Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 5 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Joseph Gordon-Levitt in Snowden van Oliver Stone.  Beeld
Joseph Gordon-Levitt in Snowden van Oliver Stone.

A Woman’s Secret

BBC 2, 15.20 uur

(Thriller, Nicholas Ray, 1949) Een van de laatste films naar een scenario van Hollywoodsterscenarist Herman J. Mankiewicz (1897-1953), die hier de roman Mortgage on Life van Vicki Baum bewerkte. Net als bij Citizen Kane zet hij op zeer kundige wijze een flashbackstructuur uiteen om een meeslepend mysterie te ontrafelen. In dit geval gaat het om de moord op zangeres Susan (Gloria Grahame), de vrouw die zich als dader meldt, Marian, (Maureen O’Hara) en een detective die uitzoekt hoe de vork écht in de steel zit.

Gloria Grahame en Melvyn Douglas in A Woman’s Secret van Nicholas Ray Beeld
Gloria Grahame en Melvyn Douglas in A Woman’s Secret van Nicholas Ray

Me Before You

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, Thea Sharrock, 2016) De onervaren thuiszorger Louisa Clark (Emilia Clarke) moet de ooit succesvolle, nu tot de nek verlamde Will (Sam Claflin) opvrolijken. In de praktijk valt dat lang niet mee, vooral omdat Wills moeder een verborgen agenda blijkt te hebben. Will wil dood en ze hoopt dat Lou hem van dat plan kan afbrengen. Deze verfilming van Jojo Moyes’ gelijknamige boek durft het de kijker nooit lastig te maken en houdt alles zo romantisch en keurig mogelijk. Toch ontroerend, dankzij de chemie tussen de hoofdrolspelers.

Emilia Clarke en Sam Claflin in Me Before You van Thea Sharrock Beeld
Emilia Clarke en Sam Claflin in Me Before You van Thea Sharrock

College Tour

NPO 2, 20.25 uur

Als laatste gast van dit seizoen ontvangt Twan Huys in College Tour de Canadese auteur en activist Margaret Atwood. De afgelopen decennia is de 81-jarige Atwood uitgegroeid tot een feministisch icoon, en de tv-serie The Handmaid’s Tale naar haar gelijknamige boek heeft de auteur onder de aandacht gebracht van een nieuwe generatie fans. Het succes van die serie inspireerde Atwood tot het schrijven van een vervolg, The Testaments, dat in 2019 verscheen. Huys interviewt Atwood voor een publiek van studenten in de Posthoornkerk in Amsterdam.

Snowden

SBS 9, 20.30 uur

(Biopic, Oliver Stone, 2016) In zekere zin is Snowden de verfilming van de documentaire Citizenfour uit 2014, het bloedstollend spannende verslag van Laura Poitras, die als eerste contact legde met Edward Snowden. In Snowden zien we haar personage, gespeeld door Melissa Leo, in de weer met de camera op de hotelkamer in Hongkong. Daar, waar drie nerveuze journalisten en die ene oud-medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten de eerste onthullingen bekokstoven, toont regisseur Stone de kern van zijn film. Om de zoveel tijd keren we even terug. Ondertussen schetst hij in vrij conventionele terugblikken de wording van ’s werelds bekendste klokkenluider, getrouw gespeeld door Joseph Gordon-Levitt.

Dat snap je als je ouder bent

NPO 3, 21.15 uur

Wat is een normale tijd om thuis te zijn na een feestje? Is het wel of niet oké om een tatoeage te laten zetten? Ouders en tieners die er samen niet uitkomen, krijgen in Dat snap je als je ouder bent hulp van Emma Wortelboer. Vandaag is ze op bezoek bij Aleze, die meer vrijheid wil van haar moeder Kitty. Die ziet dat niet zitten, want in Kitty’s ogen loeren er overal gevaren. Aleze moet daarom altijd voor negen uur thuis zijn en kan nooit naar feestjes of ’s avonds hangen met vrienden. Wortelboer neemt Aleze mee naar een weerbaarheidstrainer.

De rijdende rechter

NPO 1, 21.50 uur

Vanavond is De rijdende rechter terug met nieuwe afleveringen, want er blijft behoefte aan een redelijke stem in burenruzies over erfgrenzen, schuttingen en andere irritaties. In Biezelinge ergeren buren zich aan het parkeergedrag van familie Saaman. De buren hebben recht van overpad voor een strook grond achter hun huizen, maar de familie Saaman gebruikt het pad om op te parkeren. De familie zelf vindt dat zij het recht verworven heeft om er hun auto’s neer te zetten, en ergert zich aan de kliko’s van de buren. Wat vindt meester John Reid ervan?

Het uur van de wolf: Christo - Walking on Water

NPO 2, 23.30 uur

Ter ere van de in mei overleden kunstenaar Christo werd de Arc de Triomphe in Parijs vorige maand ingepakt in zilverkleurige stof. Christo - Walking on Water volgt de totstandkoming van een eerder project. The Floating Piers uit 2016 bestond uit een aantal brede wandelpaden op het water van een meer nabij Brescia in Italië. De paden werden gemaakt van 200 duizend drijvende plastic kubussen, afgedekt met gele stof. De realisatie van het kunstproject van 15 miljoen euro ging gepaard met stress en tegenslagen, maar het resultaat was oogverblindend.

Meer over