Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 9 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Matt Damon in The Bourne Identity. Beeld Getty Images
Matt Damon in The Bourne Identity.Beeld Getty Images

Vier handen op één buik

NPO 3, 20.25 uur

Zwangere tienermeiden die zich voorbereiden op het aanstaande moederschap krijgen in Vier handen op één buik ondersteuning en aanmoediging van een bekende moeder. Vandaag geeft Patty Brard de 19-jarige Lonneke een steuntje in de rug. Lonneke kreeg afgelopen jaar niet alleen te horen dat ze in verwachting is, maar ook dat ze aan epilepsie lijdt. Het plaatste haar en haar vriend Mike voor een moeilijk besluit: moesten ze het kindje houden of niet? Nu ze voor haar baby heeft gekozen, wil Lonneke alles perfect geregeld en voorbereid hebben.

The Bourne Identity

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Doug Liman, 2002) Robert Ludlum-held Jason Bourne (Matt Damon) weet niet meer wie hij is wanneer hij in de eerste van de inmiddels vijf Bourne-films zwaargewond uit de Middellandse Zee wordt gevist. Maar als enge sluipmoordenaars het op hem hebben voorzien, blijkt hij, ook tot zijn eigen verbazing, over ingenieuze vechttechnieken en overlevingsstrategieën te beschikken. Vanaf dat moment wordt de zoektocht naar zijn identiteit een spectaculair kat-en-muisspel met de overheid, dat in The Bourne Identity door regisseur Liman naar woeste hoogten wordt gedreven. Met uitstekend spel van Damon, die Bourne nog drie keer zou spelen en ook buiten de Bourne-films mannen zonder eigenschappen zou blijven vertolken.

American Gangster

SBS 9, 20.30 uur

(Misdaad, Ridley Scott, 2007) Wat is een fatsoenlijke boef? Aan de hand van American Gangster, Ridley Scotts geoliede epos over de werkelijk bestaande drugsbaas Frank Lucas (een toprol van Denzel Washington), kun je een lijst opstellen van regels waaraan een crimineel op stand zich heeft te houden. Hij koopt zijn producten direct bij de leverancier (Lucas reist naar Vietnam om een deal te sluiten met heroïneproducenten), vergeet zijn afkomst niet (hij koopt een gigantisch landhuis voor zijn familie en promoveert zijn broers tot compagnons) en gaat zondags met moeder naar de kerk.

Denzel Washington (links) en Russell Crowe in American Gangster. Beeld Brunopress
Denzel Washington (links) en Russell Crowe in American Gangster.Beeld Brunopress

New York Super Airport

National Geographic, 21.00 uur

De Verenigde Staten zuchten en kreunen onder een sterk verouderde infrastructuur. Ook veel vliegvelden zijn hard aan een opknapbeurt toe. Het New Yorkse LaGuardia Airport, dat vooral voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt, is bezig aan een miljarden kostende renovatie waarbij de wildgroei van gebouwen wordt vervangen door één moderne terminal. Onderdeel van het project, dat in 2025 moet zijn afgerond, zijn twee identieke, 140 meter lange voetgangersbruggen waar vliegtuigen onderdoor moeten gaan. New York Super Airport volgt de bouw van deze hoogstandjes.

2Doc: People We Come Across

NPO 2, 22.50 uur

In ontwikkelingslanden kan diarree een levensbedreigende aandoening zijn. Een werkend diarreevaccin kan miljoenen kinderlevens redden en een rem zetten op het gebruik van antibiotica die het ontstaan van resistente bacteriën in de hand werken. De documentaire People We Come Across volgt de Finse arts Anu Kantele, die aan zo’n vaccin werkt. Voor een onderzoek naar de effectiviteit van een proefvaccin werden zevenhonderd Finse vrijwilligers op vakantie gestuurd naar Benin, in West-Afrika. De film volgt de arts, de proefpersonen en de lokale bevolking.

Chasing the Moon

Canvas, 22.55 uur

Het Apollo-programma moest de belofte van president Kennedy inlossen om voor het eind van de jaren zestig een mens op de maan te zetten. De tweede aflevering van Chasing the Moon beslaat de periode van 1964 tot 1968, waarin het Gemini-project waardevolle ervaring met het manoeuvreren en koppelen van ruimtecapsules oplevert. De dood van drie astronauten tijdens een grondtest van de Apollo 1 komt als een enorme klap, maar een jaar later bracht de Apollo 8 zijn bemanning in de eerste vlucht rond de maan. Het zou ons perspectief op de aarde voorgoed veranderen.

Black Hawk Down

SBS 9, 23.40 uur

(Actie, Ridley Scott, 2001) Nog een film van Ridley Scott, een controversiële bovendien. Al voor de première deed Black Hawk Down stof opwaaien. Producent Jerry Bruckheimer liet de film sponsoren door het Pentagon, dat graag meekeek naar het scenario. Zodoende kreeg de film, als realistisch gepropageerd verslag van de mislukte Amerikaanse interventie in Mogadishu (1993) een bijsmaak van patriottisme. Daarnaast wordt geen enkel Somalisch personage uitgediept, terwijl de Amerikanen als moedige mannen worden neergezet. Toch is Black Hawk Down geen reclame voor oorlogsvoering: het geweld laat niets aan de verbeelding over.

Josh Hartnett in Black Hawk Down van Ridley Scott. Beeld
Josh Hartnett in Black Hawk Down van Ridley Scott.
Meer over