Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 11 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Ryan Reynolds in Deadpool. Beeld
Ryan Reynolds in Deadpool.

They Shall Not Grow Old

Canvas, 20.10 uur

Regisseur Peter Jackson (The Lord of the Rings) verwerkte zo’n zeshonderd films uit de Eerste Wereldoorlog in dit ‘nieuwe’ historische verslag. In They Shall Not Grow Old voegde hij geluid en kleur toe aan de zwijgende zwart-witbeelden, die volgens hem een ongewenste afstand tot de kijker scheppen. Het moment waarop de film overschakelt van de originele archiefbeelden naar het opgewaardeerde materiaal heeft iets onbeschrijflijk magisch. Ook de ontroerende getuigenverslagen van de oorlogsveteranen maken dit bijzondere document het bekijken waard.

Deadpool

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Tim Miller, 2016) In het universum van stripgigant Marvel verscheen Deadpool in 1991 ten tonele, toen zo’n beetje iedere superheld (Captain America, Spider-Man, Hulk, noem ze maar op) zijn plek al had veroverd. Bedenkers Fabian Nicieza en Rob Liefeld maakten hem zodoende even dwars, grofgebekt en zelfbewust als de vroege films van Quentin Tarantino: een praatgraag en vrolijk-psychopathisch buitenbeentje dat onophoudelijk de spot drijft met zichzelf en zijn omgeving. De verfilming, met een excellente Ryan Reynolds in de hoofdrol, ontpopte zich tot een feestje voor iedereen die het ingedutte spektakel van de moderne superheldenfilm zoetjesaan de keel uithing. Deadpool kreeg in 2018 een vervolg, wederom met Reynolds in de hoofdrol.

Ik vertrek

NPO 1, 20.35 uur

Veertigers Henny en Patrick houden het voor gezien in Nederland. In Ik vertrek verkassen ze met hun drie kinderen naar Frankrijk, waar ze grote plannen hebben voor de toekomst. Ze hebben een pand gekocht dat ze willen verbouwen tot chambres d’hôte en willen op de markt Hollandse stroopwafels verkopen vanuit een foodtruck. Bij aankomst blijkt echter direct dat ze hun ambities moeten bijstellen. Door een gesprongen waterleiding is er lekkage in hun pand, dat bovendien wordt bewoond door ongedierte. Het gezin moet op zoek naar een tijdelijke woning.

L’aveu

TV 5, 21.04 uur

(Thriller, Costa-Gavras, 1970) Costa-Gavras ,de meester van de politieke thriller, maakte met L’aveu een spannende film over de Tsjechische communist Artur London (1915-1986). Praag, 1951. Anton Ludvik, de Tsjechoslowaakse vice-minister van Buitenlandse Zaken, beseft dat hij wordt geschaduwd. Niet lang daarna wordt Ludvik (Yves Montand) gearresteerd, gevangengezet en gemarteld: zijn totalitaire belagers proberen hem te dwingen tot een bekentenis van verraad. Gebaseerd op het boek De bekentenis, in 1968 gepubliceerd door London en zijn vrouw Lise (in de film vertolkt door Simone Signoret). Nederlands ondertiteld.

Yves Montand in L'aveu. Beeld
Yves Montand in L'aveu.

Magic Mike XXL

Net 5, 22.35 uur

(Komedie, Gregory Jacobs, 2015) ‘We willen mannen als lustobject neerzetten, omdat dat al genoeg is gebeurd met vrouwen’, belooft hoofdrolspeler Channing Tatum, op wiens eigen stripbelevenissen de eerste Magic Mike (2012) was gebaseerd, in een interview met CBS. Verdere ambities lijkt de vervolgfilm niet te hebben. Mike keert terug dankzij Spotify: ‘zijn’ stripnummer wordt gedraaid, hij doet een sexy dansje in zijn werkplaats en laat vervolgens vrijwel meteen het gereedschap vallen voor een laatste weekend met de ex-collega’s. Het strippersbloed kruipt in Magic Mike XXL waar het niet gaan kan.

Magic Mike XXL. Beeld
Magic Mike XXL.

Onze straat

NPO 3, 22.40 uur

De laatste bijdrage aan het tweede seizoen van Onze straat werd geschreven en geregisseerd door Vincent Tilanus. In Heartbeats belicht hij de keerzijde van de prestatiemaatschappij, waarvoor hij putte uit zijn eigen ervaringen. Twintiger Lorah (Laura Bakker) is illustrator, maar heeft haar werk door een burn-out een poos stil moeten leggen. Nu ze zich weer goed genoeg voelt om haar werk op te pakken, ontmoet ze de succesvolle collega Emily (Hanneke van der Paardt). Haar bewondering voor Emily maakt Lorah onzeker. Is ze eigenlijk wel goed genoeg?

2Doc: The Painter and the Thief

NPO 2, 22.50 uur

Als twee van haar werken worden gestolen uit een Noorse galerie, gaat de Tsjechische schilder Barbora Kysilkova op zoek naar de dader. Via beelden van de bewakingscamera komt ze op het spoor van de drugsverslaafde dief Karl-Bertil Nordland, die ze in de rechtbank confronteert. Ze vraagt hem te poseren voor een portret, raakt met hem bevriend en zorgt zelfs voor hem nadat hij gewond is geraakt bij een auto-ongeluk. Met The Painter and the Thief maakte de Noorse regisseur Benjamin Ree een mooi psychologisch dubbelportret van een onwaarschijnlijk duo.

Meer over