TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 1 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
George Clooney (links) en Brad Pitt in Ocean’s Eleven. Beeld
George Clooney (links) en Brad Pitt in Ocean’s Eleven.

Stand van Nederland

NPO 2, 20.25 uur

Nieuwe banen zijn lastig te creëren, en snel weer verdwenen. Begin dit jaar draaide de Nederlandse banenmachine met negen miljoen werkenden als nooit tevoren. Toen kwam de coronacrisis, en kwamen er 300 duizend werkenden op straat te staan. De documentairereeks Stand van Nederland onderzoekt vanavond het perspectief voor deze groep. Zijn er momenteel nog kansen op de banenmarkt, en is omscholing naar de zorg een zinvol traject? Op het Catshuis gaat premier Rutte hierover in gesprek met jongeren die een plekje proberen te veroveren op de arbeidsmarkt.

Ocean’s Eleven

Net 5, 20.30 uur

(Misdaad, Steven Soderbergh, 2001) Regisseur Soderbergh toverde Hollywoodklassieker Ocean’s Eleven (1960) om in een plezierig meesterwerkje. Het origineel stond bekend om zijn sterrencast (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr.). Soderbergh vond een hedendaags equivalent in George Clooney, Brad Pitt, Andy García en Matt Damon, met Julia Roberts als femme fatale. De remake werd een hommage aan de oude gangsterfilms met hun welbespraakte gentlemen-criminelen, die er weliswaar geen been in zien de wet te overtreden, maar die ook niemand kwaad doen. En passant blijkt dat de beweegredenen van leider Danny Ocean (Clooney) anders zijn dan iedereen denkt. Soderbergh geeft steeds net voldoende informatie om je nieuwsgierig te houden.

De outsiders

NPO 3, 21.45 uur

Ooit was gelovigheid een karaktereigenschap die maatschappelijk aanzien opleverde. In het hedendaagse Nederland is haast het tegenovergestelde waar: gelovigheid wordt vaak gezien als teken van onvolwassenheid of onvermogen om kritisch na te denken. In zijn programma De outsiders, over mensen die bewust buiten de gebaande paden treden, ontmoet Tim den Besten vanavond enkele gelovigen. Naast aanhangers van een bepaalde godsdienst zijn er ook ‘ietsisten’ die niets met religie hebben, maar er toch van overtuigd zijn dat er meer is tussen hemel en aarde.

Grote vragen

NPO 2, 22.20 uur

Nadat Miranda Cheng op haar 22ste in Taiwan haar bachelor in de theoretische fysica had gehaald, kwam ze naar Nederland. Ze haalde haar master onder Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft en promoveerde aan de UvA. In de academische wereld is Cheng een superster. Samen met twee collega’s formuleerde ze het umbrale-maneschijn vermoeden, dat wijst op een verband tussen K3-oppervlakken en de snaartheorie. In Grote vragen vertelt Cheng over haar fascinatie voor deze theoretische materie met mogelijk grote consequenties, die maar door een enkeling wordt begrepen.

Sudden Death

RTL 7, 22.30 uur

(Actie, Peter Hyams, 1995). Degelijke actiefilm van routineklusser Hyams, die na het commercieel succesvolle Timecop (1994) opnieuw samenwerkte met de Belgische vechtsportspecialist Jean-Claude van Damme. Hij speelt een door het verleden geplaagde brandweerman, die zijn kinderen meeneemt naar een belangrijke ijshockeywedstrijd. De Amerikaanse vicepresident is ook aanwezig. Wanneer die wordt gegijzeld door een stel terroristen die dreigen de hele boel op te blazen, is het tijd voor Van Damme om aan de slag te gaan. Fijne actiescènes, zoals een met negen camera’s gefilmde helikoptercrash.

Jean-Claude van Damme in Sudden Death. Beeld
Jean-Claude van Damme in Sudden Death.

Suzi Q: The Movie

Canvas, 23.10 uur

Toen Suzi Quatro op haar 5de voor de eerste keer Elvis zag, wilde ze net zo worden als hij. Dat hij een man was, maakte haar niet uit. Vorig jaar verscheen het laatste studioalbum van de Canadese rocklegende, die inmiddels de 70 is gepasseerd. De steevast in een leren jumpsuit gehulde singer-songwriter was de eerste vrouwelijke bassist in een hardrockband en werd een groot voorbeeld voor sterren als Joan Jett en Debbie Harry. In de documentaire Suzi Q: The Movie geeft regisseur Liam Firmager een mooi overzicht van Quatro’s stormachtige carrière.

India Song

Arte, 00.25 uur

(Drama, Marguerite Duras, 1975) India Song, het hoogtepunt uit het filmoeuvre van schrijver Marguerite Duras, draait oppervlakkig gezien om een tragische liefde in de Franse koloniale wereld van de jaren dertig. ‘Maar het gaat om de vorm’, schreef de dit jaar overleden criticus Peter van Bueren in de Volkskrant. ‘De twee dagen van die liefde worden in herinnering geroepen door vier stemmen zonder gezicht. Deze stemmen richten zich niet tot de luisteraar of de filmkijker, ze zijn autonoom, ze praten met elkaar, ze wekken niet de indruk beluisterd te worden.’

Delphine Seyrig in India Song. Beeld
Delphine Seyrig in India Song.
Meer over