Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 3 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Ruth Negga en Joel Edgerton in Loving van Jeff Nichols. Beeld
Ruth Negga en Joel Edgerton in Loving van Jeff Nichols.Beeld

Nike’s Big Bet

Canvas, 19.10 uur

Teleurgesteld in de prestaties van Amerikaanse lopers in de jaren tachtig begon Nike een ambitieus trainingstraject: het Nike Oregon Project. Marathonloper Alberto Salazar belichaamde de idealen van Nike als geen ander en werd aangetrokken als projectleider. Al snel klonken er geruchten over gebruik van doping en misbruik van jonge atleten, zowel fysiek als mentaal. Salazar werd geschorst, maar ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. De documentaire Nike’s Big Bet vertelt het verhaal van het project en laat het oordeel aan de kijker.

Shrek

RTL 8, 20.25 uur

(Animatie, Andrew Adamson en Vicky Jenson, 2001) Naast drie matige vervolgen kreeg de animatieklassieker Shrek ook nog een spin-off, Puss in Boots (2011), waarvan dit jaar zelfs een tweede deel verschijnt. Toch blijft de eerste Shrek, met de stemmen van onder anderen Mike Meyers en Eddie Murphy, volgens velen de beste film uit de reeks. Het groene monster is hierin het recalcitrantst. Hij is geen held en begint met tegenzin aan de opdracht een prinses te redden. Dat resulteert in een mix van spitsvondige grapjes, frisse popliedjes en popcultuurparodieën.

Shrek Beeld
ShrekBeeld

Loving

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Jeff Nichols, 2016) Op 11 juli 1958 worden Richard Perry Loving (Joel Edgerton) en Mildred Jeter Loving (Ruth Negga) gearresteerd. Hun misdaad: ze zijn getrouwd. In de staat Virginia zijn gemengde huwelijken verboden. Richard is wit, Mildred heeft zwarte en indiaanse voorouders. Cineast Jeff Nichols baseerde op een waargebeurd verhaal, zonder er een geromantiseerde Hollywoodversie van te maken. Loving zoekt het niet in de grote gebaren, maar is een prachtig, geduldig pleidooi voor empathie. Negga werd terecht genomineerd voor een Oscar, maar ook Edgerton is fenomenaal: zo gesloten als metselaar Richard kom je ze zelden tegen, en toch kijk je rechtstreeks in zijn hart.

Enemy of the State

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Tony Scott, 1998) In Francis Ford Coppola’s The Conversation (1974) acteerde Gene Hackman de akelig eenzame en trieste afluisterexpert Harry Caul. Volgens een sterk tot de verbeelding sprekende theorie speelt hij in Enemy of the State stiekem hetzelfde personage: wéér is Hackman een solitaire afluisterexpert met dik zwart montuur, werkend in een betonhol. Maar Enemy of the State, waarin advocaat Dean (Will Smith) halsoverkop in een duister overheidscomplot belandt, blijft ook zonder die achtergrondkennis een onderhoudende paranoiathriller die je aan het denken zet.

Will Smith en Gene Hackman in Enemy of the State van Tony Scott. Beeld
Will Smith en Gene Hackman in Enemy of the State van Tony Scott.Beeld

Prison

Canvas, 20.30 uur

De laatste aflevering van Prison behandelt het geweld binnen de muren van de gevangenis van Durham in Engeland. Er is regelmatig sprake van geweld tussen de gedetineerden, maar ook de bewakers worden ermee geconfronteerd. De komst van nieuwe gevangenen brengt de toch al geladen sfeer tot een kookpunt. Er is weinig bekend over de nieuwkomers en hun eventuele psychische en emotionele problemen. Mogelijk hebben ze nog rekeningen te vereffenen hebben met de oudgedienden. De positieve benadering van de bewakers komt onder druk te staan.

2Doc: De beveiligers

NPO 2, 22.50 uur

De beveiligingsbranche groeit als kool. Kan de samenleving daardoor rustiger slapen of is het vooral schijnveiligheid? In De beveiligers laat Anneloek Sollart mensen aan het woord die dag in, dag uit bezig zijn met het beveiligen van personen, objecten en evenementen. De persoonsbeveiliger van Geert Wilders vertelt over zijn baan, en voor het eerst wordt een beveiliger van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging geportretteerd. Ook de beveiligers van de Rotterdamse metro, kerncentrale Borssele en de Gay Pride komen aan het woord.

Genderquake

NPO 3, 22.50 uur

De Britse documentaire Genderquake brengt bij wijze van sociaal experiment elf millennials een week samen in een huis in Sussex. De deelnemers hebben verschillende genderidentiteiten en proberen samen te ontdekken wat hun overeenkomsten en verschillen zijn. Er is geen dwang, maar eerlijkheid is een must. Gedurende een week groeit het elftal naar elkaar toe en ontstaan er romances. Als vervolgens blijkt dat er iemand niet helemaal open is geweest over diens ware geslacht, reageert de groep geschokt. Morgen volgt de tweede helft van Genderquake.

Meer over