Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag dinsdag 24 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Marion Cotillard in La vie en rose van Olivier Dahan. Beeld
Marion Cotillard in La vie en rose van Olivier Dahan.

La vie en rose

Arte, 13.50 uur

(Drama, Olivier Dahan, 2007) De mistroostige levensloop van de wereldberoemde chansonnière Édith Piaf is filmmateriaal bij uitstek. We zien hoe de door Marion Cotillard gespeelde Française haar zangtalent op straat in Parijs ontwikkelde, waar ze op 20-jarige leeftijd werd ontdekt door een nachtclubeigenaar (Gérard Depardieu). Tijdens de Tweede Wereldoorlog zong ze voor beide partijen. Aan die donkere kant van de roem besteedt La vie en rose ruimschoots aandacht; de film opent met een flashforward waarin Piaf tijdens een optreden in New York, gedurende de laatste jaren van haar korte leven (1915 - 1963), in elkaar stort. Wolken van drank, drugs en eenzaamheid zijn vervolgens nooit ver weg.

The Belles of St. Trinian’s

BBC 2, 15.30 uur

(Komedie, Frank Launder, 1954) Zeer Britse meligheid geïnspireerd door de beroemde, op een anarchistische meisjesschool gesitueerde strips van Ronald Searle, getekend tussen 1946 tot 1952. ‘A teeny-weeny bit unorthodox’ noemt schoolhoofd Millicent (Alastair Sim) haar school en dat is nogal een understatement. Haar leraren zuipen en roken erop los, broer Clarence (ook Alastair Sim) onderwijst de meisjes in gokken op paardenraces en schoolinspecteurs én undercoveragenten verdringen elkaar in de schoolgangen. Absurde situaties worden in hoog tempo aan elkaar geregen – regisseur Launder doet de oorspronkelijke cartoons eer aan.

Lorna Henderson en Alastair Sim in The Belles of St. Trinian's van Frank Launder. Beeld
Lorna Henderson en Alastair Sim in The Belles of St. Trinian's van Frank Launder.

We zijn er bijna!

NPO 1, 20.40 uur

Het reisgezelschap en presentator Martine van Os zijn in de derde etappe van We zijn er bijna! nog steeds aan de kust. In Noordwijk bezoeken ze de Space Expo, een museum over de verkenning van de ruimte. De reizigers hebben er een ontmoeting met Joos Ockels, de weduwe van Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels. Daarna gaat de reis verder naar het IJsselmeer, waar wordt gevaren op een tweemaster, en verder landinwaarts naar de Veluwe. Reisleiders Jan en Lotty zijn gidsen bij Radio Kootwijk en kunnen veel vertellen over dit voormalige zendstation.

Secrets of the Museum

BBC 2, 22.00 uur

In de laatste aflevering van Secrets of the Museum gaan de medewerkers van het Victoria & Albert Museum aan de slag met een van de pronkstukken uit de keramiekcollectie. De Portland Vase is het meesterwerk van Josiah Wedgwood, de keramist die in de 18de eeuw het fundament legde voor de aardewerkfabriek die nog steeds zijn naam draagt. Wedgwood besloot een kopie te maken van een versierde Romeinse vaas uit het begin van de jaartelling. De kopie van het glazen origineel werd uitgevoerd in ‘jasperware’, Wedgwoods kenmerkende tweekleurige keramieksoort.

De rijdende rechter wordt vervolgd

NPO 1, 22.05 uur

De komende weken gaat Jetske van den Elsen op bezoek bij mensen die de afgelopen tijd te zien waren in De rijdende rechter. Zijn hun conflicten en ruzies na de uitzending afdoende opgelost, of duurt de ellende nog voort? In Bitgum lichtte een erfgrenskwestie de deksel van een beerput vol aantijgingen, beschuldigingen en agressie. Van den Elsen wil weten of de gemoederen weer een beetje zijn bedaard. In Deurne kreeg meneer Mestrom via de rijdende rechter weer toegang tot zijn volkstuin, maar sindsdien is de sfeer op het tuintjescomplex te snijden.

2Doc: Mothers

NPO 2, 22.35 uur

Onder het moderne uiterlijk van het hedendaagse Marokko schuilt een land met traditionele en conservatieve waarden. Zo kunnen vrouwen die ongehuwd zwanger raken worden bestraft en zelfs in de gevangenis belanden. Ook zijn er vaak grote sociale consequenties, zoals uitsluiting of verstoting door de familie. In haar documentaire Mothers laat Myriam Bakir zien hoe de organisatie Oum El Banine zich ontfermt over zwangere vrouwen zonder partner. Het safehouse wordt gerund door feminist Mahjouba Edbouche, die naast onderdak ook juridische bijstand biedt.

Mile 22

Veronica, 22.50 uur

(Actie, Peter Berg, 2018) Mark Walhberg draaft op als maniakale vechtmachine die in een fictieve Aziatische metropool een lokale spion richting een 22 mijl verderop gelegen vliegveld moet escorteren. De tegenstand onderweg is geducht, in de vorm van een schier oneindige verzameling huurlingen én een peloton op wraak beluste Russen. Regisseur Peter Berg sluit met zijn intense beeldtaal (agressief hoge verteltempo, onophoudelijk bewegende camera) aan bij de gejaagde Jason Bourne-spionagefilms van Paul Greengrass, met hier en daar een snuf van de chaoscinema van Transformers-regisseur Michael Bay.

Mark Wahlberg in Mile 22 van Peter Berg. Beeld
Mark Wahlberg in Mile 22 van Peter Berg.
Meer over