Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 31 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Joan Fontaine en Cary Grant in Suspicion. Beeld
Joan Fontaine en Cary Grant in Suspicion.

Suspicion

BBC 2, 15.30 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1941) In het klassieke Hollywood waren ze erg in zwang: duistere thrillers over vrouwen die merken dat manlief allesbehalve een droomprins is. In dit subgenre is Suspicion een uitblinker. Lina (Joan Fontaine) vermoedt dat echtgenoot Johnnie (Cary Grant) het op haar leven heeft voorzien. Grant speelt mooi tegen zijn charmante imago in en Hitchcock laat de kijker heel lang gissen of Lina gelijk heeft. In elk geval zaait hij genoeg twijfel met expressionistisch camerawerk en lange, griezelige schaduwen. Beroemd is de scène waarin Grant Fontaine een al dan niet vergiftigd glas melk serveert. Fontaine won voor haar rol een Oscar.

Knight and Day

Veronica, 20.30 uur

(Actie, James Mangold, 2010) Charmante vent, die Roy Miller (Tom Cruise). Dat vindt althans June Havens (Cameron Diaz) wanneer ze hem ontmoet in een vliegtuig. Als een blok valt ze voor hem, natuurlijk zonder te weten dat hij een geheim agent is die door vijandige collega’s wordt achternagezeten. De scène waarin ze zichzelf op het toilet van het vliegtuig moed inspreekt terwijl hij op de maat van tangomuziek zijn aanvallers uitschakelt, is niets minder dan geweldig en het hoogtepunt van deze vermakelijke actiekolder. Een vrolijke vechtscène om een cocktail bij te drinken.

Tom Cruise en Cameron Diaz in Knight and Day. Beeld
Tom Cruise en Cameron Diaz in Knight and Day.

College Tour

NPO 2, 20.40 uur

Twan Huys begint het nieuwe seizoen van College Tour met een sportieve gast. In stadion Galgenwaard in Utrecht ontvangt hij Sarina Wiegman, de bondscoach van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Vandaag is het Wiegmans laatste werkdag in Nederland, want ze maakt de overstap naar het Engelse nationale elftal. De coach kan in Nederland terugkijken op een geslaagde carrière, met als kroon op haar werk de overwinning van de Oranjevrouwen op het EK van 2017. Een publiek van studenten mag Wiegman in Galgenwaard aan de tand voelen over het geheim van haar succes.

Kinderen van de migratie

Canvas, 21.20 uur

Net als in Nederland werden in België vorige eeuw honderdduizenden gastarbeiders met open armen ontvangen. Door de toegenomen welvaart kon er voor vuil en zwaar werk in eigen land geen personeel meer worden gevonden. De nieuwe serie Kinderen van de migratie laat zien hoe gastarbeiders met mooie beloften naar België werden gelokt, maar dat het leven daar vaak tegenviel. Migranten ontsnapten aan armoede en onderdrukking, om in hun nieuwe bestaan te worden geconfronteerd met uitbuiting, gevaarlijke werkomstandigheden, isolatie en heimwee.

9/11: Inside the President’s War Room

BBC 1, 21.30 uur

Wat gebeurde er in het Witte Huis in de uren direct na de aanslagen van 11 september 2001? Twintig jaar nadat de VS werden getroffen door de terreur van Al Qaida presenteert de BBC een anderhalf uur durende documentaire die drie jaar in de maak was. Met behulp van interviews met toenmalig president George W. Bush, vicepresident Dick Cheney, nationaal veiligheidsadviseur Condoleeza Rice en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vertelt 9/11: Inside the President’s War Room van minuut tot minuut hoe er beslissingen werden genomen met een wereldwijde impact.

Diana, The Interview that Shook the World

NPO 2, 22.35 uur

In 1995 wist BBC-journalist Martin Bashir prinses Diana met de nodige misleiding te strikken voor een interview. In hun gesprek, dat in het Verenigd Koninkrijk door 23 miljoen mensen werd bekeken, was de prinses erg openhartig over haar huwelijk met prins Charles, hun problemen en de redenen voor hun echtscheiding. De documentaire Diana, The Interview that Shook the World belicht de gevolgen van het roemruchte interview en de bedenkelijke manier waarop het tot stand kwam. Ook werpt de film nieuw licht op de gemoedstoestand van Diana na haar scheiding.

This Means War

Veronica, 22.40 uur

(Komedie, McG, 2012) Twee CIA-agenten leggen het per ongeluk aan met de charmante Lauren, die hun achtergrond niet kent en al evenmin weet dat de mannen elkaar kennen. Voer voor geijkte misverstanden: hoofdrolspelers Reese Witherspoon, Tom Hardy en Chris Pine weten uitstekend raad met de grappen in het scenario. Regisseur McG (Charlie’s Angels) heeft ook zo zijn invallen, zoals de in één take gedraaide scène waarin Lauren zich klaar maakt voor een avondje tv-kijken, terwijl de mannen als Mission Impossible-helden om haar heen sluipen met afluisterapparatuur.

Reese Witherspoon en Tom Hardy in This Means War. Beeld
Reese Witherspoon en Tom Hardy in This Means War.
Meer over