Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 7 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Russell Crowe (links) en Ryan Gosling in The Nice Guys van Shane Black Beeld
Russell Crowe (links) en Ryan Gosling in The Nice Guys van Shane Black

College Tour

NPO 2, 20.25 uur

Door de coronaepidemie werden veel artsen, deskundigen en wetenschappers opeens bekende gezichten in nieuws- en discussieprogramma’s. Voor veel van hen had dat ook een nare kant: een stroom van kritiek en persoonlijke aanvallen van coronasceptici. De Vlaamse viroloog Marc Van Ranst ontving zelfs ernstige bedreigingen en moest onderduiken. De belangrijkste corona-adviseur van de Belgische regering laat zich echter niet de mond snoeren en zoekt actief de confrontatie met zijn tegenstanders. Vanavond is hij te gast bij Twan Huys in College Tour.

Logan Lucky

RTL 7, 20.30 uur

(Komedie, Steven Soderbergh, 2017) Regisseur Steven Soderbergh weet het thema van de kluiskraak, dat hij in Ocean’s Eleven (2001) en de twee vervolgfilms aardig leek te hebben uitgeput, in Logan Lucky toch weer fris op te dienen. De criminelen van dienst zijn dit keer eenvoudige plattelandsbewoners, zoals een ontslagen mijnwerker (Channing Tatum) en een gehandicapte oorlogsveteraan (Adam Driver). Veel van het plezier schuilt, zoals dat hoort in een goede kraakfilm, in de onverwachte trucs die de dieven toepassen, die onderwijl uitgroeien tot sympathieke antihelden.

Adam Driver (links) en Channing Tatum in Logan Lucky van Steven Soderbergh Beeld
Adam Driver (links) en Channing Tatum in Logan Lucky van Steven Soderbergh

American Made

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Doug Liman, 2017) American Made vertoont in stijl en inhoud raakvlakken met de Netflix-serie Narcos, maar doet vooral denken aan Top Gun (1986). Opnieuw is Tom Cruise een getalenteerd en roekeloos piloot (naast huurling/drugssmokkelaar/informant) en ook dit verhaal speelt zich af in de jaren tachtig. Regisseur Doug Liman schept een aantrekkelijk tijdsbeeld en brengt de vele vliegscènes spectaculair in beeld, terwijl Cruise zijn gebruikelijke dosis charme inzet. Zo dringt langzaam het besef door dat dit geen heldenepos is, maar een duistere versie van de Amerikaanse droom.

Tom Cruise in American Made van Doug Liman Beeld
Tom Cruise in American Made van Doug Liman

A House Through Time

BBC 2, 22.00 uur

In een nieuw seizoen van A House Through Time verdiept David Olusoga zich weer in de geschiedenis van oude huizen. Met een duik in de archieven ontdekt hij meer over de levens van vorige bewoners en de periode waarin ze leefden. Vanavond is Olusoga in Leeds, een textielstad die een grote economische rol speelde in victoriaans Engeland. Het huis op Grosvenor Mount nummer 5 werd anderhalve eeuw geleden gebouwd voor een idealistische advocaat. Een latere bewoonster van bescheiden komaf betrok het statige huis als echtgenote van een rijke ondernemer.

2Doc: Afrikaanse bruid

NPO 2, 22.40 uur

Roy Dames (Foute vrienden) maakte opnieuw een interessant portret van een markante persoon in de documentaire Afrikaanse bruid, die hij samen met Jos Driessen regisseerde. De Belgische ex-militair Gilbert brengt zijn pensioen door aan de Keniaanse kust. Naast het mooie weer en goedkope bier zijn het vooral de lokale vrouwen die de plek voor hem zo aangenaam maken. Veel vrouwen zien een ‘mzungu’ – een westerse man – als uitweg uit een bestaan zonder perspectief. Gilbert houdt het niet bij één vrouw, maar blijft terugkeren bij zijn eerdere vriendinnen.

The Nice Guys

Veronica, 22.45 uur

(Komedie, Shane Black, 2016) Gesmeerd lopende, fijn absurde misdaadkomedie van Shane Black, de schrijver van Lethal Weapon, rond twee niet altijd even effectief opererende speurders die eind jaren zeventig een complot ontrafelen rond de decadente porno-industrie van Los Angeles. Ryan Gosling en Russell Crowe schieten, rennen, knokken en buitelen zich door het maffe verhaal en zijn duidelijk in hun sas met hun soms slapstickachtige hoofdrollen. Je zou kunnen zeggen dat een speelduur van twee uur wellicht wat veel van het goede is voor een film die maar blijft ronddartelen in zijn eigen krankzinnigheid, maar zelfs van een melige confrontatie op het herentoilet maken beide hoofdrolspelers een meesterstuk.

Generation 9/11

Canvas, 22.55 uur

Meer dan honderd ongeboren kinderen verloren hun vaders bij de aanslagen van 11 september 2001. In haar tweedelige documentaire Generation 9/11 volgt Liz Mermin zeven van hen gedurende een langere periode. Ze portretteert de kinderen op mijlpalen in hun leven, zoals hun eerste schooldag en het moment waarop ze horen hoe hun vader is overleden. Zoals alle leden van hun generatie groeien de kinderen van de terreurslachtoffers op in de schaduw van een gebeurtenis die de wereld en de samenleving veranderde. Generation 9/11 toont die wereld door hun ogen.

Meer over