Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 24 maart

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Beeld uit The Adventures of Tintin van Steven Spielberg Beeld
Beeld uit The Adventures of Tintin van Steven Spielberg

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Actieve kool duikt de laatste jaren op in cosmetica, tandpasta, broodjes en zelfs ijs. Het zou je tanden witter maken en ‘gifstoffen’ verwijderen uit poriën en darmen. Keuringsdienst van waarde werpt vandaag een kritische blik op die beweringen. Dat actieve kool sommige gifstoffen adsorbeert klopt – dat is wat Norit-tabletten doen – maar het effect in cosmetica en voedsel is uiterst twijfelachtig. Ook waterkannen met actieve koolfilters zijn vooral een marketingstunt. Nederlands kraanwater is door het waterbedrijf al gefilterd met actieve kool.

Frontlinie

NPO 2, 20.26 uur

Bram Vermeulen reisde in de week voor de Russische inval met de trein van west naar oost door Oekraïne. Op de heenweg vervoert de trein troepen en materieel naar het front, op de terugweg brengt hij vluchtelingen naar relatief veilige gebieden. Onderweg spreekt Vermeulen met families en partners die uit elkaar zijn gedreven, een conducteur die haar kinderen moest thuislaten en een influencer die vreest voor een bezetting. Aan het oostfront ontmoet hij Oekraïners die al acht jaar in een oorlogssituatie leven en de toekomst met angst tegemoet zien.

Ronin

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, John Frankenheimer, 1998) Veel pittoreske Parijse couleur locale in deze verder weinig pittoreske keiharde actiefilm. Robert De Niro speelt Sam, een freelancende voormalig geheimagent die met een stel andere voormalige spionnen (gespeeld door Jean Reno, Stellan Skarsgård en Sean Bean) achter een geheimzinnig koffertje aanzit. Wat er in dat koffertje zit en waar het nu eigenlijk allemaal precies om draait in dit ingewikkelde verhaal, doet er eigenlijk niet zoveel toe. De een-na-laatste film van Hollywood-veteraan John Frankenheimer, die talrijke geweldige actiescènes serveert.

Jean Reno in Ronin van John Frankenheimer Beeld
Jean Reno in Ronin van John Frankenheimer

The Adventures of Tintin

Veronica, 20.30 uur

(Animatie, Steven Spielberg, 2011) Steven Spielbergs animatie-adaptatie van Kuifje is als de liefdesbaby van Hergés stripavonturier en Spielbergs eigen Indiana Jones (die hij onder meer op de Kuifjeverhalen had gebaseerd). The Adventures of Tintin biedt een nostalgische combinatie van humor en actie, geanimeerd met een mengeling van cartooneske en natuurlijke bewegingen. Spielberg omarmt het bronmateriaal met evenveel liefde als de nieuwe technieken: de voortrazende film zit vol verwijzingen en favoriete figuren als kapitein Haddock – mooi neergezet door Andy Serkis – dragen de film. Vrijwel direct na de release werden twee vervolgen aangekondigd, waarvan de eerste door Peter Jackson moest worden geregisseerd, maar die plannen kwamen tot nu toe niet van de grond.

2Doc: The Meaning of Hitler

NPO 2, 22.19 uur

Met het gelijknamige boek van Sebastian Haffner (een pseudoniem van Raimund Pretzel) als uitgangspunt onderzoekt de documentaire The Meaning of Hitler de mythologie van de beruchte nazi-dictator. Filmmakers Michael Tucker en Petra Epperlein willen weten waarom er nog elk jaar tientallen boeken en documentaires over Adolf Hitler verschijnen en wat zijn naam betekent voor de jongere generaties. Hebben we genoeg geleerd van de verschikkingen die nazi-Duitsland op de wereld losliet, of blijft de mensheid achter autoritaire leiders als Hitler aanlopen?

Aznavour, le regard de Charles

Canvas, 22.30 uur

Charles Aznavour was bekend als zanger en acteur, maar hij had ook een passie voor filmen. Op zijn vele reizen nam hij altijd zijn 16mm filmcamera mee, een cadeau van Édith Piaf. Na Aznavours overlijden in 2018 besloot regisseur Marc di Domenico de opnamen van zijn vriend te verwerken in een documentaire. In Aznavour, le regard de Charles werden de filmbeelden met dagboekfragmenten, notities en interviews gecombineerd tot een poëtische geheel. Uit de films blijkt vooral Aznavours reislust, nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij de lokale bevolking.

The Golden Compass

Veronica, 22.35 uur

(Fantasy, Chris Weitz, 2007) De filmmaatschappij die ons ook The Lord of the Rings bracht, gooide er 180 miljoen dollar tegenaan om het eerste deel te verfilmen van een andere populaire trilogie: His Dark Materials van Philip Pullman. Regisseur Chris Weitz (American Pie, About a Boy) maakte niet veel woorden en beelden vuil aan een introductie van het meisje Lyra en haar oom Lord Asriel, die een ontdekking heeft gedaan waarmee de kerkelijke machthebbers niet zo zijn verguld. Maar de vormgeving en special effects zijn overrompelend.

Dakota Blue Richards in The Golden Compass van Chris Weitz Beeld
Dakota Blue Richards in The Golden Compass van Chris Weitz
Meer over