Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 20 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Vincent Lacoste en Pierre Deladonchamps in Plaire, aimer et courir vite van Christophe Honoré. Beeld
Vincent Lacoste en Pierre Deladonchamps in Plaire, aimer et courir vite van Christophe Honoré.

Black Hawk Down

SBS 9, 20.30 uur

(Oorlog, Ridley Scott 2001) Al voor de première was Black Hawk Down controversieel. Producent Jerry Bruckheimer lieten zich sponsoren door het Pentagon, dat inspraak kreeg in het scenario. Zodoende kreeg het als realistisch gepropageerde verslag van de mislukte Amerikaanse interventie in Mogadishu in 1993 een bijsmaak van patriottisme. Daarnaast wordt geen enkel Somalisch personage uitgediept, terwijl de Amerikanen als moedige mannen worden neergezet. Toch kan Black Hawk Down lastig als reclame voor oorlogsvoering worden beschouwd: het geweld laat niets aan de verbeelding over.

Josh Hartnett in Black Hawk Down van Ridley Scott. Beeld
Josh Hartnett in Black Hawk Down van Ridley Scott.

Grudge Match

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Peter Segal, 2013) Twee boksrivalen op leeftijd – vertolkt door Sylvester Stallone en Robert De Niro – dagen elkaar nog één keer uit voor een wedstrijd in Grudge Match, een gimmickfilm die zich laat kijken als een langgerekte verwijzingen naar de eerdere legendarische boksrollen van beide acteurs, in Rocky en Raging Bull. Een slecht idee, ben je wellicht geneigd te denken, al is de film niet zo slecht als gevreesd. De hoofdrolspelers storten zich goedmoedig in het avontuur en doen wat ze kunnen.

Sylvester Stallone en Robert De Niro in Grudge Match van Peter Segal. Beeld
Sylvester Stallone en Robert De Niro in Grudge Match van Peter Segal.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Met de campagne ‘De waarde van ouderen’ wilde het ministerie van VWS onder de aandacht brengen hoe waardevol oudere Nederlanders zijn voor onze samenleving. Van die boodschap bleef in coronatijd weinig over. De overheid ging niet met ouderen in gesprek over het beschermen van hun leeftijdsgroep, er werd vooral óver ouderen gepraat. Dat ging niet altijd even subtiel: in het debat werden maatregelen om ouderen te beschermen geregeld in twijfel getrokken. Zembla onderzoekt vanavond waarom deze leeftijdsgroep niet hoger wordt gewaardeerd.

Pak de macht

NPO 3, 21.00 uur

Nadat Tim Hofman afgelopen weken een kritische blik heeft geworpen op het gebruik van macht door Shell, de EU en de Chinese overheid, richt hij zijn pijlen vanavond op het Wereld Natuur Fonds (WWF). De natuurbeschermingsorganisatie lijkt een merkwaardig doelwit, maar is de laatste jaren in opspraak gekomen. Journalistiek magazine Zembla onderzocht de door WWF gefaciliteerde militarisering van natuurbeschermers en de gevolgen voor lokale bewoners. Ook bleek dat het WWF geboortebeperking in ontwikkelingslanden stimuleert als onderdeel van natuurbescherming.

Plaire, aimer et courir vite

TV 5, 21.01 uur

(Drama, Christophe Honoré, 2018) Wanneer student Arthur (Vincent Lacoste) en de oudere schrijver Jacques (Pierre Deladonchamps) contact maken in een Parijs filmhuis in de jaren negentig, fonkelen hun ogen in het duister van de bioscoopzaal. Maar tot een serieuze romance zal het niet komen. Plaire, aimer et courir vite (een titel die zoveel betekent als ‘plezieren, liefhebben en wegwezen’) is een gelaagd dubbelportret dat zijn weg zoekt in een wirwar van levens. Een mooie aanvulling op Robin Campillo’s 120 BPM (2017) bovendien, een film rondom aids-activistengroep Act Up. Die groep komt hier zijdelings ter sprake, terwijl steeds duidelijker wordt hoe aids als een schaduw over Jacques’ leven hangt.

Pointer

NPO 2, 21.05 uur

Vorig jaar berichtte Pointer over honderden Nederlandse Twitteraccounts die misleidende informatie rondstuurden tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dergelijke ‘trollenlegers’ zijn nog steeds actief, ook op andere platforms. Vanavond onthult Pointer hoe ruim 750 leden desinformatie verspreiden over de coronavaccins en anti-coronademonstraties via Telegram, een chatdienst die vaak wordt gebruikt als alternatief voor WhatsApp. Via een analyse van sociale media kon het programma achterhalen welke accounts er schuilen achter het trollenleger.

The Go-Go’s

Canvas, 23.10 uur

Rond 1980 had de Californische band The Go-Go’s een uniek concept: vijf meiden die hun eigen nummers schreven én zelf alle instrumenten speelden. De band van Belinda Carlisle en Jane Wiedlin had al snel succes met nummers als We Got the Beat en Our Lips Are Sealed, maar raakte daarna in onstuimig vaarwater met vertrekkende bandleden en rechtszaken. Filmmaker en Go-Go’s-fan Alison Ellwood maakte een documentaire over de band, die in 2019 bij elkaar kwam voor een reünie. Dat resulteerde in Club Zero, hun eerste single in bijna twintig jaar.

Meer over