Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 22 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Joanna Kulig en Tomasz Kot in Cold War. Beeld
Joanna Kulig en Tomasz Kot in Cold War.

Machete

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Ethan Maniquis en Robert Rodriguez, 2010) Zielsverwanten Quentin Tarantino en Roberto Rodriguez maakten met hun Grindhouse-tweeluik (Death Proof en Planet Terror) perfecte kopieën van jarenzeventigpulpfilms. De films werden voorafgegaan door neptrailers van andere producties, waaronder de keiharde actiefilm Machete; die film kwam er uiteindelijk echt. B-film-vedette Danny Trejo speelt een huurling die erin wordt geluisd en vervolgens begint aan een bloederige wraaktoer. Je proeft aan elke scène dat Rodriguez en coregisseur Ethan Maniquis het zalig vonden om te werken met zulk lekker fout materiaal en een rariteitenkabinet aan acteurs.

Danny Trejo in Machete. Beeld
Danny Trejo in Machete.

Dirty Dancing

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Emile Ardolino, 1987) Meisje wordt tijdens haar vakantie verliefd op dansleraar, of: hoe een berg clichés toch een aanstekelijke film oplevert. Jennifer Grey is de 17-jarige danseres, de in 2009 overleden Patrick Swayze werd een tieneridool door zijn rol als viriele docent. Grey speelde na Dirty Dancing geen gedenkwaardige rollen meer; regisseur Ardolino maakte nog Sister Act (1992), waarna hij in 1993 op 50-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van aids. Het vervolg uit 2004 (met een bijrolletje voor Swayze) en een recente tv-remake (2017) konden niet tippen aan dit origineel.

Patrick Swayze en Jennifer Grey in Dirty Dancing. Beeld
Patrick Swayze en Jennifer Grey in Dirty Dancing.

Cold War

Canvas, 21.15 uur

(Drama, Pawel Pawlikowski, 2018) Cold War vertelt niet het hele verhaal van Wiktor en Zula, de twee Poolse geliefden die elkaar in 1949 ontmoeten en in de jaren erna steeds weer van elkaar afdrijven en bij elkaar terugkeren. Dat is ook niet nodig. Cold War (bekroond met de prijs voor beste regie op het filmfestival van Cannes) is een film die oneindig veel meer vertelt dan er gezegd wordt, rond twee mensen die wel bij elkaar horen, maar niet bij elkaar passen. Regisseur Pawlikowski (Ida) geeft de film de weemoed van het onvermijdelijke. De zwart-witfotografie is fabelachtig mooi, Tomasz Kot en Joanna Kulig zijn perfect als liefdeskoppel.

Pandemic: The Virus That Shook the World

NPO 2, 22.10 uur

Om de ware omvang van de coronapandemie in beeld te brengen, bezocht Pandemic: The Virus That Shook the World meer dan twintig landen over de hele wereld. Met bijdragen van onder meer een foodblogger in Wuhan, een balletdanser in Moskou en een hotdogverkoper in New York laat de driedelige documentaire van James Bluemel zien dat het virus iedereen raakt, ongeacht nationaliteit of cultuur. Wel komt het virus op sommige plaatsen harder aan dan elders. Niet iedereen kan het zich veroorloven om thuis te blijven of heeft toegang tot effectieve gezondheidszorg.

[DOCUMENTAIRE]

Heist: The Northern Bank Robbery

BBC 2, 22.30 uur

Een van de grootste bankroven uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk vond plaats in december van 2004 in Belfast. Een gewapende bende verschafte zich toegang tot het hoofdkantoor van Northern Bank, geholpen door twee bankmedewerkers van wie ze het gezin hadden gegijzeld. Ze gingen ervandoor met een bedrag van ruim 30 miljoen euro. In Heist: The Northern Bank Robbery onderzoeken de Noord-Ierse journalisten Darragh MacIntyre en Sam McBride enkele theorieën rond de zaak, die nooit werd opgelost. Is het waar dat de verzetsbeweging IRA een rol heeft gespeeld bij de gewaagde bankroof?

Agatha Christie: The Queen of Crime

Canvas, 22.40 uur

De fans van Agatha Christie kennen haar populaire personages zoals Miss Marple en Hercule Poirot door en door. Maar wat voor iemand was Christie zelf eigenlijk? In The Queen of Crime gaan André Schäfer en Anna Steuber op zoek naar de vrouw achter de auteur. Met zeldzaam archiefmateriaal en Christies eigen stem als voice-over vertelt de documentaire over haar leven en de raakpunten met haar misdaadverhalen. Zo waren Christies eigen reizen een voorname inspiratiebron voor de bestsellers Murder on the Orient Express en Death on the Nile.

Zembla

NPO 2, 23.15 uur

Intensivering van de landbouw is nodig om in ons kleine land voldoende gewassen te verbouwen en de groeiende voedselvraag bij te benen. De vraag is echter hoelang dat nog goed blijft gaan. Het voortdurend verhogen van de opbrengst per hectare met kunstmest en bestrijdingsmiddelen is rampzalig voor de vruchtbaarheid van de bodem. In deze reportage van Zembla vertelt onderzoeker Jeroen Onrust dat het systeem op de schop moet. Boeren die willen overschakelen op een biologische vorm van landbouw worden daarin echter gefrustreerd door banken en zuivelcoöperaties.

Meer over