Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 12 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan BocktingJorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Michael Douglas en Sharon Stone in ‘Basic Instinct’. Beeld
Michael Douglas en Sharon Stone in ‘Basic Instinct’.

De acteurs uit Basic Instinct deden zelf alle opnamen van de seksscènes, dus zonder body doubles.

Zembla

NPO 2, 20.26 uur

Midden jaren negentig was Rwanda het toneel van een bloedige burgeroorlog met bijna een miljoen doden. Westerse landen boden hulp om Rwanda er weer bovenop te helpen. De huidige president Paul Kagame, wiens verkiezing omstreden was, laat naar zijn donoren een vriendelijk en democratisch gezicht zien, maar mensenrechtenorganisaties maken melding van onderdrukking van de oppositie, moord op dissidenten en vervolging van journalisten. Zembla onderzoekt wat er is bereikt met het Nederlandse geld dat was bedoeld voor de wederopbouw van de Rwandese rechtsstaat.

Batman Begins

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Christopher Nolan, 2005) De vijfde moderne Batman-film was destijds een verrassende. Cineast Nolan keerde terug naar de beginperiode van de held om het personage – met succes – weer enige diepte te geven. We zien hoe Batman (Christian Bale) zijn ouders verliest en als cynicus zijn stad verlaat om er gelouterd terug te keren. Met één doel: degenen die angst en terreur willen zaaien zó opjagen dat ze zullen voelen wat angst echt is. Uitstekende bijrollen van Michael Caine, Gary Oldman, Rutger Hauer en Morgan Freeman.

Christian Bale, Jack Gleeson en Katie Holmes in ‘Batman Begins’. Beeld
Christian Bale, Jack Gleeson en Katie Holmes in ‘Batman Begins’.

Jojanneke en de jeugdzorgtapes

NPO 3, 20.58 uur

Bij het maken van haar serie over jongeren in het jeugdzorgsysteem vond Jojanneke van den Berge het schokkend om te zien hoe slecht Nederland zorgt voor zijn kwetsbare kinderen. ‘Er wordt een systeem in stand gehouden waar de meeste kinderen slechter uit lijken te komen dan ze erin gaan. Alle jeugdzorgjongeren die ik spreek hebben iets gemeen: ze willen dat het systeem verandert.’ In de laatste aflevering van Jojanneke en de jeugdzorgtapes gaan de geportretteerden op bezoek bij beleidsmakers om aan te dringen op herziening van het huidige systeem.

Catching a Predator

Canvas, 22.05 uur

Seksueel geweld tegen mannen wordt zelden gemeld en komt waarschijnlijk veel vaker voor dan de statistieken doen vermoeden. De documentaire Catching a Predator duikt in de zaak van Reynhard Sinaga, die mannen na een avondje stappen zijn flat in lokte om een taxi te bellen, waarna hij hen drogeerde en verkrachtte. In 2020 werd Sinaga veroordeeld voor seksueel geweld tegen 48 mannen, maar waarschijnlijk heeft hij meer dan tweehonderd slachtoffers gemaakt. Een van hen doorbreekt het taboe en vertelt voor het eerst het schokkende verhaal van zijn verkrachting.

Navalny

NPO 2, 22.19 uur

Oppositieleider Aleksej Navalny is een luis in de pels van het regime van Vladimir Poetin. Als de dissident in 2020 tijdens een vlucht van Tomsk naar Moskou opeens onwel wordt, blijkt hij te zijn vergiftigd met novitsjok, wat wijst op betrokkenheid van de Russische geheime dienst. In de documentaire Navalny toont Daniel Roher hoe de politicus met de hulp van journalistencollectief Bellingcat op zoek gaat naar de dader en deze tijdens een hilarisch telefoongesprek weet te ontmaskeren. Kort daarop besluit Navalny terug te keren naar Rusland.

Pain & Gain

RTL 7, 22.30 uur

(Actie, Michael Bay, 2013) Het predicaat ‘gebaseerd op een waargebeurd verhaal’ gebruiken filmmakers vaak om het ongeloofwaardige plausibel te maken. Zo ook in Pain & Gain – de plot is zo idioot en de personages zo stom dat de boodschap halverwege nog maar eens wordt herhaald: ‘Dit is nog steeds gebaseerd op een waargebeurd verhaal.’ Bay grossiert zoals gewoonlijk in vermakelijke overdaad en uitroeptekens. De personages omarmen de cultus van het perfecte lichaam alsof het een religie is. Wie daarin gelooft, zit volgens Bays film in het kamp van de stommelingen.

Mark Wahlberg en Yolanthe Cabau in ‘Pain & Gain’.  Beeld YouTube
Mark Wahlberg en Yolanthe Cabau in ‘Pain & Gain’.Beeld YouTube

Basic Instinct

Net 5, 22.50 uur

(Thriller, Paul Verhoeven, 1992) Paul Verhoeven maakte op de top van zijn Hollywoodroem – hij had zijn naam gevestigd met de kassuccessen RoboCop (1987) en Total Recall (1990) – deze meesterlijke thriller. Daarin onderzoekt een labiele politieman (Michael Douglas) de lustmoord op een rockster en belandt in de tentakels van een vrouw aan wie hij in alle opzichten niet kan tippen (Sharon Stone). Het heerlijk vette Basic Instinct werd de perfecte, hedendaagse combinatie van Hitchcock en film noir. Verhoeven vulde het toch al rijkelijk met seks toebedeelde script nog wat verder aan met pikante scènes: beroemd werden het verhoor waarin Stone geen ondergoed draagt en de stomende vrijpartij tussen beide hoofdpersonages.

Blade

Veronica, 23.15 uur

(Actiethriller, Stephen Norrington, VS 1998) Als een vrouw tijdens haar zwangerschap wordt gebeten door een vampier, erft haar baby alle krachten van de vampiers en geen enkele van hun zwakten. Blade (Wesley Snipes) groeit op tot een geduchte vampierjager. Deze op de gelijknamige Marvel-strip gebaseerde actiefilm met martialarts- en horrorelementen is best amusant, maar werd ongelukkig gecast. Snipes keerde terug als Blade in het tweede deel, geregisseerd door Guillermo del Toro en duidelijk de beste uit de reeks. Scenarist David S. Goyer zou later de scripts voor de Batman-films schrijven.

Meer over