Film- en tv-tips

De Volkskrant-tv-selectie voor donderdag 11 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Nikolaj Coster-Waldau in Shot Caller van Ric Roman Waugh Beeld
Nikolaj Coster-Waldau in Shot Caller van Ric Roman Waugh

Une femme est une femme

ONS, 19.07 uur

(Drama, Jean-Luc Godard, 1961) De eerste kleurenfilm van Jean-Luc Godard en het officiële debuut van de Deense actrice Anna Karina, die op het filmfestival van Berlijn werd bekroond tot beste actrice. De amper 20 jaar oude Karina en de 10 jaar oudere regisseur waren in het echte leven zojuist aan een tumultueuze romance begonnen en dat is merkbaar, in het speelse liefdesdrama Une femme est une femme. De film is één grote liefdesverklaring aan Karina. Ze is in elke scène te zien, als naar de kijker knipogende stripdanseres met een ­kinderwens.

Jean-Claude Brialy en Anna Karina in Une femme est une femme van Jean-Luc Godard Beeld
Jean-Claude Brialy en Anna Karina in Une femme est une femme van Jean-Luc Godard

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Ruim een jaar geleden onthulde Zembla een omstreden en gênante deal tussen het Rijk en de erfgenamen van prinses Juliana. Een deel van de erfbelasting werd voldaan in natura door de overdacht van kunstwerken aan de Staat. Veel van deze kunst bleef echter waar ze was: in paleizen waar het publiek ze niet kan zien. Bovendien werden er topstukken verkocht door de koninklijke familie, waardoor er cultureel erfgoed verloren ging. Zembla opent het dossier vandaag opnieuw, met aandacht voor een subsidieregeling waardoor de koning 4,7 miljoen euro opstrijkt.

Shot Caller

RTL 7, 20.30 uur

(Misdaad, Ric Roman Waugh, 2017) Shot Caller begint met het einde van de gevangenisstraf van het rücksichtsloze, geharde hoofdpersonage Jacob, een gelaagde rol van Nikolaj Coster-Waldau (ook bekend als Jaime Lannister in de tv-serie Game of Thrones). Dan springt de film tien jaar terug in de tijd. Toen was Jacob nog een nette, gladgeschoren zakenman, met een mooie echtgenote en een jonge zoon, en zien we hoe hij min of meer toevallig in de penarie belandde. Shot Caller blijft heen en weer schieten tussen beide perioden, en daarmee valt de film gemakkelijk te zien als een aanklacht tegen het gevangenissysteem, waarin aardige mensen hoe dan ook worden gemangeld.

Stand van Nederland: Generatie Next

NPO 2, 22.10 uur

Tijdens de coronaepidemie beleeft de Nederlandse economie onzekere tijden. In het onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next legt omroep WNL de vinger aan de pols van de economie. Jill Bleiksloot, Elen Demir en Raquel Schilder duiken vanavond in de verhalen achter de cijfers van de huizenmarkt. Met torenhoge prijzen en een lage rente is de Nederlandse huizenmarkt volledig oververhit geraakt. Een gevolg hiervan is dat starters niet meer aan een huis kunnen komen. Stand van Nederland zoekt naar de knelpunten en mogelijke oplossingen.

Valentine’s Day

Net 5, 22.15 uur

(Komedie, Garry Marshall, 2010) Een paar dagen voor Valentijnsdag biedt Net 5 de mogelijkheid om vast warm te draaien met deze suikerzoete ensemblekomedie à la Love Actually. Bloemenwinkels draaien daarin overuren, het straatbeeld is vergeven van de hartjes en cupido’s en romantiek hangt als smog in de lucht. Enkele van de vele personages haten al dat gedoe, maar uiteindelijk laat iedereen zich meesleuren, van het jochie met zijn kalverliefde tot de bloemist en zijn boezemvriendin, van de uit de kast geklauterde football-ster tot de toch-niet-zo-cynische tv-verslaggever.

Jessica Biel in Valentine's Day van Garry Marshall Beeld
Jessica Biel in Valentine's Day van Garry Marshall

2Doc: The Trump Show

NPO 2, 22.40 uur

In een extra uitzending blikt The Trump Show terug op de laatste maanden van president Donald Trump in het Witte Huis. Terwijl de verkiezingsuitslagen binnendruppelen doet de president er alles aan om de cijfers te ontkennen en als winnaar uit de bus te komen. Ondanks de coronaepidemie blijven Trump-aanhangers in groten getale samenkomen, met als trieste climax de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari. Vrienden, analisten en adviseurs van de president vertellen over de gekte die het einde van de regeringsperiode van Trump kenmerkte.

The Untold Story of Euro Disco

Canvas, 23.40 uur

Disco werd geboren in de Verenigde Staten, maar het muziekfenomeen hield het langst stand in Europa. Vanuit Italië, Frankrijk en Duitsland verspreidde de Eurodisco zich over de hele wereld. Het genre werd gekenmerkt door dansbare synthesizerklanken, vaak afkomstig van sterproducers als Georgio Moroder en Frank Farian, die met hun herkenbare sound een stempel drukten op hun artiesten. De muziekdocumentaire The Untold Story of Euro Disco maakt een reis door de geschiedenis van de Eurodisco van Abba tot Daft Punk, met bijdragen van producers Tom Moulton en Pete Bellotte.

Meer over