Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 21 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Ali Barkai en Youssouf Djaoro in ‘Daratt’ van Mahamat-Saleh Haroun. Beeld
Ali Barkai en Youssouf Djaoro in ‘Daratt’ van Mahamat-Saleh Haroun.

Child’s Play

RTL 7, 20.30 uur

(Horror, Lars Klevberg, 2019) De remake van genreklassieker Child’s Play uit 1988 vertelt een compleet ander verhaal dan het origineel. De nog altijd gruwelijk lelijke en moordzuchtige pop Chucky is niet langer bezeten door de ziel van een seriemoordenaar, maar blijkt een robot met softwareproblemen. Een geval van uit de hand gelopen artificiële intelligentie, wat best een aardige horrorfilm oplevert. Goed geacteerd (Mark Hamill spreekt de stem in van Chucky en doet dat adequaat), met net voldoende gruwelscènes voor de liefhebber, zonder buitengewoon griezelig te worden.

Aubrey Plaza en Gabriel Bateman in ‘Child’s Play’ van Lars Klevberg. Beeld
Aubrey Plaza en Gabriel Bateman in ‘Child’s Play’ van Lars Klevberg.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

‘Je hoeft niet naar het theater, je kunt ook thuis een mooie dvd opzetten.’ Deze woorden van minister De Jonge sneden misschien hout vanuit het perspectief van de gezondheidszorg, maar werden door de kunst- en cultuursector opgevat als pure minachting. Door bezuinigingen heeft de cultuur het al langere tijd moeilijk, wat bijvoorbeeld blijkt uit het verdwijnen van muziekscholen. Zembla onderzoekt vanavond de gevolgen, want de vrees bestaat dat na de toegankelijkheid van het muziekonderwijs ook de toekomst van conservatoria en orkesten in gevaar komt.

100 dagen in je hoofd

NPO 3, 20.50 uur

Na hun ervaringen voor de klas en in een verzorgingshuis beginnen Tim den Besten en Nicolaas Veul vandaag aan een nieuw project. Voor 100 dagen in je hoofd gaan ze aan de slag als bijzonder stagiairs in een psychiatrische kliniek in Eindhoven. Den Besten begint op een afdeling voor mensen met een verstandelijke beperking en psychische problemen, en Veul werkt met mensen met een chronische psychische aandoening. Zo krijgen ze een beeld van de wereld van cliënten met psychosen, schizofrenie en borderline, en van het uitdagende werk in de psychiatrie.

Daratt

TV 5, 21.01 uur

(Drama, Mahamat-Saleh Haroun, 2006) Toen de uit Tsjaad afkomstige filmmaker Mahamat-Saleh Haroun in 2006 op het filmfestival van Venetië met zijn film Daratt vijf prijzen had gewonnen, wilde de regering van Tsjaad de première graag in eigen land bijwonen. Helaas was er in het door de burgeroorlog verwoeste Tsjaad geen bioscoop meer over. Vijf jaar later heropende Cinema le Normandie, nu ’s lands enige filmtheater. In Daratt krijgt een 16-jarige wees van zijn opa de opdracht de moordenaar van zijn vader te wreken. In een concrete en overzichtelijke vertelling over de naweeën van de burgeroorlog (vanaf 1965) in Tsjaad botsen wraak en verzoening vervolgens frontaal op elkaar.

Stand van Nederland: Generatie Next

NPO 2, 22.10 uur

Stand van Nederland verbaast zich over de groeiende macht van de drugscriminelen in ons land en de steeds krachtiger greep van de drugswereld op legale bedrijven en organisaties. Tegelijkertijd zien vooral jongeren er geen probleem in om zelf drugs te gebruiken. Het verband tussen het een en het ander wordt nauwelijks gelegd, en in Stand van Nederland vraagt Jill Bleiksloot zich af waarom. Ze onderzoekt hoe drugsgeld in ons land wordt witgewassen en wat er kan worden gedaan om te voorkomen dat drugskartels Nederland langzaam in een narcostaat veranderen.

Onze straat

NPO 3, 22.30 uur

De jonge twintiger Gizem (Sinem Kavus) brengt haar dagen door met blowen en het bespieden van haar buren. De dag nadat ze heeft kennisgemaakt met haar buurjongen ontdekt ze dat deze spoorloos is verdwenen. Gizem besluit naar hem op zoek te gaan, maar moet daarvoor voor haar bekend terrein verlaten. Ze belandt in een wereld van inbrekers, een zwarte kat en andere mysteries. Het meisje dat vervloekt was is de bijdrage van regisseur en scenarist Zara Dwinger aan Onze straat, een serie korte verhalen van jonge filmmakers die allemaal in dezelfde straat beginnen.

I Feel Good

Arte, 23.40 uur

(Komedie, Benoît Delépine en Gustave Kervern, 2018) Jacques hoopt dat één briljant idee – ultragoedkope plastischechirurgiebehandelingen in een Bulgaarse kliniek – hem in één klap rijk zal maken. De Franse cineasten Benoît Delépine en Gustave Kervern zijn bedreven in vileine komedies over verschoppelingen in alle soorten en maten (Aaltra, Mammuth). I Feel Good is een stuk zachtmoediger dan hun eerdere werk, maar Jacques (Jean Dujardin) is wel weer een onvergetelijke outcast: een volwassen kind dat per se entrepreneurtje wil spelen en door iedereen in de waan wordt gelaten dat het hem lukt.

Jean Dujardin in ‘I Feel Good’ van Benoît Delépine en Gustave Kervern. Beeld
Jean Dujardin in ‘I Feel Good’ van Benoît Delépine en Gustave Kervern.
Meer over