Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 29 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Marcel Hensema (rechts) en David Wristers in Goud. Beeld
Marcel Hensema (rechts) en David Wristers in Goud.

Keuringsdienst van waarde classics

NPO 3, 20.20 uur

Wat heeft een krabstick precies met krab te maken? Bijzonder weinig, zo blijkt in een van de klassieke reportages uit de archieven van Keuringsdienst van waarde. De keurmeesters gingen op zoek naar de ingrediënten van surimi, de wit-oranje staafjes die ook wel bekend zijn als krabsticks. Niet gemaakt van krab, maar van witvis, die wordt gepureerd, gemengd met zetmeel en gekookt. Zo krijgt het een rubberachtige structuur, die van de gewenste smaak wordt voorzien. Surimi is handig te verwerken en ideaal voor in de sushi, maar krab is het dus niet.

Time of the Gypsies

Canvas, 21.10 uur

(Drama, Emir Kusturica, 1988) De Servische cineast Kusturica maakte in 2016 voor het laatst een speelfilm. Zelfs als hij nu een nieuw meesterwerk afleverde, zou hij nog steeds vooral geassocieerd worden met Underground (1995), Black Cat, White Cat (1998) en natuurlijk Time of the Gypsies, het magisch-realistische coming-of-agedrama waarmee hij op het Filmfestival van Cannes de regieprijs won. Centraal staat de (criminele) volwassenwording van Roma-tiener Perhan (Davor Dujmovic), die over telekinetische gaven beschikt. Het even aardse als barokke epos wordt voortgestuwd door de prachtige muziek van Goran Bregovic.

Davor Dujmovic in Time of the Gypsies. Beeld TMDB
Davor Dujmovic in Time of the Gypsies.Beeld TMDB

Goud

NPO 3, 21.45 uur

(Drama, Rogier Hesp, 2020) Vlak voor een belangrijke wedstrijd staat turntalent Timo strak van de zenuwen. Vader Ward, zelf een voormalig turner, weet gelukkig precies hoe hij zijn 17-jarige zoon kan kalmeren. Als de jonge held en zijn beschermengel, zo maken de hoofdpersonages van Goud hun opwachting. Maar ook als twee pijnlijk contrasterende lichamen. Terwijl Timo (gespeeld door de 20-jarige topsporter David Wristers) al turnend gewichtloos lijkt te worden, kijkt de half verlamde Ward (Marcel Hensema) toe vanuit zijn rolstoel. In Hesps sterke regiedebuut dreigen de twee uit elkaar te groeien, ondanks hun gedeelde sportambities. Het uitstekend gespeelde Goud duikt diep in deze complexe, vaak benauwende vader-zoonrelatie.

Pandemic: The Virus That Shook the World

NPO 2, 22.10 uur

Nadat de wereld was bekomen van de eerste schok, moest er worden gezocht naar manieren om de coronapandemie het hoofd te bieden. Dat betekende isolatie, thuiswerken en maatregelen als het dragen van een mondkapje. De tweede aflevering van Pandemic: The Virus That Shook the World toont met opnamen en interviews van over de hele wereld hoe iedereen door het coronavirus in hetzelfde schuitje zat. Toch worden de gevolgen van het virus niet in alle lagen van de bevolking even sterk gevoeld. Voor een truckchauffeur is thuiswerken nu eenmaal geen optie.

Clueless

Net 5, 23.00 uur

(Komedie, Amy Heckerling, 1995) Prettige tienerkomedie, losjes gebaseerd op Jane Austens Emma (1815), die een hilarisch beeld geeft van het middelbareschoolleven in Beverly Hills in de jaren negentig. Wat Clueless tot zo’n aangename, soms venijnige zedenschets maakt – in sommige kringen zelfs tot een klassieker – zijn de komische dialogen en het aanstekelijke spel van Alicia Silverstone als de populaire, vlotgebekte, oppervlakkige en oprecht naïeve Cher, met een onuitputtelijke kast vol dure merkkleding en een warm hart voor minder gefortuneerde medemensen. Ook met de veel te jong gestorven Brittany Murphy.

Stacey Dash (links) en Alicia Silverstone in Clueless. Beeld Getty
Stacey Dash (links) en Alicia Silverstone in Clueless.Beeld Getty

Zembla

NPO 2, 23.15 uur

In de derde reportage over bodemuitputting in Nederland gaat Zembla op zoek naar oplossingen en rijst de vraag waarom de agrarische sector zich zo terughoudend opstelt. Ondanks de uitputting van de bodem en de uitstoot van stikstof, fijnstof en broeikasgassen door veeteelt en landbouw laten veranderingen in de sector opvallend lang op zich wachten. Zembla onderzocht de rol van de banken, zuivelcoöperaties en agrochemische bedrijven, en ontdekte dat ondernemersorganisatie LTO Nederland in Europa lobbyt tegen initiatieven voor een groenere landbouw.

Matisse voyageur, en quête de lumière

Canvas, 23.25 uur

In 2019 was het anderhalve eeuw geleden dat Henri Matisse werd geboren. Raphaël Millet maakte de documentaire Matisse voyageur, en quête de lumière, waarin de vele reizen van de Franse kunstenaar centraal staan. De schilder en beeldhouwer bezocht oorden als Corsica, Algerije, Marokko en de VS, en al deze bestemmingen gaven zijn werk een duwtje in een nieuwe richting. In 1930 maakte Matisse zijn laatste reis, naar Polynesië. Het inspireerde hem tot het maken van zijn populaire papiers découpés: revolutionaire werken met uitgeknipte vormen van gekleurd papier.

Meer over