FILM- EN TV-TIPSDinsdag 8 december

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 8 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Richard Gere in Hachi a Dog's Tale. Beeld
Richard Gere in Hachi a Dog's Tale.

Het uur van de wolf: Margaret Atwood - De kracht van het woord

NPO 2 Extra, 20.15 uur

Sinds haar boek The Handmaid’s Tale werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie staat Margaret Atwood weer volop in de belangstelling. De inmiddels 79-jarige Canadese schrijver houdt de media-aandacht handig op gang met een stroom aan berichten op Twitter en kwam dit jaar met een vervolg op haar bestseller (The Testaments). In de documentaire Margaret Atwood – De kracht van het woord, die vorig jaar op het Idfa was te zien, wordt Atwood een jaar lang gevolgd door regisseurs Nancy Lang en Peter Raymont, terwijl ze de hele wereld over reist.

Soundtrack van de bevrijding

NPO 2, 20.25 uur

Veel liedjes zijn onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Samen met zangeres Ellen ten Damme, pianist en zanger Ruben Hein en trompettist Randell Heye presenteert Leo Blokhuis de verhalen achter deze oorlogsliedjes. Vanuit het Wageningse Hotel de Wereld vertelt Soundtrack van de bevrijding over het nummer Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan en over Marlene Dietrichs Lili Marleen, waarmee ze ook in Nederland optrad. Indrukwekkend is het relaas van de Joodse tieneridolen Johnny en Jones, die in Kamp Westerbork belandden.

The Hobbit: The Desolation of Smaug

RTL 7, 20.30 uur

(Peter Jackson, 2013) The Desolation of Smaug begint met een flashback waarin tovenaar Gandalf (Ian McKellen) met dwerg Thorin (Richard Armitage) plannen smeedt om een schat terug te veroveren die de draak Smaug ooit heeft gestolen van het dwergvolk. De film gaat vervolgens verder waar de vorige Hobbit eindigde. Midden in het avontuur zit het reisgezelschap rond hobbit/inbreker Bilbo (Martin Freeman), die handig genoeg wordt verondersteld om de schat aan de draak te ontfutselen. Uitzonderlijk fraai in beeld gebracht spektakel levert die missie op, vol sluimerend gevaar.

Martin Freemanm (links) en John Callen in The Hobbit: The Desolation of Smaug. Beeld
Martin Freemanm (links) en John Callen in The Hobbit: The Desolation of Smaug.

Hachi: A Dog’s Tale

SBS 9, 20.30 uur

(Lasse Hallström, 2009) Op het Shibuya-station in Tokio staat een standbeeld van een hond: een eerbetoon aan de Akita-rashond die op die plek, ruim tachtig jaar geleden, dagelijks op zijn baas wachtte ook toen deze allang was overleden. Met wat aanpassingen liet het waargebeurde verhaal zich eenvoudig transponeren naar kleinsteeds Amerika. Richard Gere speelt muziekprofessor Parker Wilson, die zich ontfermt over de puppy Hachi, vernoemd naar het Japanse symbool aan zijn halsriem. Veel gebeurt er niet: de film kabbelt rustig van winter naar lente, van zomer naar herfst. Hallström, de van origine Zweedse regisseur die zich al jaren toelegt op opbeurende drama’s, laat het eenvoudige verhaal grotendeels voor zich spreken.

Zaak van je leven

NPO 2, 22.40 uur

Samen met zo’n vierhonderd andere meisjes werden Mia Rutjes en Molleke Bijkerk in het begin van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd naar Breda. De zwakzinnige meisjes belandden in Kasteel Bouvigne, waar een meisjesinternaat was gevestigd. Mia en Molleke zouden er al snel sterven aan honger en uitputting. Tegen de regels werden ze in de kasteeltuin begraven. De meisjes werden vergeten, totdat een boek hun verhaal vertelde. In Zaak van je leven vertellen medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut hoe het hen lukte om de meisjes te identificeren.

By the Sea

SBS 9, 22.45 uur

(Angelina Jolie, 2015) Regisseur en hoofdrolspeler Jolie en tegenspeler Brad Pitt waren amper getrouwd toen ze naar Malta trokken voor de opnames van By the Sea, hun eerste gezamenlijke optreden sinds Mr. and Mrs. Smith (2005). In interviews omschreven zij de draaidagen als hun huwelijksreis. Probeer Vanessa (Jolie) en Roland (Pitt) dan maar als uitgedoofd echtpaar te zien. Het vergt enige inspanning om onder het crèmekleurige oppervlak van By the Sea te komen, maar de acteurs zijn heerlijk om naar te kijken en de film blijkt een verrassend geslaagd stemmingsstuk.

Brad Pitt en Angelina Jolie in By the Sea. Beeld AP
Brad Pitt en Angelina Jolie in By the Sea.Beeld AP

2Doc: Collective

NPO 2, 23.25 uur

De brand die in 2015 woedde in nachtclub Colectiv in Boekarest was een ramp met enorme en onverwachte gevolgen. Aanvankelijk waren er 27 doden en 180 gewonden te betreuren, maar door infecties in lokale ziekenhuizen kwamen nog eens 37 van de gewonden te overlijden. In heel het land braken protesten uit tegen wanbeleid en corruptie, en dit leidde uiteindelijk tot de val van de regering. In zijn documentaire Collective spreekt regisseur Alexander Nanau met enkele slachtoffers, een minister en de journalisten die het schandaal aan het licht brachten.

Meer over