Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 12 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Irène Jacob in La double vie de Véronique van Krzysztof Kieslowski. Beeld
Irène Jacob in La double vie de Véronique van Krzysztof Kieslowski.

The Amazing Spider-Man 2

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Marc Webb, 2014) Vlot na de speelse en stripboekachtige Spider-Man-trilogie van Sam Raimi, gemaakt tussen 2002 en 2007, kneedde filmmaker Marc Webb de personages meer dan zijn voorganger tot mensen van vlees en bloed. Fotograaf-met-spinnenkracht Peter Parker is ditmaal geen stuntelige nerd, zoals Tobey Maguire hem speelde, maar zo’n moderne, gevoelige jongen die zijn gebrek aan testosteron compenseert met een goed kapsel en een prettige uitstraling. De casting van Andrew Garfield is wat dat betreft uitstekend, al bleef zijn bijdrage aan het Spider-Man-universum beperkt tot twee films.

Andrew Garfield en Emma Stone in The Amazing Spider-Man 2 van Marc Webb. Beeld
Andrew Garfield en Emma Stone in The Amazing Spider-Man 2 van Marc Webb.

De school die kleur bekent

NPO 3, 20.55 uur

Glenthorne High School in Zuid-Londen doet een sociaal experiment. In de tweedelige Britse documentaire De school die kleur bekent doen 24 leerlingen mee aan een reeks tests die laat zien hoe onbewuste vooroordelen over ras, afkomst en huidskleur hun denken en doen beïnvloeden. Een van de experimenten is een wedstrijd waarbij de leerlingen een stap voor- of achteruit mogen doen aan de hand van hun antwoord op vragen als ‘Ben je in gezelschap ooit de enige persoon met jouw huidskleur geweest?’ en ‘Is je ooit gevraagd waar je vandaan komt?’.

La double vie de Véronique

Canvas, 21.10 uur

(Drama, Krzysztof Kieslowski, 1991) Zinderende, raadselachtige parabel van de Poolse grootmeester Krzysztof Kieslowski (1941-1996) over een jonge vrouw die twee keer bestaat: als muziekstudent Weronica leeft ze in Krakau, als docent Véronique in Parijs. De dubbelgangers (voortreffelijke gespeeld door Irène Jacob) weten niet van elkaars bestaan; pas wanneer Véronique haar evenbeeld terugziet op de foto’s die ze tijdens een reis naar Krakau heeft gemaakt, begrijpt ze waarom ze altijd al voelde dat ze niet alleen was. La double vie de Véronique is een meesterwerk dat vooral moet worden ondergaan, van Slawomir Idziaks geel gefilterde, licht vervreemdende camerawerk tot de huiveringwekkend mooie muziek van Kieslowski’s vaste componist Zbigniew Preisner.

The Watch

BBC 2, 22.00 uur

In de stad Ankh-Morpork buigt het bijeengeraapte politieteam van Sam Vimes (Richard Dormer) zich over raadselachtige misdaden. De BBC-serie The Watch is zeer losjes gebaseerd op personages uit de Discworld-boeken van Terry Pratchett en speelt zich af in een fantasywereld waarin misdaad legaal is. In de eerste aflevering wordt de chagrijnige inspecteur Vimes geconfronteerd met een voormalige vriend die na twintig jaar zint op wraak. Verder wordt het team uitgebreid met een enthousiaste nieuwe rekruut en is er een raadsel rond een gestolen bibliotheekboek.

De villamoord

NPO 2, 22.10 uur

In 1998 werd bij een inbraak in een Arnhemse villa de bewoner gedood. Een bezoeker die gewond raakte, getuigde dat ze één man had gezien. Maanden later werden er echter negen mannen gearresteerd, die allemaal werden veroordeeld. In de documentaireserie De villamoord werd deze gang van zaken vorig jaar een gerechtelijke dwaling genoemd. De Hoge Raad oordeelde echter dat de zaak alleen kan worden heropend als er nieuwe feiten op tafel komen. Na een herhaling van De villamoord zullen de makers daarom volgende maand nieuwe onthullingen presenteren.

Picasso During the Pink and Blue Era

Canvas, 22.45 uur

Voordat Pablo Picasso in 1907 de kunstwereld schokte met zijn proto-kubistische Les demoiselles d’Avignon experimenteerde hij uitgebreid met andere stijlen. In de documentaire Picasso During the Pink and Blue Era betoogt Gaëlle Royer dat het werk uit Picasso’s blauwe en roze perioden altijd is ondergewaardeerd. Vanaf 1901 laten de doeken van de kunstenaar een duidelijke breuk zien met de tradities in de schilderkunst en de lessen van zijn vader. Wie goed kijkt naar de doeken uit deze periode, ziet de kiem van het revolutionaire werk dat zou volgen.

Universal Soldier

RTL 7, 23.15 uur

(Sciencefiction, Roland Emmerich, 1992) Jean-Claude van Damme en Dolph Lundgren, iconen van de één-tegen-allen-spierbundelactie, spelen in Universal Soldier twee rivaliserende, in Vietnam omgekomen soldaten die weer tot leven worden gewekt om te dienen in een speciale gevechtseenheid. De rapen zijn gaar wanneer Van Damme zijn geheugen terugkrijgt, terwijl de maniakale Lundgren denkt dat hij zich nog steeds in de oorlog bevindt. Juist dankzij dit ronduit belachelijke uitgangspunt verkreeg dit hoogst vermakelijke samenraapsel van genreklassiekers als The Terminator (1984) en Robocop (1987) cultstatus.

Dolph Lundgren en Jean-Claude van Damme in Universal Soldier van Roland Emmerich. Beeld
Dolph Lundgren en Jean-Claude van Damme in Universal Soldier van Roland Emmerich.
Meer over