Tv-tips14 juni 2018

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 14 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Elysium. Beeld
Elysium.

WK Voetbal: Rusland-Saoedi-Arabië
NPO 1, 16.50 uur

Om 17.00 uur vindt in het Stadion Loezjniki in Moskou de aftrap plaats van de openingswedstrijd van het WK Voetbal. Gastland Rusland speelt tegen Saoedi-Arabië in Groep A, de groep waarin morgenmiddag ook Egypte en Uruguay tegen elkaar spelen.

Studio Rusland
NPO 1, 19.05 uur

Henry Schut lost Margriet van der Linden en haar talkshow M af. Dagelijks rond zevenen neemt Schut het laatste nieuws over het WK Voetbal in Rusland door met analytici Hugo Borst en Rafael van der Vaart, aangevuld met gasten als scheidsrechter Bas Nijhuis.

Rambo IV (Sylvester Stallone, 2008)

RTL 7, 20.30-22.15 uur.

Héél goed tegenover héél slecht – waar vind je dat nog in de cinema? Sylvester Stallone geeft met zijn vierde Rambo-film antwoord op die vraag. Rambo, nog altijd met hoofddoek, bevindt zich nu in Thailand, bij de grens met Myanmar, waar hij werkt als slangenvanger voor een toeristenshow. Wanneer missionarissen hem inhuren om Myanmar in te trekken, wil Rambo, altijd al held tegen wil en dank, aanvankelijk niet mee. Maar eenmaal over de streep getrokken door de blonde missionaris Sarah (Julie Benz), doet hij al snel wat we van hem verwachten: volksstammen uitroeien. Hersenen en ingewanden spatten in het rond en eerlijk is eerlijk: de af te slachten Myanmarese soldaten verdienen ook niet beter, zij brengen hun dagen immers door met groepsverkrachtingen en het opblazen van arme boeren. Regisseur Stallone brengt het grove geweld expliciet in beeld. Als film doet de vierde Rambo niet onder voor deel 2 en 3. Dat is niet per se een compliment, maar gezien Stallones leeftijd wel een opmerkelijke prestatie. En dan te bedenken dat volgend jaar, elf jaar na dit vierde deel, Stallone voor een vijfde keer als Rambo verschijnt.

A Cinderella Story (Mark Rosman, 2004)

Net 5, 20.30-22.30 uur.

Hollywoodfilms voor tienermeisjes zijn eigenlijk altijd sprookjes. Niet zelden gaat het om een onopvallende scholiere die opeens populair wordt en van wie de onbereikbaar geachte droomprins blijkt te houden. De makers van A Cinderella Story hebben, als uiterste consequentie van dit principe, de verhaallijn van het beroemde sprookje overgenomen. Ze verplaatsten het verhaal naar een Amerikaanse middelbare school. Dat resulteert in een paar kunstmatige plotwendingen, maar Hilary Duff weet in de hoofdrol leven aan de geconstrueerde wereld te geven. Met na afloop het vier jaar later verschenen Another Cinderella Story, met ditmaal Selena Gomez als de moderne Assepoester in kwestie.

3Doc: Hummus! The Movie

NPO 3, 21.35 uur

Israëlische documentaire uit 2015 over de liefde voor hummus, het kikkererwtengerecht dat de inwoners van Israël verbindt, of ze nu jood, christen of moslim zijn. Filmmaker Oren Rosenfeld volgt drie restauranteigenaren met een reputatie op het hummus-vlak.

Elysium (Neill Blomkamp, 2013)

RTL 7, 22.15-00.30 uur.

De Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp heeft zijn sciencefiction graag rauw en realistisch. In een interview met de Volkskrant, enkele jaren geleden, bekende hij dat hij zich voor zijn films laat inspireren door onder meer sciencefictionfilms uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Van 2001: A Space Odyssey en Alien tot Blade Runner en Robocop. Blomkamp toont in al zijn films veel spectaculair gedraaide actie in combinatie met een onheilspellend toekomstbeeld. Neem bijvoorbeeld zijn door Peter Jackson gefinancierde debuut District 9 (over aliens die in gedwongen afzondering van de mensen, aan de rand van Johannesburg leven) en zijn film Chappie (over een gekidnapte politierobot), en niet te vergeten zijn kortere werk, gemaakt onder de vlag van zijn eigen Oats Studios: een handvol zeer creatief vormgegeven genrefilms die mogelijk tot speelfilms worden uitgewerkt en te vinden zijn op Blomkamps YouTube-kanaal.

Zijn meest ambitieuze film maakte Blomkamp met Elysium (2013). Het is 2154, en de wereld is verworden tot een sloppenwijk. In de hemel hangt het ruimtestation Elysium, waar de superrijken leeftijdsloos héél oud worden, geholpen door super-lichaamsscanners. Een onbereikbare luxe voor de achtergebleven aardbewoners, die, gehinderd door lichamelijke gebreken, doormodderen tussen de vervuilde restanten van wereldsteden en zwoegen in door robots bewaakte fabrieken. Aan held Max (Matt Damon) de taak om de aarde te redden. Vooral het eerste uur van de film toont Blomkamps talent: de visuele effecten zijn puntgaaf verzorgd, van de steriele aankleding van Elysium tot de aftandse aarde. Ook de keuze voor een universele cast is een pre: uitstekende acteurs uit Zuid-Afrika en Latijns-Amerika, onder wie Sharlto Copley als waanzinnige huursoldaat en Wagner Moura als eveneens waanzinnige revolutionair. Ook hoofdrolspeler Damon is prima op zijn plaats.

Marokko op 1

NPO 1, 22.25 uur

In tegenstelling tot Nederland doet Marokko wel mee aan het WK Voetbal in Rusland. In deze 4-delige reportageserie van Omroep PowNed volgt Rutger Castricum diverse generaties Marokkaanse Nederlanders, en de manier waarop zij het WK Voetbal beleven.

Rutger Castricum Beeld ANP
Rutger CastricumBeeld ANP

Stevie Wonder: Soul Genius

Canvas, 22.35 uur

Muziekdocumentaire uit 2013 over poplegende Stevie Wonder. Naast zijn grote hits bij het Motown-label en zijn blindheid gaat het ook over zijn politiek activisme: Wonders respect voor Martin Luther King, zijn strijd tegen apartheid en steun aan Barack Obama.

2Doc: Liberation Day

NPO 2, 00.00 uur

In een week vol Noord-Korea ook deze Letse documentaire uit 2017, waarin de Sloveense cultband Laibach wordt gevolgd wanneer zij in 2015 naar Noord-Korea reizen om als eerste rockgroep ooit te spelen bij de festiviteiten rond Onafhankelijkheidsdag aldaar.

Meer over