FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 9 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Steve Coogan in ‘Alan Partridge: Alpha Papa’ van Declan Lowney. Beeld
Steve Coogan in ‘Alan Partridge: Alpha Papa’ van Declan Lowney.

Kingsman: The Secret Service

Veronica, 20.30 uur

(Matthew Vaughn, 2014) De makers van Kingsman: The Secret Service laten geen moment onbenut om aan hun eigen filmgenre te refereren. Kijk naar de scène waarin gentleman-spion Colin Firth en slissende slechterik Samuel L. Jackson bespreken hoe bloedserieus die spionnenfilms van tegenwoordig zijn. De ironische toon van Kingsman wordt op een gegeven moment wat flauw, maar de film blijft plezierig door Firths zelfverzekerde spel en Vaughns stijlvaste regie. Na Kick-Ass verfilmde hij weer een strip van Mark Millar, die lekker vlot voortbeweegt en dynamisch oogt in de actiescènes.

Taron Egerton in ‘Kingsman: The Secret Service’ van Matthew Vaughn. Beeld
Taron Egerton in ‘Kingsman: The Secret Service’ van Matthew Vaughn.

The Proposal

Net 5, 20.30 uur

(Anne Fletcher, 2009) Romantische komedies als The Proposal klinken op papier vaak afgezaagd: wéér die knappe personages die aanvankelijk met elkaar overhoop liggen maar uiteindelijk in elkaars armen vallen. En toch: plaats twee leuke acteurs tegenover elkaar, zoals in dit geval Sandra Bullock en Ryan Reynolds, en het sprankelt. De dominante redacteur Margaret moet trouwen met haar assistent Andrew, om te voorkomen dat ze als Canadese immigrant de VS wordt uitgezet. Samen gaan ze naar Alaska, waar ze als zogenaamd kersvers liefdespaar de 90ste verjaardag van Andrews oma bijwonen.

Ryan Reynolds en Sandra Bullock in ‘The Proposal’ van Anne Fletcher. Beeld
Ryan Reynolds en Sandra Bullock in ‘The Proposal’ van Anne Fletcher.

Theater Maas

NPO 2, 21.10 uur

Het zijn barre tijden voor de cultuursector, maar online worden er volop creatieve initiatieven ontplooid. In Theater Maas neemt Cornald Maas wekelijks de theateragenda door met een bekende podiumkunstenaar. Vandaag is dat actrice Ilse Warringa, die bij het grote publiek bekend werd als juf Ank uit De luizenmoeder, maar ook in tientallen theaterproducties speelde. Als de bioscopen weer opengaan is Warringa te zien in twee films: een bioscoopversie van De luizenmoeder en de komedie Niks vreemds aan, over een koppel dat een swingers-app probeert.

Salah

VRT, 21.20 uur

De in België opgegroeide Salah Abdeslam zit een gevangenisstraf van twintig jaar uit. De moslimfundamentalist met een Marokkaanse achtergrond en een Frans paspoort werd in 2016 bij een grote antiterreuractie gearresteerd en later veroordeeld wegens zijn aandeel in de aanslagen in Parijs en Brussel. In zijn documentaireserie Salah maakt Eric Groens een reconstructie van het leven van Abdeslam, om uit te zoeken hoe die tot zijn terreurdaden is gekomen. De eerste aflevering schetst aan de hand van verhalen van familie en kennissen een beeld van Abdeslams jeugd.

2Doc: Prison for Profit

NPO 2, 22.35 uur

In Nederland is het runnen van gevangenissen een overheidstaak, maar in andere landen is deze sector deels geprivatiseerd. In 2001 opende Zuid-Afrika zijn eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting. De Britse beveiligingsmultinational G4S beloofde een humane behandeling voor een lage prijs, maar al snel kwamen er verhalen en beelden naar buiten van geweld, verwaarlozing en andere misstanden binnen de gevangenismuren. De documentaire Prison for Profit van Ilse en Femke van Velzen toont de gevolgen van een doorgeschoten privatiseringsdrang.

Enslaved with Samuel L. Jackson

Canvas, 23.15 uur

De geschiedenis van de slavernij kent niet alleen slachtoffers, maar ook helden. In Enslaved verdiept Simcha Jacobovici zich in de Underground Railroad, een clandestien netwerk dat zwarte slaven van Zuidelijke staten naar het Noorden smokkelde. Samuel L. Jackson reist naar Nashville, waar de Jubilee Singers oude verzetsliederen zingen die gecodeerde boodschappen bevatten. Ook kijkt Enslaved mee met de duikers van Diving with a Purpose, die op de bodem van de Grote Meren op zoek gaan naar de wrakken van schepen die slaven naar Canada smokkelden.

Alan Partridge: Alpha Papa

BBC 2, 00.30 uur

(Declan Lowney, 2013) Verrassend leuke filmversie van de tv-serie I’m Alan Partridge, waarin Steve Coogan terugkeert als de tactloze en over het paard getilde lokale radio-dj in het Engelse Norwich. Wanneer collega Pat vanwege een overname door een multinational wordt ontslagen, neemt die de radiostudio in gijzeling. Alan ruikt een kans om zijn tanende beroemdheid nieuw leven in te blazen. Coogan is weer meesterlijk in zijn rol, doet de ene na de andere stuitende uitspraak en belandt in talloze beschamende situaties. Een feest voor de fans, maar ook voor kijkers die het personage nog niet kennen is de film zeer de moeite waard.

Meer over