Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 19 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Marcello Fonte in Dogman. Beeld
Marcello Fonte in Dogman.

Oases in de Oriënt

NPO 2, 19.50 uur

Het Midden-Oosten kent veel kleine gemeenschappen die zich staande proberen te houden te midden van de grote machten in de regio. In de serie Oases in de Oriënt brengt Kefah Allush een bezoek aan een aantal van deze vaak onbekende werelden. Het eiland Socotra hoort bij Jemen, maar ligt honderden kilometers buiten de kust in de Arabische Zee en merkt weinig van de onrust die het land teistert. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zouden Socotra graag veranderen in een vakantieoord. Wat betekent dat voor de unieke natuur op het eiland?

Keuringsdienst van waarde classics

NPO 3, 20.20 uur

Veel liefhebbers van Hollandse Nieuwe zullen geschokt zijn om te ontdekken dat hun lekkernij uit de diepvries komt. Al vijftig jaar moet alle haring worden ingevroren om te voorkomen dat parasieten in de vis de consument besmetten. Alleen haring die tijdens een bepaalde periode wordt gevangen mag Hollandse Nieuwe heten, maar ingevroren blijft hij wel twee jaar goed. Hoe oud is de haring die na vlaggetjesdag als Hollandse Nieuwe wordt verkocht? Keuringsdienst van waarde onderzocht of iemand het verschil proeft tussen oude en nieuwe Hollandse Nieuwe.

Man of Steel

Veronica, 20.30 uur

(Superheldenfilm, Zack Snyder, 2013) Zelfs de camera kan het spektakel in Man of Steel niet altijd volgen. Af en toe zoomt het beeld plotseling snel in op een deel van de actie, alsof je naar een natuurdocumentaire over Superman (Henry Cavill) kijkt waarbij de makers hun onderwerp geregeld uit het oog verliezen. Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Actiespecialist Snyder doet met zijn Superman-verfilming één ding heel goed. Het gevoel van kracht en snelheid dat bij zo’n door de geluidsbarrière vliegende superheld komt kijken, is tastbaar.

Henry Cavill in Man of Steel. Beeld
Henry Cavill in Man of Steel.

Life and Death in Paradise

Canvas, 20.25 uur

De eilanden in het Caraïbische gebied hebben een uitzonderlijk diverse natuur met veel dieren die nergens anders voorkomen. De eerste aflevering van Life and Death in Paradise neemt een kijkje op Trinidad en Tobago, eilanden die vroeger in verbinding stonden met het Zuid-Amerikaanse vasteland. Sindsdien hebben ze zich heel verschillend ontwikkeld. Op Trinidad zijn de grote roofdieren verdwenen en staan kapucijnapen aan de top van de voedselketen. Het nog meer geïsoleerde Tobago wordt na het verdwijnen van de zoogdieren gedomineerd door vogels.

Dogman

Canvas, 21.15 uur

(Drama, Matteo Garrone, 2018) Op een verweesde strandboulevard nabij Napels, een schilderachtig maar troosteloos decor dat om de hoek lijkt te liggen van Garrone’s maffia-meesterwerk Gomorra (2008), bestiert Marcello (Marcello Fonte) een hondensalon. Tussendoor handelt hij ook nog stiekem in cocaïne, maar dat lijkt voor Marcello de normaalste zaak van de wereld – zolang zijn dochtertje Sofia (Alida Baldari Calabria) maar niet in de buurt is. Marcello wordt geterroriseerd door kleerkast Simoncino (Edoardo Pesce), een onhandelbare rottweiler van een crimineel, maar verraden zal Marcello hem nooit. Wellicht weet Marcello zelf ook nauwelijks waarom hij handelt zoals hij handelt, in een afwisselend droogkomische en gitzwarte film die hondstrouw zijn eigen instinct volgt.

Definitely, Maybe

Net 5, 22.50 uur

(Komedie, Adam Brooks, 2008) Een man die gaat scheiden, vertelt zijn dochtertje (Abigail Breslin) hoe hij jarenlang tussen drie vrouwen fladderde, terwijl een van hen uiteindelijk haar moeder werd. Wie van de drie, dat verklapt Will (Ryan Reynolds) niet – ook niet aan de toeschouwer, die zodoende zijn of haar kennis van de wetten der romantische komedie grondig kan testen. Dochterlief houdt al luisterend een heel lijstje bij met aanwijzingen, wat zo ongeveer het lijstje is dat de kijker ook opstelt. Die speelse zelfbewustheid is de grootste troef van de film.

Abigail Breslin en Ryan Reynolds in Definitely, Maybe.  Beeld
Abigail Breslin en Ryan Reynolds in Definitely, Maybe.

Dr. Jack and Mr. Nicholson

Canvas, 22.55 uur

Acteur Jack Nicholson voldoet niet direct aan de uiterlijke idealen van de Hollywoodster, maar is toch al ruim een halve eeuw enorm in trek. Nicholson werkte samen met de grootste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar – onder wie Stanley Kubrick, Martin Scorsese en Roman Polanski – en won drie Oscars. In de documentaire Dr. Jack and Mr. Nicholson verkent Emmanuelle Nobécourt de vele gezichten van de acteur en zijn blijvende aantrekkingskracht. Ze schetst een beeld van een volledig onafhankelijk man, die zich niets aantrekt van conventies, collega’s of critici.

Meer over