Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 30 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Jeremy Renner en Rachel Weisz in The Bourne Legacy van Tony Gilroy Beeld
Jeremy Renner en Rachel Weisz in The Bourne Legacy van Tony Gilroy

The Bourne Legacy

Veronica, 20.30 uur

(Thiller, Tony Gilroy, 2012) In 2016 was Matt Damon eindelijk opnieuw te zien als Jason Bourne. Na The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004) en The Bourne Ultimatum (2007) wilde hij de opgejaagde geheim agent altijd nog eens spelen, maar door gekissebis achter de schermen kwam het er lange tijd niet van. Studio Universal zag intussen toch een manier om verder te gaan met de reeks, zonder Damon. The Bourne Legacy, deel 4 in de reeks, draait zodoende om geheim agent Aaron Cross. Plot en actie halen het niet altijd bij de voorgangers, maar Jeremy Renner is prima als Cross.

Intouchables

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Olivier Nakache, Eric Toledano, 2011) De filmhuishit van 2012, dit vrolijke sprookje over een schatrijke, verlamde Fransman die een charismatische rouwdouw uit de banlieue inhuurt als persoonlijke verzorger. Bekritiseerd vanwege zijn behandeling van clichématige tegenstellingen (rijk-arm, wit-zwart) en daaruit voortkomend verbloemd/onbedoeld racisme, maar ontegenzeggelijk charmant in beeld gebracht. Dat alles gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, helpt wanneer de film op tenenkrommend terrein komt. De Amerikaanse remake The Upside (2017), met Bryan Cranston en Kevin Hart, bracht beduidend minder mensen in vervoering.

Omar Sy en François Cluzet in Intouchables van Olivier Nakache en Eric Toledano Beeld
Omar Sy en François Cluzet in Intouchables van Olivier Nakache en Eric Toledano

Nu te zien

NPO 2, 21.10 uur

Met de tentoonstelling Artemisia zet Rijksmuseum Twenthe het werk van de 17de-eeuwse barokschilder Artemisia Gentileschi centraal. Deze kunstenaar werkte als vrouw in een door mannen gedomineerde wereld en maakte vrouwenportretten, allegorieën en bijbelse voorstellingen met een sensuele uitstraling die scandaleus werd gevonden. Het werk van Artemisia werd de afgelopen decennia herontdekt, waardoor ze symbool werd van de strijd tegen het patriarchaat. In Nu te zien bewondert Ann Demeester de schilderijen van deze vrouw, die een bijzonder leven leidde.

La grippe espagnole

Canvas, 21.20 uur

Vanuit een legerkamp in Kansas brachten Amerikaanse soldaten in 1918 de Spaanse griep naar Europa. De Eerste Wereldoorlog was bijna afgelopen, maar het virus zorgde voor een volgend drama, dat wereldwijd naar schatting vijftig miljoen mensen het leven kostte. De Franse documentaire La grippe espagnole belicht de verkeerde beslissingen en wijze stappen die ruim een eeuw geleden werden genomen, en vertelt hoe we daar nog steeds van kunnen leren. Ook belicht de film het plotselinge verdwijnen van de Spaanse griep, anderhalf jaar na de eerste uitbraak.

Nood

NPO 1, 21.46 uur

In een spannende nieuwe dramaserie beantwoorden medewerkers van een alarmcentrale de meldingen die binnenstromen via 112. In elke aflevering volgt Nood een van de centralisten, gespeeld door Joris Smit, Melody Klaver, Mohammed Elouardani en Jenny Mijnhijmer. In de eerste aflevering beantwoordt Joyce (Mijnhijmer) de oproep van Lauren. Haar vader ligt op de grond en heeft hulp nodig, maar dan klinkt er een schreeuw en wordt de verbinding verbroken. Omdat ze vermoedt dat Laurens vader moet worden gereanimeerd stuurt Joyce de hulpdienst naar haar locatie.

Body of Lies

Veronica, 23.10 uur

(Thriller, Ridley Scott, 2008) Carice van Houten zou in Body of Lies de echtgenote van CIA-agent Leonardo DiCaprio spelen, maar na de opnamen vond regisseur Scott het subplot toch niet goed werken. Hij beloofde beterschap in de blu-ray-uitgave, maar ook daarin was Van Houten niet te zien. Jammer, want Body of Lies is geen onaardige thriller, die een aantal voorzichtige vraagtekens plaatst bij Amerika’s oorlog tegen terrorisme. Een CIA-baas (Russell Crowe) laat vanuit Washington zijn rechterhand in het Midden-Oosten (DiCaprio) een terreurcel ontmantelen.

Leonardo DiCaprio in Body of Lies van Ridley Scott Beeld
Leonardo DiCaprio in Body of Lies van Ridley Scott

2Doc: In de armen van Morpheus

NPO 2, 23.16 uur

Veel mensen worstelen met de slaap. Ze kunnen de slaap niet vatten, slapen slecht of vallen juist in slaap op ongewenste momenten. De documentaire In de armen van Morpheus van Marc Schmidt (De regels van Matthijs) is een cinematografische ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Emily wordt geplaagd door nachtmerries die zich uiten in gewelddadige slaapwandelingen. Roselien valt overal in slaap en leeft in een schemerzone tussen droom en werkelijkheid. Wie zijn we als we dromen en hoe beïnvloedt slaap ons dagelijks bestaan?

Meer over