Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 25 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Yfendo van Praag (rechts) in I Don't Wanna Dance. Beeld
Yfendo van Praag (rechts) in I Don't Wanna Dance.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

De Keuringsdienst van waarde zag iets bijzonders in de supermarkt: kauwgom zonder plastic. Dat doet vermoeden dat er ook kauwgom is mét plastic, en dat blijkt inderdaad het geval. Een veelgebruikt ingrediënt van kauwgom is namelijk polyethyleen, een plasticsoort die ook wordt toegepast in plastic flessen, speelgoed en banden. Keuringsdienst van waarde onderzoekt wat we al die tijd precies in onze mond hebben gehad en wat er na het uitspuwen van kauwgom in het milieu belandt. En wat maakt de nieuwe, plasticvrije kauwgom eigenlijk zo kauwbaar?

Zembla

NPO 2, 20.28 uur

Het tegengaan van ontbossing is een van de belangrijkste manieren om de klimaatdoelen te halen en de opwarming van de aarde te beteugelen. In Zuid-Amerika en met name Brazilië worden echter nog steeds tropische bossen gekapt om er landbouwgebied van te maken. Deze grond wordt voornamelijk gebruikt voor de teelt van soja. Al die soja is niet bestemd voor vleesvervangers, maar wordt gebruikt als veevoer. De Nederlandse veevoerbedrijven beweren dat al hun soja duurzaam wordt verbouwd, maar Zembla vraagt zich af waar dat dan gebeurt en gaat op onderzoek.

Arrival

RTL 7, 20.30 uur

(Sciencefiction, Denis Villeneuve, 2016) Taalwetenschapper Louise Banks (Amy Adams) krijgt de opdracht en ook de inzichten van haar leven. Wanneer wereldwijd kegelvormige ruimteschepen opdagen, wordt Banks door de Amerikaanse regering gevraagd contact met de aliens te leggen. Zoekend naar de taal van de octopus- en olifantachtige wezens nadert Banks niet alleen de grenzen van de menselijke communicatie, maar ontwikkelt ze ook een bovenaards tijdsbesef, dat door de vernuftige opbouw van Villeneuves filosofische sciencefictionmeesterwerk óók op de toeschouwer overslaat. Jeremy Renner heeft een fijne bijrol als Banks’ wiskundige mede-avonturier.

Amy Adams in Arrival.  Beeld AP
Amy Adams in Arrival.Beeld AP

Wonder

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Stephen Chbosky, 2017) Wanneer Auggie (Jacob Tremblay) in Wonder wordt geïntroduceerd, zit zijn gezicht verstopt onder een enorme ruimtehelm. Niet alleen omdat hij gefascineerd is door de ruimte, zoals zoveel 10-jarige jongens. Maar vooral omdat hij werd geboren met gezichtsvervormingen. 27 plastisch chirurgische ingrepen later, lopen er nog steeds littekens over zijn gezicht en hangen zijn ogen naar beneden, wat hem iets droefs geeft. Stephen Chbosky (The Perks of Being a Wall Flower) laat zijn film geregeld balanceren op de grens tussen melodramatische draak en intelligent drama.

Jacob Tremblay in Wonder. Beeld
Jacob Tremblay in Wonder.

Busje komt zo

NPO 1, 21.25 uur

Gewoonlijk rijdt Paul de Leeuw op de donderdagavond met zijn tourbus door Nederland, maar dit keer gaat de reis naar Londen voor een speciale ontmoeting. Met een bijzondere bus gaat De Leeuw samen met Hans Kesting op de boot naar Engeland, waar hij een interview heeft met Adele. De zangeres maakte onlangs haar comeback met het nieuwe album 30 en vertelt daar alles over in Busje komt zo. De Leeuw ontving Adele in het verleden al meerdere malen in zijn programma’s; de laatste keer was zes jaar geleden en dus is er heel wat bij te praten.

I Don’t Wanna Dance

NPO 3, 22.41 uur

(Drama, Flynn Von Kleist, 2021) Zijn moeder werkte een paar jaar op een cruiseschip, zegt de 15-jarige Joey (Yfendo van Praag) tegen een vriendin. Daarom woonde hij al die tijd bij zijn tante, en nu is hij met zijn kleine broertje terugverhuisd naar Amsterdam-Noord. In werkelijkheid werden Joey en zijn broertje uit huis geplaatst omdat zijn moeder Daphne (Romana Vrede) niet goed voor hen kon zorgen. Dit realistische, fraai gefotografeerde jeugddrama toont hoe Joey zijn weg moet vinden. Debutant Van Praag blijkt een natuurtalent, geholpen door zijn sterke tegenspelers en het scenario van Jeroen Scholten van Aschat. De scènes tussen Joey en zijn onberekenbare moeder zinderen elke keer weer van spanning.

2Doc: Gorbachev. Heaven

NPO 2 , 22.46 uur

In de jaren tachtig en negentig kende Rusland een periode van ontspanning, openheid en democratisering die voor een groot deel werd aangejaagd door Michael Gorbatsjov. De voormalige president van de Sovjet-Unie is inmiddels 89 jaar. In de documentaire Gorbachev. Heaven ontvangt hij filmmaker Vitali Manski in zijn huis buiten Moskou en in zijn dagelijks leven. De heren praten over de historische omwenteling die Gorbatsjov in gang heeft gezet en het hedendaagse Rusland, maar kletsen ook over koetjes en kalfjes tijdens een goede maaltijd met de nodige wodka.

Meer over