Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag [datum]

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Whoopi Goldberg in The Color Purple. Beeld Getty
Whoopi Goldberg in The Color Purple.Beeld Getty

The Piano

Arte, 13.50 uur

(Jane Campion, 1993) Holly Hunter won een Oscar als de sinds haar 6de jaar niet meer sprekende Ada, die met dochter Flora (Anna Paquin) uit Schotland naar Nieuw-Zeeland is overgevaren. Per post is zij uitgehuwelijkt aan de Brit Stewart (Sam Neill), maar ze kan het veel beter vinden met diens ruwe buurman Baines (Harvey Keitel). Baines verovert Ada’s hart en lichaam, en voelt perfect aan dat de piano, die met de vrouw is meegekomen, het instrument is waarmee zij spreekt. Onstuimig en dichterlijk meesterwerk, met onvergetelijke muziek van Michael Nyman.

Holly Hunter (links) en Anna Paquin in The Piano. Beeld
Holly Hunter (links) en Anna Paquin in The Piano.

Noord-Zuid-Oost-West

NPO 2, 18.20 uur

Pareltjes uit de programmering van de regionale omroepen komen dagelijks voorbij in Noord-Zuid-Oost-West. In de Noord-Brabantse bijdrage ‘Mijn eigen museum’ bezoekt filmmaker Rob Entrop de meest bijzondere particuliere musea in de provincie. Vandaag is hij in Dongen bij het Miniatuurautomuseum van Frans van de Mosselaar. De voormalige schroothandelaar heeft een imposante collectie autootjes, van antiek tot modern en van tractors tot racewagens. Veel objecten zijn uniek, en om zijn verzameling compleet te maken reisde Van de Mosselaar de hele wereld af.

The Color Purple

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Steven Spielberg, 1985) Steven Spielberg doorbrak zijn zomer-kaskraker-stramien met deze geslaagde bewerking van Alice Walkers gelijknamige bestseller (1982), over een door racisme, seksueel geweld en mishandeling geteisterde Afro-Amerikaanse vrouw (Whoopi Goldberg) in de eerste helft van de vorige eeuw. The Color Purple was goed voor elf Oscarnominaties, maar geen bekroning. ‘We voorvoelden dat wel’, zei scenarist Menno Meyjes in 2013 tegen de Volkskrant. ‘De film was een commercieel succes, maar er werd ook flink gemopperd, onder meer door Spike Lee. Waarom moesten Spielberg en ik, twee blanke mannen van wie eentje nog Hollander ook, nou uitgerekend een roman verfilmen waarin de zwarte man in een kwaad daglicht wordt gesteld?’

How Do They Do It?

Discovery, 20.30 uur

In Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven wordt hard gewerkt aan een energieneutrale toekomst met zo min mogelijk uitstoot. Voor een nieuw seizoen van How Do They Do It? gaat presentator Tim Senders op bezoek bij innovatieve groene projecten door het hele land. Zo ziet hij hoe in Amsterdam een hotel van duurzaam hout werd gebouwd en hoe de TU Delft werkt aan groene innovaties in openluchtlab The Green Village. Heel enthousiast wordt hij van de elektrische auto Lightyear One uit Helmond, die dankzij zonnepanelen een enorme actieradius heeft.

The Man in the Iron Mask

RTL 7, 20.30 uur

(Avonturenfilm, Randall Wallace, 1998) Leonardo DiCaprio draaft op in een dubbelrol, als koning Lodewijk XIV én diens tweelingbroer Philippe, die al tien jaar in een kerker vastzit en een ijzeren masker draagt om zijn identiteit geheim te houden. De vier musketiers die Philippe willen bevrijden om hem de plaats van zijn koninklijke broer te laten innemen worden gespeeld door acteerkanonnen (John Malkovich, Jeremy Irons, Gérard Depardieu en Gabriel Byrne), maar de film is er volledig op gericht om DiCaprio te laten schitteren. Dat resulteert in een slordig geregisseerde, maar vermakelijke avonturenfilm.

Leonardo DiCaprio (links) en John Malkovich in The Man in the Iron Mask . Beeld
Leonardo DiCaprio (links) en John Malkovich in The Man in the Iron Mask .

College tour

NPO 2, 20.35 uur

Als burgemeester van Amsterdam heeft Femke Halsema een aantal pittige jaren achter de rug. Tijdens de lockdown veranderde de bruisende hoofdstad in een spookstad, waar typisch Amsterdamse taferelen als toeristenmassa’s en feestende Koningsdagvierders ontbraken. Aan de vooravond van het EK voetbal voor mannen, dat deels in Amsterdam wordt gespeeld, is Halsema te gast in College tour. In Koninklijk Theater Carré stellen Twan Huys en een publiek van studenten vragen over Halsema’s politieke carrière, het burgemeesterschap en de toekomst van de stad.

2Doc: Nu verandert er langzaam iets

NPO 2, 23.20 uur

In de wereld van training en coaching gaan miljarden om. Kinderen krijgen het al vroeg voor de kiezen, zoekende volwassenen gebruiken het om grip op hun bestaan te krijgen en ook het bedrijfsleven heeft de coachingcultuur omarmd. Komt het doordat we emotie, warmte en contact missen? Vult het een leegte die vroeger door godsdienst werd ingenomen? Nu verandert er langzaam iets geeft geen antwoorden, maar toont in een observerende stijl hoe Nederland zich verdiept in het knuffelen van varkens, biodanza-workshops en leiderschapscursussen met paarden.

Meer over