FILM- EN TV-TIPSDinsdag 29 december

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 29 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Zootropolis van Byron Howard, Rich Moore en Jared Bush. Beeld
Zootropolis van Byron Howard, Rich Moore en Jared Bush.

The Way We Were

NPO 2, 13.55 uur

(Sydney Pollack, 1973) De beroemdste onderdelen van dit mooie, melancholieke drama zijn Marvin Hamlisch’ muziek en Barbra Streisands titelsong: ze wonnen beide een Oscar. Maar vergeet ook de chemie tussen hoofdrolspelers Robert Redford en dezelfde Streisand niet. Hij is een niet zo linkse schrijver, zij is een voor Amerikaanse begrippen knetterlinkse activist. Hun romance wordt getoond aan de hand van grote momenten uit de geschiedenis. De slotscène, waarin de twee elkaar toevallig ontmoeten in het New Yorkse Central Park tijdens een demonstratie, is klassiek en gaf de film zijn titel.

Barbra Streisand en Robert Redford in The Way We Were van Sidney Pollack. Beeld
Barbra Streisand en Robert Redford in The Way We Were van Sidney Pollack.

Zootropolis

BBC 1, 14.55 uur

(Byron Howard, Rich Moore en Jared Bush, 2016) Anders dan haar 275 broertjes en zusjes wil het doortastende konijn Judy geen wortelteler worden, maar politieagent. Ze krijgt de kans zich te bewijzen in deze sterke, geëngageerde Disney-animatiefilm. Zootropolis combineert een spannend detectiveverhaal met een slim en actueel betoog over vooroordelen. Zowel de verleiding als het gevaar daarvan wordt zo glashelder geïllustreerd dat de film zou kunnen dienen als lesmateriaal – en dat zonder ook maar een moment belerend te worden. Luchtig en met veel humor laat de film zien dat niemand vrij is van vooringenomenheid. Niet verrassend is het hoge niveau van de animatie: dat kan aan de Disney-studio wel worden overgelaten.

Rail Away

NPO 2, 20.05 uur

Kijken naar treinen die rustig door een bergachtig landschap puffen: het lijkt een tv-formule uit een ander tijdperk. Toch is dit soort meditatieve ‘slow tv’ weer helemaal in, en dat maakt het langlopende Rail Away populairder dan ooit. In deze kerstperiode presenteert het EO-programma vijf nieuwe afleveringen met unieke spoorlijnen in besneeuwde landschappen met fraaie vergezichten. Vandaag gaat de reis door de Italiaanse provincie Trentino, tussen het Gardameer en de Dolomieten. De route vanaf Rovereto voert de kijker langs meren en kastelen.

26.000 gezichten, 15 jaar later

NPO 2, 22.00 uur

Met een generaal pardon kreeg een groep van 26 duizend uitgeprocedeerde asielzoekers in 2007 alsnog toestemming om in Nederland te blijven. Een aantal van hen werd destijds geportretteerd in een reeks korte portretten door Nederlandse filmmakers. In 26.000 gezichten, 15 jaar later vertellen vier asielzoekers – de inmiddels jongvolwassen Pariya, Nikola, Ariunsanaa en Edri – wat er sindsdien is gebeurd. Alle vier zijn ze vastbesloten om iets van hun leven te maken en te bewijzen dat ze een aanwinst zijn voor het land dat besloot hen een thuis te geven.

Frank Capra, il était une fois l’Amérique

Arte, 22.20 uur

Misschien wel dé kerstklassieker onder de speelfilms is It’s a Wonderful Life (1946), waarin James Stewart een gefrustreerde ondernemer speelt die zelfmoord wil plegen maar door een engel tot nieuwe inzichten komt. Regisseur van de film, die net als veel andere latere klassiekers aanvankelijk lauw werd ontvangen, is Frank Capra (1897-1991). De in Italië geboren Capra wordt wel gezien als de grondlegger van de romantische komedie. In zijn documentaire uit 2020 probeert de Franse regisseur Dimitri Kourtchine erachter te komen in hoeverre Capra in zijn weergave van het Amerika van zijn tijd een dromer was of dat hij eigenlijk meer de werkelijkheid tekende dan wij denken.

Doorbakken

NPO 1, 22.25 uur

Nu Heel Holland bakt weer van start is gegaan bij Omroep Max, is ook André van Duin weer terug met zijn wekelijkse nabespreking in Doorbakken. Samen met de thuisbakker die de zondag ervoor is afgevallen blikt de presentator met veel humor terug op de spannendste en mooiste momenten in de tent. Ook de juryleden van Heel Holland bakt zijn van de partij. Janny van der Heijden komt langs om samen met Van Duin een educatief culinair uitstapje te maken, en de afvaller uit de voorgaande aflevering krijgt een mini-masterclass van Robèrt van Beckhoven.

Point Break

BBC 1, 01.00 uur

(Kathryn Bigelow, 1991) Puntgave genre-/surffilm bevat een ware staalkaart van genre-ingrediënten: knokpartijen, achtervolgingen, schietpartijen, een spectaculaire vrije val en, boven alles, indrukwekkende surfopnamen. In Los Angeles zijn in drie jaar 27 bankovervallen gepleegd, door vier mannen met maskers van Amerikaanse presidenten die zich The Ex-Presidents noemen. De politie en de FBI tasten in het duister. Groentje Keanu Reeves moet met de ervaren maar onaangepaste ouwe rot Gary Busey de zaak maar weer eens oppakken. Volgens hun theorie zijn de overvallers surfers.

Keanu Reeves en Patrick Swayze in Point Break van Kathryn Bigelow. Beeld
Keanu Reeves en Patrick Swayze in Point Break van Kathryn Bigelow.
Meer over