Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag dinsdag 14 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Tom Holland in Spider-Man: Homecoming van Jon Watts. Beeld
Tom Holland in Spider-Man: Homecoming van Jon Watts.

De streken van Van Boven

NPO 2, 19.24 uur

Deze week is Yvette van Boven weer vertrokken op een culinaire reis door Nederland. In De streken van Van Boven ontdekt ze nieuwe plekken met bekende en onbekende streekbewoners die haar laten kennismaken met lokale producten en gerechten. Vandaag bezoekt de culinair auteur de Groningse Waddenkust, een streek die een bijzondere aantrekkingskracht blijkt te hebben. Zo vertelt een Indonesische kok waarom hij neerstreek in een pittoresk Gronings dorp en een Rotterdamse bakker hoe hij verliefd werd op de sfeer van een oude hippiekolonie in Pieterburen.

Spectre

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Sam Mendes, 2015) Aan het begin van het virtuoos gefilmde Spectre achtervolgt James Bond (Daniel Craig) in Mexico op eigen initiatief een gemaskerde crimineel. Bij thuiskomst kan hij rekenen op huisarrest, maar hij ontsnapt aan zijn straf en reist via een heerlijk theatraal misdaadconclaaf in Rome naar de Oostenrijkse bergen. Daar haakt Bondgirl Léa Seydoux aan voor een bezoek aan een geheime dataverzamelingsbasis in een krater in Marokko. Toch opvallend klassiek, dit bigdata-Bond-universum, waarin ene Franz Oberhauser (Christoph Waltz) zich ontpopt als het sardonische gezicht van Big Brother.

Daniel Craig in Spectre van Sam Mendes Beeld
Daniel Craig in Spectre van Sam Mendes

The Fugitive

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Andrew Davis, 1993) Een klassieker uit de tijd dat Harrison Fords botten nog niet kraakten als hij weer eens de benen moest nemen. Wanneer de echtgenote van chirurg Richard Kimble (Ford) dood in zijn armen wordt aangetroffen, ziet de politie van Chicago hem al snel als dader. Kimble ontkent en ontsnapt tijdens zijn transport naar de gevangenis. Het begin van een dubbele jachtpartij: terwijl Kimble de moordenaar zoekt, wordt hij zelf op de hielen gezeten door U.S. Marshal Samuel Gerard (Tommy Lee Jones).

Harrison Ford in The Fugitive van Andrew Davis Beeld
Harrison Ford in The Fugitive van Andrew Davis

Nood

NPO 1, 21.46 uur

De medewerkers van de 112-alarmcentrale krijgen vandaag in Nood weer een verontrustende oproep. Centralist Lieke (Melody Klaver) heeft een zekere Kees aan de lijn, die in paniek het alarmnummer belt als bij de hoogzwangere Maryam de weeën beginnen. Lieke probeert hem telefonisch van advies te dienen, maar begint dan te vermoeden dat er iets niet in de haak is. Ze herinnert zich dat haar collega Joyce (Jenny Mijnhijmer) haar eerder op de avond heeft verteld over een man die ten einde raad de alarmlijn belde omdat hij zijn zwangere vrouw kwijt was.

2Doc: Blue Box

NPO 2, 22.38 uur

Het Joods Nationaal Fonds werd in 1901 opgericht om geld in te zamelen voor de aankoop van grond in het toenmalige Palestina, het huidige Israël. De Joods-Russische immigrant Joseph Weits speelde in de jaren twintig een grote rol in dit project, waarbij dorre woestijngrond werd gekocht en getransformeerd tot groene bossen. Een deel van het benodigde geld werd verzameld via de markante blauwe collectebussen waaraan de documentaire Blue Box zijn titel dankt. Hierin onderzoekt filmmaker en Josephs kleindochter Michal Weits de erfenis van haar grootvader.

Extra Life: A Short History of Living Longer

Canvas, 23.00 uur

In 1846 merkte arts Ingaz Semmelweis een opmerkelijk verschil tussen de twee kraamzalen in zijn ziekenhuis: de ene zaal had vijf keer zoveel sterfgevallen door kraamvrouwenkoorts als de andere. Semmelweis ontdekte dat de zaal met lage sterfte werd verzorgd door kraamvrouwen, de andere door studenten die kort daarvoor autopsies hadden verricht. Desinfectie bleek voldoende om de sterfgevallen omlaag te krijgen. De laatste aflevering van Extra Life gaat over grote consequenties van kleine gedragsveranderingen, zoals handen wassen en mondkapjes dragen.

Spider-Man: Homecoming

BBC 1, 23.35 uur

(Actie, Jon Watts, 2017) De derde Spider-Man-make-over in vijftien jaar: na eerdere vertolkingen door Tobey Maguire en Andrew Garfield moest twintiger Tom Holland het personage onderscheiden van zijn voorgangers en vooral van zijn collega-superhelden, door Spider-Mans jeugdigheid te benadrukken. Wat dat betreft is de film geslaagd: zie alleen al de onverbloemde ode aan highschool-komedieklassieker Ferris Bueller’s Day Off. En waar de gemiddelde superheld het kwaad doorgaans met succes in zijn eentje bestrijdt, draagt hier vaderfiguur Iron Man (Robert Downey Jr.) geregeld een steentje bij. Homecoming werd gevolgd door Spider-Man: Far from Home (2019) en, vanaf deze week in de bioscopen, Spider-Man: No Way Home.

Meer over