Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 23 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jack Lemmon en Walter Matthau in The Odd Couple van Gene Saks. Beeld
Jack Lemmon en Walter Matthau in The Odd Couple van Gene Saks.

The Odd Couple

Arte, 13.50 uur

(Komedie, Gene Saks, 1968) In de toneelversie van The Odd Couple waren het drie vrijgezellen die samen een huis moesten delen. Voor het filmscript bracht schrijver Neil Simon dit terug tot twee personages. De neurotisch nette Felix (Jack Lemmon) wordt door zijn vrouw het huis uitgeschopt en trekt in bij de extreem slordige Oscar (Walter Matthau), woonachtig in een appartement in New York. Dat levert een voortreffelijke komedie op, met Lemmon en Matthau als klassiek duo. Ze zouden in totaal tien keer samen spelen, onder meer in The Fortune Cookie en The Front Page, en overleden binnen een jaar van elkaar, in 2000 (Matthau) en 2001 (Lemmon).

Frontlinie

NPO 2, 20.30 uur

Nu de coronacrisis in Europa is geluwd, komt de migrantenstroom uit Afrika weer op gang. In een aflevering van Frontlinie doet Bram Vermeulen verslag van verschillende pogingen om de mensenstroom tegen te houden. Het opvangcentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa heeft plek voor tweehonderd migranten, maar vorige maand arriveerden er nog ruim vijfhonderd op één boot. Een deel krijgt een plek op quarantaineschepen. Migranten die op zee worden opgepikt, worden overgedragen aan de Libische kustwacht. Vermeulen zoekt uit wat er daarna met hen gebeurt.

Long Shot

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Jonathan Levine, 2019) Fred Flarsky (Seth Rogen) wordt ingelijfd door de presidentscampagne van zijn voormalige buurmeisje/tienercrush Charlotte Field (Charlize Theron). Haar kansen op de baan zijn klein, evenals de kans dat zijn gevoelens voor haar ooit wederzijds worden, maar in dit feelgooduniversum laat de afloop zich raden. Sterker is de politieke satire die de makers bedrijven én de amusante wijze waarop traditionele genderpatronen worden ontleed: de omslachtige wijze waarop een vrouw met presidentsambities in het publieke debat moet laveren wordt met veel humor geserveerd.

Charlize Theron en Seth Rogen in Long Shot van Jonathan Levine. Beeld
Charlize Theron en Seth Rogen in Long Shot van Jonathan Levine.

Kaboul, au coeur des Talibans

Canvas, 21.20 uur

Enkele weken voor de val van Kabul hadden Régis Le Sommier en Véronique de Viguerie, de makers van de documentaire Kaboul, au coeur des Talibans, een ontmoeting met commandanten van de Taliban. De strijders zijn de hoofdstad dan al op enkele tientallen kilometers genaderd en hebben er geen twijfel over dat de stad snel in hun handen zal vallen. Aan wapens is geen gebrek en in ziekenhuizen en rechtbanken wordt de sharia al ingevoerd. In Kabul zelf spreken de journalisten enkele vrouwen die vastbesloten zijn zich tot de laatste snik te verdedigen.

Stand van Nederland: Generatie Next

NPO 2, 22.10 uur

De Nederlandse landbouw en veehouderij staan onder druk. De sector is een grote veroorzaker van milieuproblemen en kan niet worden ontzien als de politiek haar klimaatdoelen wil halen. Ook hebben boeren te maken met marktwerking, die soms zorgt voor goede jaren en soms voor jaren waarin verlies wordt gedraaid. In Stand van Nederland onderzoekt Jill Bleiksloot wat dit betekent voor het boerenbedrijf. Veel jonge boeren verdienen onder het minimumloon, gaan gebukt onder hoge schulden en houden het voor gezien. Heeft de boer nog een toekomst in ons land?

De kennis van nu special: De robot evolutie

NPO 2, 22.40 uur

Robots houden ons huis stofvrij, lassen onvermoeibaar auto’s in elkaar en de modellen van robotfabrikant Boston Dynamics blinken zelfs uit in dansen en parkour. Op veel momenten lijken robots echter hulpeloos, dom en enorm beperkt in wat ze kunnen. In een special van De kennis van nu gaat het wetenschapsmagazine op bezoek bij onderzoekers die robots naar een hoger niveau proberen te tillen. Zo verkent Ella Venter manieren waarop robots en mensen beter met elkaar kunnen communiceren, en maakt Guszti Eiben robots die zichzelf kunnen voortplanten.

The Spy Who Dumped Me

Net 5, 23.00 uur

(Actiekomedie, Susanna Fogel, 2018) Het begin van spionnenspoof The Spy Who Dumped Me illustreert hoe goed de makers het genre hebben bestudeerd: een smoezelig marktje in Vilnius, in Litouwen, bevat precies de sfeer van wantrouwen en paranoia waarop smoezelige Oost-Europese marktjes in spionagefilms zo vaak patent lijken te hebben. Maar met de introductie van twee Amerikaanse vriendinnen die dankzij een ex-vriendje (zie titel) in een complot belanden, wordt de toon vooral gezet door gegil tijdens achtervolgingen in Europese hoofdsteden, vette culturele clichés en een wc-grap in een Amsterdams hostel.

Kate McKinnon en Mila Kunis in The Spy Who Dumped Me van Susanna Fogel. Beeld
Kate McKinnon en Mila Kunis in The Spy Who Dumped Me van Susanna Fogel.
Meer over