TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 10 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Van links naar rechts: Amanda Seyfried, Dominic Cooper en Cher in Mamma Mia! Here We Go Again. Beeld AP
Van links naar rechts: Amanda Seyfried, Dominic Cooper en Cher in Mamma Mia! Here We Go Again.Beeld AP

The Caine Mutiny

BBC 2, 15.30 uur

(Drama, Edward Dmytryk, 1954) Spannend oorlogsdrama waarin Humphrey Bogart als een brute luitenant-ter-zee het slachtoffer wordt van een poging tot muiterij. Regisseur Dmytryk was een van de zogenoemde Hollywood Ten, tien filmmedewerkers die tot een jaar gevangenisstraf werden veroordeeld omdat ze weigerden vragen te beantwoorden van de naar communisten speurende commissie van het Huis van Afgevaardigden. Na zijn vrijlating kwam Dmytryks naam op de zwarte lijst van te boycotten Hollywoodmedewerkers. In 1951 gaf hij de commissie alsnog de namen van 26 collega’s die communistische sympathieën zouden hebben.

Humphrey Bogart in The Caine Mutiny. Beeld
Humphrey Bogart in The Caine Mutiny.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Wie maar nauwkeurig genoeg meet, zal altijd en overal verontreinigingen aantreffen. Of dat ook gevaar oplevert is een andere vraag. Zembla doet vanavond verslag van een onderzoek in samenwerking met NRC naar een Chinese fabrikant die paracetamol maakt met een grondstof die zou zijn verontreinigd met de kankerverwekkende stof PCA. De fabrikant heeft de afgelopen jaren ook aan Nederland geleverd. Apothekersorganisatie KNMP en medicijnautoriteit CBG lieten daarom pillen van negentien Nederlandse merken onderzoeken, maar vonden niets onrustbarends.

Mamma Mia! Here We Go Again

Net 5. 20.30

(Musical, Ol Parker, 2018) Oké, veel B-kantjes in deze vervolg-Mama Mia!, maar alleen al de decors en kleding verdienen een staande ovatie. Lily James kan zingen en die jarenzeventigoutfits staan haar jaloersmakend beeldig. Mamma Mia! Here We Go Again speelt zich af op hetzelfde ansichtkaartachtige Griekse eiland als de eerste film: Sofie (Amanda Seyfried) organiseert een openingsfeest voor haar nieuwe hotel, een eerbetoon aan haar overleden moeder Donna (Meryl Streep). Tegelijkertijd is Mamma Mia! Here We Go Again ook een prequel: in flashback is te zien hoe Donna (dan gespeeld door Lily James) zwanger raakte van Sofie en waarom drie mannen haar vader zouden kunnen zijn.

Niet normaal vies

NPO 3, 20.55 uur

In onze hoofdstad maken honderdduizenden Amsterdammers en toeristen er elke dag een smerige bende van. De documentaireserie Niet normaal vies volgt schoonmaker Tugrul Cirakoglu tijdens zijn meest uitdagende klussen. Cirakoglu komt alles tegen: omgewaaide chemische toiletten, woningen waar maandenlang een lichaam heeft liggen ontbinden en met bloed besmeurde locaties van misdrijven. Niet normaal vies toont de realiteit die Amsterdam liever niet ziet: eenzaamheid, verslaving, misdaad, dood én minachting voor de mensen die de stad schoon houden.

Tricheurs

TV 5, 21.08 uur

(Drama, Barbet Schroeder, 1984) De gokverslaafde Elric (Jacques Dutronc) denkt dat hij zijn talisman gevonden heeft, wanneer hij op de rug van de mooie Suzie (Bulle Ogier) een zeven ziet staan. Hij mag haar later dan wel inruilen voor beroeps-roulette-zwendelaar Jorg (Kurt Raab), uiteindelijk zullen hun wegen elkaar weer kruisen en versmelten liefde, goklust en hebzucht in een even listig als giftig verband. Regisseur Schroeder (‘Geluk is het enige waarin ik geloof’) zet in Tricheurs het gokmilieu stevig en zonder valse romantiek in de verf. Met Nederlandse ondertiteling.

Jacques Dutronc (links) en Bulle Ogier in Tricheurs. Beeld
Jacques Dutronc (links) en Bulle Ogier in Tricheurs.

De outsiders

NPO 3, 21.45 uur

In Nederland is het niet gebruikelijk om je af te zetten tegen de norm. In een nieuw seizoen van De outsiders ontmoet Tim den Besten mensen die zich bewust buiten de gebaande paden begeven. Zit er bij hen een steekje los, of kunnen we iets van ze leren? In de eerste aflevering trekt Den Besten op met activisten. Hij maakt kennis met een activist die protesteert tegen 5G en niet gelooft in het bestaan van covid-19. Het vermeende verband tussen de nieuwe telecommunicatienorm en het coronavirus is een complottheorie die ook in Nederland aanhangers heeft.

Grote vragen

NPO 2, 22.20 uur

In de VPRO-serie Grote vragen vertellen acht Nederlandse onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines over hun werk. Wetenschapsjournalist Rob van Hattum praat met hen op bijzondere locaties over hun inspiratie, fascinatie en grote voorbeelden. In de eerste aflevering vertelt Floris de Lange, hoogleraar waarneming en cognitie aan de Radboud Universiteit en verbonden aan het Donders Instituut, over de werking van ons brein als voorspellingsmachine. Samen met Van Hattum brengt hij een bezoek aan het Cajal instituut voor neurologie in Madrid.

Meer over