Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 7 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Matthias Schoenaerts in The Mustang. Beeld
Matthias Schoenaerts in The Mustang.

Boy Erased

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Joel Edgerton, 2018) Hun homoseksualiteit is onder meer het gevolg van slecht ouderschap, krijgen de jongens te horen die in Boy Erased beginnen aan conversietherapie. Zo ook Jared Eamons, zoon van autohandelaar Marshall Eamons (Russell Crowe) en kapster Nancy Eamons (Nicole Kidman). Na zijn traumatische coming-out wordt Jared (Lucas Hedges) door zijn vader voor het conversietraject ingeschreven. Boy Erased kreeg lovende recensies, maar deed het in de bioscopen zo slecht dat distributeur Universal besloot de film niet wereldwijd uit te brengen. Gebaseerd op de gelijknamige memoires van Garrard Conley (2016).

Nicole Kidman en Lucas Hedges in Boy Erased. Beeld
Nicole Kidman en Lucas Hedges in Boy Erased.

Jason Bourne

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Paul Greengrass, 2016) Vijfde aflevering in de op Ludlums thrillers gebaseerde Jason Bourne-reeks. Matt Damon kruipt opnieuw in de huid van ex-CIA’er Bourne, die andermaal wordt opgejaagd door zijn voormalige werkgever. Het eerste uur rijgt superieure achtervolgingsscènes aaneen, onder meer door Athene, dat vanwege volksopstanden in brand staat. Nooit wordt de kijker een moment van ontspanning toegestaan: publiek en opgejaagde held smelten ineen. Jason Bourne, met verder Alicia Vikander en Tommy Lee Jones, bereikt nog wel het hoge niveau van eerdere delen uit de reeks, maar weet dat niet tot het eind toe vast te houden.

Matt Damon in Jason Bourne. Beeld AP
Matt Damon in Jason Bourne.Beeld AP

Amalia 18 jaar

NPO 1, 20.33 uur

Kroonprinses Amalia wordt vandaag 18 jaar. Ze kan daardoor koningin worden als de omstandigheden daarom vragen. Ook vervult ze vanaf vandaag bepaalde taken die horen bij de voorbereiding op haar toekomstige functie. In de special Amalia 18 jaar spreekt Dionne Stax met experts op het gebied van de Nederlandse monarchie over het leven, de taken en de dagelijkse bezigheden van de kroonprinses. Samen bezoeken ze belangrijke plaatsen uit Amalia’s leven om uit te zoeken wie de prinses is en hoe ze werkt aan haar toekomst als vorstin.

Volle zalen

NPO 2, 20.35 uur

Het cultuurprogramma Volle zalen bezoekt met Hans Croiset de Ginkelse Heide, waar de acteur en regisseur als kind in 1944 de parachutisten zag landen. Croiset schreef in 2008 de autobiografische roman Badhuisweg, waarin hij de relatie met zijn vader beschrijft. Een relatie die bepaald niet makkelijk was, vertelt hij vanavond. Croisets vader Max was acteur, en op zijn beurt geeft Hans het stokje door aan zijn zoon Julien. Vader en zoon zijn dit najaar te zien in Beneden de rivieren, een voorstelling die werd geregisseerd door Hans’ vrouw Agaath Witteman.

2Doc: Misha and the Wolves

NPO 2, 22.38 uur

Toen de Amerikaanse uitgever Jane Daniel het verhaal van Misha Defonseca hoorde, spoorde ze haar aan om er een boek over te schrijven. In 1997 verscheen Misha: A Mémoire of the Holocaust Years, waarin Defonseca beschrijft hoe ze tijdens de Tweede Wereldoorlog als Joods weeskind met een roedel wolven vier jaar lang door Europa zou hebben gezworven. Het boek werd een bestseller, maar toen Daniel na een conflict over de opbrengst eens wat feiten ging checken, deed ze een ontluisterende ontdekking. De documentaire Misha and the Wolves onthult Defonseca’s ware verhaal.

The Mustang

SBS 9, 22.45 uur

(Drama, Laure de Clermont-Tonnerre, 2019) Robert Redford was uitvoerend producent voor dit veelvuldig bekroonde drama, waarmee de Franse actrice Laure de Clermont-Tonnerre haar regiedebuut maakte; ze schreef ook mee aan het scenario. De film gaat over de agressieve gevangene Roman Coleman (Matthias Schoenaerts), die als onderdeel van een (werkelijk bestaand) rehabilitatieprogramma wilde prairiepaarden moet trainen. Hij krijgt een bijzondere band met een van de dieren. The Mustang, dat niet in de Nederlandse filmtheaters te zien was, werd opgenomen in de in 2012 gesloten Nevada State Prison. De film is een bijzonder delicate tranentrekker, oordeelde filmvakblad Variety in zijn recensie: ‘een ontroerend en origineel staaltje sober sentimenteel humanisme, en Schoenaerts is fantastisch’.

Extra Life: A Short History of Living Longer

Canvas, 23.00 uur

De documentaireserie Extra Life: A Short History of Living Longer duikt vandaag in de geschiedenis en ontwikkeling van antibiotica en antivirale middelen. Bacteriële infecties waren lange tijd een voorname doodsoorzaak. Al in de Oudheid gebruikten sommige culturen bepaalde schimmels om infecties te verlichten, maar rond de werking tastte men in het duister. Vanaf eind 19de eeuw kwamen verschillende wetenschappers op het spoor van antibiotica; de grote doorbraak volgde in 1928, met de toevallige ontdekking van penicilline door Alexander Fleming.

Meer over