Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 1 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Danny Glover in Predator 2 van Stephen Hopkins Beeld
Danny Glover in Predator 2 van Stephen Hopkins

Herdenking slavernijverleden

NPO 1, 13.00 uur

De afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën wordt vandaag in het Amsterdamse Oosterpark herdacht met toespraken, een kranslegging en een optreden van Jeangu Macrooy. Behalve een rechtstreeks verslag presenteert de NOS ook een terugblik op de hoogtepunten (NPO 2, 22.15 uur), aangevuld met een reportage over socioloog Humphrey Lamur, wiens overgrootmoeder opgroeide op een Surinaamse plantage in de laatste jaren van de slavernij. In de jaren zeventig verdiepte Lamur zich als een van de eerste Nederlandse onderzoekers in het onderwerp slavernij.

The Italian Job

Arte, 13.50 uur

(Misdaad, Peter Collinson, 1969) Fijne misdaadkomedie met Michael Caine en Noel Coward als Engelse boeven die een overval op een goudtransport in Turijn beramen. Een verkeersopstopping vormt de dekmantel, maar voor het zover is, ligt de Italiaanse maffia dwars. Het laatste half uur, wanneer de roof daadwerkelijk begint, is een klein filmfeestje. Een drietal Mini Coopers is hier voor altijd met The Italian Job verbonden; het blijft een genot om de autootjes als dansende machines over Turijnse trappen, het dak van het Palavela en door rioolbuizen te zien racen.

Michael Caine en Margaret Blye in The Italian Job van Peter Collinson Beeld
Michael Caine en Margaret Blye in The Italian Job van Peter Collinson

Opstandelingen

NPO 2, 20.25 uur

Met zes windmolens van 270 meter hoog hoopt de gemeente Culemborg haar ambitie te verwezenlijken: energieneutraal zijn in 2040. De plannen voor de molens in het buitengebied stuiten op hevig verzet bij omwonenden, die bang zijn voor horizonvervuiling en geluidsoverlast. Als de gemeenteraad begint te wankelen, wordt duidelijk welke belangen er spelen rond de geplande bouw van het windpark. In Opstandelingen ziet Sophie Hilbrand hoe gemeente, provincie, energiereus Eneco, milieubeweging en bewoners touwtrekken over leefbaarheid, subsidies en rendementen.

Grease

Net 5, 20.30 uur

(Musical, Randal Kleiser, 1978) Aanstekelijke musical naar het gelijknamige Broadwaystuk uit 1972, waarin de liefde zegeviert zoals ze hoort te zegevieren. Olivia Newton-John transformeert van tutje in stoeipoes voor stoere bink John Travolta. Die verandert op zijn beurt in brave borst. De hitlijsten werden in 1978 gedomineerd door liedjes uit de film, waaronder You’re the One That I Want, Hopelessly Devoted to You en Grease. Direct na afloop volgt vanavond het tamelijk erbarmelijke vervolg Grease 2 uit 1982, met Michelle Pfeiffer en ene Maxwell Caulfield in de hoofdrollen.

Olivia Newton-John en John Travolta in Grease van Randal Kleiser Beeld
Olivia Newton-John en John Travolta in Grease van Randal Kleiser

Predator 2

SBS 9, 20.30 uur

(Sciencefiction, Stephen Hopkins, 1990) De meest memorabele scène van dit vervolg op het sterke Schwarzeneggervehikel Predator (1987) speelt zich af in het ruimteschip van het buitenaardse monster dat ditmaal huishoudt in Los Angeles. De geharde politieagent die het personage van de Oostenrijkse eik verving (Danny Glover) stuit hier op een muur vol schedels die de Predator tijdens verschillende intergalactische rooftochten heeft verzameld. Daar hangt ook de langwerpige schedel van het buitenaardse wezen uit Alien (1979) en Aliens (1986); een knipoog van de makers naar de één jaar voor Predator 2 gelanceerde strip Aliens vs Predator. Later zouden twee films worden gemaakt waarin beide buitenaardsen de strijd met elkaar aanbinden.

Schatten uit de schaduw

NPO 2, 21.05 uur

Het beschermd bewaren en beheren van een museumcollectie is een kostbare zaak. Daarom sloegen vier vooraanstaande musea en instellingen de handen ineen en verrees in Amersfoort het CollectieCentrum Nederland. Met een oppervlak van 31.500 vierkante meter biedt het gebouw plaats aan hun collecties, maar er is ook ruimte voor onderzoek. In Schatten uit de schaduw neemt Jan Six in Amersfoort in het gloednieuwe depot een kijkje bij de collectie van het Openluchtmuseum Arnhem. Het pronkstuk is een groot orgel dat de Watersnoodramp van 1953 heeft overleefd.

Hokusai: Old Man Crazy to Paint

Canvas, 0.25 uur

Een van de meest herkenbare kunstwerken ter wereld is De grote golf van Katsushika Hokusai, dat zelfs als emoji is vereeuwigd. De houtsnede werd gemaakt rond 1830 en toont een monsterlijke golf die drie bootjes verslindt, met op de achtergrond de berg Fuji. De documentaire Old Man Crazy to Paint is een mooi portret van Hokusai, die leefde en werkte in Edo, het hedendaagse Tokio. Kunstenaars als David Hockney en Maggi Hambling vertellen over het belang van Hokusais oeuvre, en experts gebruiken geavanceerde technologieën om zijn werk te analyseren.

Meer over