Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 20 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan BocktingJorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Zachary Quinto (links) en Chris Pine in Star Trek into Darkness. Beeld 0
Zachary Quinto (links) en Chris Pine in Star Trek into Darkness.Beeld 0

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen staat Keuringsdienst van waarde stil bij een begrip dat iedereen kent, maar waarvan de betekening onduidelijk is: ‘bourgondisch’. In de supermarkt vinden we bourgondische vleessalade, bourgondische krieltjes en zelfs bourgondisch brood. Het roept een beeld op van levensgenieters uit de 15de eeuw, die zich tegoed doen aan overvloedige maaltijden met veel drank. Waarom koesteren producenten en winkels dat clichébeeld, en trappen klanten echt in? En wanneer mag een product ‘bourgondisch’ heten?

Star Trek Into Darkness

RTL 7, 20.30 uur

(Sciencefiction, J.J. Abrams, 2013) De twaalfde Star Trek-film draait om de hechte band tussen de gezagvoerders Kirk en Spock én om de frontale botsing tussen emotie en verstand. Star Trek Into Darkness verliest zich gaandeweg te veel in onwaarschijnlijkheden en bombarie om het hoge niveau vol te houden, maar lange tijd klopt vrijwel alles aan de film: morele dilemma’s, gevatte dialogen, heldenmoed en daverende actiescènes versmelten tot virtuoos vertier. Chris Pine (Kirk) en Zachary Quinto (Spock) zijn leuk samen en het ritje langs de vertrouwde Star Trek-personages is prikkelend, net als de nauwelijks verholen verwijzingen van regisseur J.J. Abrams en zijn drie scenaristen naar onze eigen wereld.

Indiana Jones and the Temple of Doom

Veronica, 20.30 uur

(Avontuur, Steven Spielberg, 1984) Drie jaar na het onvoorstelbaar succesvolle Raiders of the Lost Ark haalde Steven Spielberg, die ondertussen even E.T. the Extra-Terrestrial had gemaakt, zijn superheld Indiana Jones weer van stal. Dit keer moet de krijgshaftige archeoloog op jacht naar verdwenen kinderen uit een Indiaas dorp in 1935. Wreder en minder geestig dan het origineel, maar de formule bleek nog lang niet uitgewerkt. Nog altijd redt Dr. Jones zich met droge humor uit benarde situaties; de actiescène met op hol geslagen mijnkarretjes mag klassiek worden genoemd.

Harrison Ford in Indiana Jones and the Temple of Doom. Beeld
Harrison Ford in Indiana Jones and the Temple of Doom.

Sander en de kloof

NPO 3, 20.59 uur

Het idee dat de Nederlandse samenleving iedereen gelijke kansen biedt, begint barsten te vertonen nu de kloof tussen arm en rijk groeit en een koophuis voor veel mensen onbereikbaar is geworden. In Sander en de kloof stelt Sander Schimmelpenninck de vermogens- en kansenongelijkheid in ons land aan de kaak. De eerste aflevering laat zien dat privévermogen vooral bestaat uit geld waarvoor niet is gewerkt, maar dat afkomstig is uit erfenissen of schenkingen. Zonder rijke ouders heb je dus meteen een achterstand die nauwelijks is in te halen.

2Doc: Children of the Enemy

NPO 2, 23.13 uur

Patricio Galvez moest met lede ogen toezien hoe zijn dochter Amanda trouwde met de geradicaliseerde Zweed Michael Skråmo en hoe zij met hun kinderen naar Syrië vertrokken om te vechten voor Islamitische Staat. Net als de meeste IS-terroristen overleefden Amanda en Michael de strijd niet, hun zeven kinderen werden opgevangen in kamp Al-Hol. Omdat de Zweedse overheid geen plannen heeft de kinderen te repatriëren, besluit Galvez het zelf te doen. In het ontroerende Children of the Enemy volgt documentairemaker Gorki Glaser-Müller de man tijdens zijn missie.

[DOCUMENTAIRE]

Phil Lynott – Songs for While I’m Away

Canvas, 23.20 uur

Phil Lynott leidde een kort maar heftig leven. In Phil Lynott Songs for While I’m Away laat filmmaker Emer Reynolds zien hoe de leadzanger en oprichter van Thin Lizzy vanuit een kansarm arbeidersmilieu opgroeide tot een van de grootste rocksterren die Ierland ooit heeft gekend. Lynott werd in 1949 geboren in Dublin, als zoon van een blanke moeder en een zwarte vader. Met Thin Lizzy brak hij internationaal door dankzij de hit The Boys Are Back in Town. De film toont Lynott ook als echtgenoot, vriend en vader.

Rabid

Arte, 00.45 uur

(Horror, David Cronenberg, 1977) Al meteen aan het begin van zijn carrière positioneerde de Canadese cineast Cronenberg zich als de meester van de body horror, het griezelgenre waarin de vreemdheid van het menselijk lichaam centraal staat, niet zelden aan de hand van protagonisten die raadselachtige veranderingen in hun lijf en daarmee ook in hun identiteit ondergaan. Zoals de motorrijdster (pornoster Marilyn Chambers) uit het smakelijk nare Rabid, die na een heftig ongeluk in een schimmige chirurgische kliniek belandt en na de operatie duidelijk niet meer dezelfde is.

Marilyn Chambers in Rabid. Beeld ..
Marilyn Chambers in Rabid.Beeld ..
Meer over