeg de levend gegeten octopus over. Die andere beruchte scène uit Oldboy,  waarin Oh in een shot van bijna drie minuten tientallen belagers van zich af mept, handhaafde Lee wél – in een take van ongeveer vijf minuten die de studio uiteindelijk drastisch inkortte. Interessant om de scènes naast elkaar te leggen. Bij Park beweegt de camera bijvoorbeeld in één rechte lijn langs het donkere, bruingroene decor, parallel aan de onder- en bovenkant van het scherm; die van Lee zweeft veel vrijer langs en boven de personages, terwijl hier voor veel licht en een grijsblauwe kleurstelling gekozen is. Componist Roque Baños voorziet Lee’s variant van opzwepend tromgeroffel; Jo Yeong-wook geeft Parks scène tragiek, dankzij de trompetmelodie die boven het geweld uitsteekt. Uiteindelijk is vooral dat het verschil: waar Lee een puur spektakelstuk aflevert, voel je bij Park met elke klap het onrecht dat Oh is aangedaan. Kijk dus vooral het origineel, octopus of niet.

Oldboy (Park Chan-wook, 2003)

Viceland, 22,00-00.10 uur

48 Hrs. 

(Walter Hill, 1982)

In 1982 debuteerde komiek Eddy Murphy als speelfilmacteur met 48 Hrs., een actiekomedie van regisseur Walter Hill (Southern Comfort, Streets of Fire), en daarmee was hij direct succesvol. Hij zou dat met onder meer Trading Places en Beverly Hills Cop ook nog wel even blijven. 48 Hrs. gaat over de rauwe politieman Jack Cates (Nick Nolte), die tijdens zijn zoektocht naar een voortvluchtige crimineel ene Reggie Hammond (Murphy) mee op pad neemt. Hoe grappig Murphy vaak ook is, tussen hem en scenarioschrijver Roger Spottiswoode en Hill moet het niet erg hebben geklikt. De regisseur heeft duidelijk moeite met de komische intermezzi, die de film meer ophouden dan optillen. Zodra Hill de oude lichtblauwe Cadillac van Cates over de fotogenieke glooiende straten van San Francisco mag laten stuiteren, komt de film weer op gang. Vanavond gevolgd door Another 48 Hrs. (1990), eveneens met Nolte en Murphy en opnieuw geregisseerd door Hill.

RTL 7, 20.30-22.30 uur

Bitcoin naar de maan! En terug 

NPO 3, 20.20 uur

Herhaling van de documentaire die omroep PowNed eerder dit jaar maakte over de populariteit van de digitale munt bitcoin. Er worden zes bijzondere mensen gevolgd die in een korte tijd een ingrijpend ander leven zijn gaan leiden dankzij cryptovaluta.

Wild Thailand
NPO 1, 20.35 uur

In het slot van dit drieluik over de Thaise natuur zijn we in het mysterieuze noorden. In de jungles van Phu Khieo leven diverse bijzondere primaten, zoals de Phayrelangoer, een sociale aap die leeft op een uitgekiend dieet van honderden verschillende soorten bladeren.

Linda’s Zomerweek
RTL 4, 21.30 uur

Linda de Mol ontvangt misdaadjournalist John van den Heuvel en zangeres Ilse DeLange. Van den Heuvel heeft een heftig jaar achter de rug vol bedreigingen en beveiliging, DeLange stortte zich op een acteerrol in de Amerikaanse tv-serie Nashville.

Drone masters
SBS 6, 21.30 uur

Welke bekende Nederlander kan het best een drone besturen? Dit nieuwe spelprogramma laat zeven BN’ers, onder wie danser Timor Steffens, actrice Tanja Jess en bokser Remy Bonjasky, opdrachten uitvoeren met de dronecamera. Dennis van der Geest presenteert.

Moby Dick
NPO 1, 22.25 uur

In de voorlopig laatste aflevering van zijn boekenprogramma ontvangt Matthijs van Nieuwkerk de autojournalist en musicoloog Bas van Putten en journaallezer Simone Weimans. Welke favoriete boeken hebben zij meegenomen om te bespreken?

Modernisme in Australië
NPO 2, 22.45 uur

Een portret van architect Harry Seidler (1923-2006), die ontsnapte aan de nazi's, emigreerde naar het destijds nog geïsoleerde Australië en daar de pionier van het modernisme werd. Nog altijd hebben zijn ideeën een grote invloed op de Australische architecten van nu. 

Meer over