Service

De Volkskrant-tv-selectie voor donderdag 13 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Harrison Ford in Raiders of the Lost Ark van Steven Spielberg. Beeld
Harrison Ford in Raiders of the Lost Ark van Steven Spielberg.

Suspicion

Arte, 14.15 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1941) In het klassieke Hollywood waren ze erg in zwang: duistere thrillers over vrouwen die merken dat manlief allesbehalve een droomprins is. In dit subgenre is Suspicion een uitblinker. Lina (met een Oscar bekroonde rol van Joan Fontaine) vermoedt dat echtgenoot Johnnie (Cary Grant) het op haar leven heeft voorzien. Grant speelt mooi tegen zijn charmante imago in en Hitchcock zaait genoeg twijfel met expressionistisch camerawerk en lange, griezelige schaduwen. Beroemd is de scène waarin Grant Fontaine een al dan niet vergiftigd glas melk serveert.

Cary Grant en Joan Fontaine in ‘Suspicion’ van Alfred Hitchcock. Beeld
Cary Grant en Joan Fontaine in ‘Suspicion’ van Alfred Hitchcock.

Raiders of the Lost Ark

Veronica, 20.30 uur

(Avontuur, Steven Spielberg, 1981) In het met vijf Oscars bekroonde oerdeel van de Indiana Jones-reeks wordt nog volop gesprongen, gevochten, gevallen, opgestaan en op het nippertje ontsnapt. Onderzoeker en ontdekkingsreiziger Indiana Jones (Harrison Ford) moet in 1936 de Ark van het Verbond uit handen van nazi’s zien te redden. Het was niet alleen nazihaat die regisseur Steven Spielberg inspireerde tot het maken van de film; de belangrijkste inspiratiebronnen voor Spielberg en producer George Lucas waren Kuifje en de avonturenfilmreeksen uit de jaren dertig. De fantastische proloog zou zijn gebaseerd op een Donald Duck die Spielberg als kind had gelezen, waarin oom Donald en zijn neefjes in een tempel tegen krankzinnigste boobytraps aanlopen.

The Proposal

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Anne Fletcher, 2009) Romantische komedies als The Proposal klinken op papier vaak afgezaagd: wéér die knappe personages die aanvankelijk met elkaar overhoop liggen maar uiteindelijk in elkaars armen vallen. En toch: plaats twee leuke acteurs tegenover elkaar, zoals in dit geval Sandra Bullock en Ryan Reynolds, en het sprankelt. De dominante redacteur Margaret moet trouwen met haar assistent Andrew, om te voorkomen dat ze als Canadese immigrant de VS wordt uitgezet. Samen gaan ze naar Alaska, waar ze als zogenaamd kersvers liefdespaar de 90ste verjaardag van Andrews oma bijwonen.

Sandra Bullock en Ryan Reynolds in The Proposal van Anne Fletcher. Beeld
Sandra Bullock en Ryan Reynolds in The Proposal van Anne Fletcher.

Uit de bak

NPO 3, 20.59 uur

In de laatste aflevering van Uit de bak maakt presentator Dwight van van de Vijver de balans op. Is het de voormalige bajesklanten gelukt hun oude leven op te pakken en gaat het ze lukken op het rechte pad te blijven? Jomarly voert een oud plan uit en gaat voorlichting geven op scholen om jongeren te behoeden voor foute keuzen. Anuar hoopt met een baan en een woning voldoende stabiliteit in zijn leven te hebben om zijn zoontje weer te kunnen zien, en Christian bedankt zijn familie met een etentje voor al hun steun tijdens zijn moeilijke jaren.

Dexter: New Blood

NPO 3, 22.48 uur

Toen de makers van Dexter besloten de serie na acht jaar nieuw leven in te blazen, waren de reacties verdeeld. Over het einde van de oorspronkelijke reeks waren de fans niet te spreken en er leek weinig behoefte aan meer van hetzelfde. Met Dexter: New Blood kreeg het verhaal van de sympathieke seriemoordenaar echter een frisse draai, wat zorgde voor hoge kijk- en waarderingscijfers. De grote vraag is dan ook of er een tweede seizoen komt. Inmiddels hebben Dexter en zijn zoon Harrison geen geheimen meer voor elkaar en kondigt het eindspel zich aan.

2Doc: Here We Move, Here We Groove

NPO 2, 23.08 uur

Twintig jaar geleden werd DJ Soko een internationale sensatie met zijn Balkan Beats, een muziekstroming waarin hij de traditionele Balkan-klanken uit zijn jeugd combineerde met westerse dance. Robert Soko ontvluchtte als tiener de oorlog in Joegoslavië en is altijd gefascineerd gebleven door ontheemde muziek. In de documentaire Here We Move, Here We Groove maakt hij samen met regisseur Sergej Kreso een roadtrip door Europa. Hij maakt kennis met een nieuwe stroom vluchtelingen uit landen als Syrië en Afghanistan en zoekt met hen naar een nieuwe sound.

Damon Albarn: A Modern British Tale

Canvas, 23.15 uur

Als voorman van de Britpop-band Blur ging Damon Albarn de strijd aan met Oasis, maar zijn ambities reikten verder. De singer-songwriter was het brein achter de virtuele band Gorillaz, maakte soloalbums, componeerde de postmoderne opera Dr Dee, werd producent voor kansarme artiesten en werkte samen met talloze andere creatieve geesten. Adrien Pavillards documentaire Damon Albarn: A Modern British Tale schetst Albarns artistieke visie tegen de achtergrond van een veranderend Groot-Brittannië, dat op zoek is naar een nieuwe identiteit.

Meer over