Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 26 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Tom Cruise in Top Gun. Beeld
Tom Cruise in Top Gun.

Dit is de kwestie

NPO 2, 20.26 uur

In het nieuwe programma Dit is de kwestie onderzoeken Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush morele dilemma’s en ethische vraagstukken uit de actualiteit vanuit verschillende perspectieven. Zo vragen ze zich vanavond af hoe het is gesteld met de vaderlandsliefde en bereidheid tot vechten van de Nederlander. Zou Nederland net zo’n vuist kunnen maken naar een invasiemacht als we momenteel in Oekraïne zien gebeuren? De komende weken staat Dit is de kwestie onder meer stil bij de relatie tussen mens en dier en de grenzen van onze gastvrijheid.

The Passion Hemelvaart

NPO 1, 20.29 uur

Voor het eerst krijgt het paasspektakel The Passion een staartje op Hemelvaart. In The Passion Hemelvaart wordt het verhaal na de kruisiging van Jezus (Soy Kroon) weer opgepakt door verschillende hoofdrolspelers. Maria Magdalena (Kim-Lian van der Meij) ontdekt dat het graf van Jezus leeg is en krijgt de opdracht om zijn werk voort te zetten. Ondertussen worstelt Petrus (Thomas Cammaert) met een schuldgevoel omdat hij zijn vriend in de steek heeft gelaten. Ruud de Wild keert terug als verteller en Noortje Herlaar speelt de rol van Jezus’ moeder Maria.

Top Gun

Net 5, 20.30 uur

(Actie, Tony Scott, 1986) Top Gun was een van de filmtoppers van de jaren tachtig. Destijds verkocht als actiefilm, nu vooral een sentimental journey: Tom Cruise met een te grote Ray-Ban-bril, Anthony Edwards met een snor, Val Kilmer met omhoog geföhnd haar en muziek van Harold Faltermeyer. Een feest blijft het, dit verhaal over de macho’s van de elite­pilotenopleiding van de Amerikaanse marine. Good guy Tom Cruise en bad guy Val Kilmer strijden om de beste te worden en daartussendoor wandelt Kelly McGillis om het hoofd van Tom Cruise op hol te brengen. Vanaf deze week draait het langverwachte vervolg in de bioscopen.

The Dark Knight Rises

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Christopher Nolan, 2012) Het laatste deel van Christopher Nolans Batman-trilogie werd bij de bioscooprelease overschaduwd door een schietpartij waarbij een gek in een Amerikaanse bioscoop tijdens de première twaalf slachtoffers maakte. Logisch dat er toen voor de kwaliteit van de film minder aandacht was. Maar The Dark Knight Rises is een waardig slotstuk, ook al kan het niet aan de genialiteit van voorganger The Dark Knight (2008) tippen. Daarin was Heath Ledger onovertroffen als The Joker; ditmaal is er Tom Hardy met vervormde, zangerige basstem als de gemaskerde Bane.

Tom Hardy in The Dark Knight Rises. Beeld
Tom Hardy in The Dark Knight Rises.

3Doc: Ryan is zwanger

NPO 3, 20.58 uur

De non-binaire Ryan begon al jaren geleden aan een transitie waarmee diens lichaam door hormonen ingrijpend zou veranderen. Ryan heeft een stevige baard gekweekt, maar zwanger worden bleek nog steeds mogelijk. Inmiddels verwachten Ryan en David samen hun eerste kind. Wel loopt Ryan daarbij tegen obstakels aan, blijkt in de documentaire Ryan is zwanger. Als trans persoon voelt Ryan dat die zich steeds moet verantwoorden voor diens kinderwens, en het aanvragen van zwangerschapsverlof is onmogelijk omdat Ryan op het werk als man geregistreerd staat.

Jerry Maguire

Net 5, 22.40 uur

(Ko, Cameron Crowe, 1996) De Cruise-avond op Net 5 (zie ook: Top Gun) gaat verder met deze heerlijke komedie, waarin de steracteur een gewiekste sportagent speelt die tot inkeer komt en daarmee zijn luxe bestaan op het spel zet. Zijn snel inkrimpende wereld wordt daarbij bijna letterlijk in beeld gebracht: terwijl de film opent met een buitenaardse blik op de aarde, is de wereldbol in het bijna opgedoekte kantoor van het door Cruise gespeelde titelpersonage al een stuk kleiner. Magnifieke acteerprestaties van Cruise (‘Show me the moneeeey!’), Renée Zellweger en Cuba Gooding jr.

Kelly Preston en Tom Cruise in Jerry Maguire. Beeld Brunopress
Kelly Preston en Tom Cruise in Jerry Maguire.Beeld Brunopress

Sabaya

NPO 2, 23.17 uur

Het Yazidi Home Center zet zich ervoor in om vrouwelijke jezidi’s die door Islamitische Staat werden ontvoerd en als seksslaven zijn verhandeld te bevrijden uit het Syrische vluchtelingen- en gevangenenkamp Al-Hol. In zijn nieuwste documentaire Sabaya volgt de Koerdisch-Zweedse filmmaker Hogir Hirori enkele vrijwilligers die zich in het holst van de nacht en met gevaar voor eigen leven in het tentenkamp wagen. Gehuld in nikabs sporen ze de vrouwen op en smokkelen hen het kamp uit. In een veilige schuilplaats wachten de vrouwen op hereniging met hun familie.

Meer over