De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 26 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Harrison Ford in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Beeld
Harrison Ford in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.Beeld

Wedding day

NPO 2, 20.25 uur

Na haar serie Birth Day reist fotografe Lieve Blancquaert opnieuw de wereld rond. Ditmaal ontmoet ze bruidsparen. Waarom verbinden mensen zich? Blancquaert begint dicht bij huis: een orthodox-protestants huwelijk in Urk.

3Doc: Fed up

NPO 3, 21.05 uur

Amerikaanse documentaire uit 2014 die op confronterende wijze laat zien dat we ziek worden van ons eten. Regisseur Stephanie Soechtig volgde twee jaar lang een groep kinderen die proberen gezonder te leven.

Fragment uit de trailer van Fed Up. Beeld
Fragment uit de trailer van Fed Up.Beeld

Wild Australia

Canvas, 21.05 uur

In de bomen in het noordoosten van Australië leven niet alleen kangoeroes, maar ook een bijzonder dier dat uit de prehistorie lijkt te komen: de helmkasuaris, die tot 1,8 meter groot kan worden. Deze vogelachtige dieren voeden zich met fruit.

De meesterwerken

NPO 2, 21.15 uur

Te midden van de voorbereidingen voor haar eerste oudejaarsconference is cabaretière Claudia de Breij te gast bij Paul Witteman om haar favoriete boek, film, muziekstuk, beeldend kunstwerk en tv-programma toe te lichten.

Claudia de Breij. Beeld anp
Claudia de Breij.Beeld anp

Enkele reis naar het kalifaat

NPO 1, 21.25 uur

Documentaire waarin Hetty Nietsch de achterblijvers aan het woord laat die een familielied naar Syrië zagen vertrekken om te strijden voor het IS-kalifaat. Hadden zij het vertrek kunnen voorkomen? En denken zij hun naaste ooit terug te zien?

2Doc: Manhunt

NPO 2, 00.00 uur

Documentaire uit 2013 over de jacht op Osama Bin Laden. Het Al Qaida-kopstuk werd al twintig jaar gevolgd door de CIA, maar werd aanvankelijk onderschat. Veel CIA-medewerkers werkten openlijk mee aan deze reconstructie.

null Beeld
Beeld

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Steven Spielberg, 2008)

Veronica, 20.30-22.50 uur

Toen Steven Spielberg en George Lucas na negentien jaar eindelijk met hun vierde Indiana Jones-avontuur kwamen, kon de film door het lange wachten eigenlijk niet stuk. Fantastisch toch, om Harrison Ford op zijn 65ste in de rol te zien die hem altijd het beste heeft gepast: vilthoed op, zweep in de hand en knallen maar. Inderdaad doet 'Indy' wat we hem altijd al zagen doen, wanneer hij het geheim van de kristallen schedels probeert te ontrafelen en daarbij stuit op tegenstand van Russische slechteriken: valstrikken, maffe achtervolgingen, ouderwetse stereotypen en charmante close-ups van een mooi oud geworden Ford te over.

Maar terwijl de critici redelijk te spreken waren over dit spektakel, zagen de fans de film niet zitten. Een tamme, vlakke bedoening, dat was het. Zo werd er met hoon gereageerd op de openingsequentie, waarin Indy zich voor een dreigende atoombomexplosie verstopt in een koelkast. De scène leidde onder Crystal Skull-haters tot de gevleugelde uitroep 'Nuke the fridge'. George Lucas, die ook voor deze aflevering het script schreef, hield bij voorbaat rekening met zulke reacties. 'We gaan tomaten naar ons hoofd geslingerd krijgen', voorspelde hij, nog voor de film in première was gegaan. 'Maar het is een leuke film om te maken.' Of de film toch leuk is om naar te kijken, mag u vanavond zelf beslissen.

Something's Gotta Give (Nancy Meyers, 2003)

Net 5, 20.30-23.10 uur

Harry Sanborn is midden 60, miljonair, getroffen door een hartaanval en recupererend in het zomerhuis van Erica Barry, de moeder van zijn laatste verovering - hij houdt namelijk van jonge vrouwen. Zij, een toneelschrijfster, heeft sinds haar scheiding geen afspraakje meer gehad. Natuurlijk worden ze in deze licht feministische screwballcomedy van Nancy Meyers (The Holiday, It's Complicated) verliefd. De aangename film drijft met gemak op twee acteerkanonnen: Jack Nicholson overtuigt als de schuinsmarcheerder en Diane Keaton bewijst zich eens te meer als comédienne met allure. De scène waarin ze zich van de ene huilbui naar de andere sleurt en intussen haar beste toneelstuk schrijft, is onweerstaanbaar.

Harry, un ami qui vous veut du bien (Dominik Moll, 2000)

TV 5, 21.10-23.05 uur

Dat Michel en Claire op weg naar hun nog steeds niet helemaal opgeknapte vakantieboerderij een beetje oververhit raken, is niet zo vreemd. Ze hebben een auto zonder airconditioning, het is warm, de einbestemming is nog ver, de kinderen achterin zijn moe en gaan dreinen. In die omstandigheid is het bijna vanzelfsprekend dat de aangeboden hulp van Harry wordt aanvaard. Wie is Harry? Geen idee, denkt Michel, als hij in het toilet van een wegrestaurant zijn handen staat te wassen en een man hem lachend aankijkt. Ze kennen elkaar, volgens die man, hoewel het Michel niets zegt dat ze samen op school hebben gezeten, terwijl Harry veel van hem weet. Het blijkt dat Harry altijd geobsedeerd is geweest door Michel, in wie hij een groot schrijver ziet. Maar Michel heeft dat schrijven opgegeven en probeert als lieve huisvader alle problemen van zijn gezin op te lossen. In Harry's ogen verspilt Michel zijn talenten, als slaaf van zijn omgeving, en daar zal hij wel eens een eind aan maken. Regisseur en co-scenarist Dominik Moll (Lemming, Le moine) steekt zijn tweede speelfilm knap in elkaar, en laat zien dat hij zijn klassiekers kent.

Meer over