Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 28 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Viggo Mortensen in Eastern Promises. Beeld
Viggo Mortensen in Eastern Promises.

College Tour

NPO 2, 20.30 uur

Later dit jaar is Monic Hendrickx in de bioscoop te zien in De openbaring, een psychologische horrorfilm die zich afspeelt tijdens de lockdown op het hoogtepunt van de coronacrisis. In de rol van Magda moet Hendrickx toezien hoe haar broer Jacob (een rol van Victor Löw) in de ban raakt van complottheorieën en doordraait. Bij het grote publiek is Hendrickx vooral bekend door haar hoofdrol als misdaadbaas Carmen in de populaire tv-serie Penoza. In College Tour vertelt de winnares van vier Gouden Kalveren over haar carrière en toekomstplannen.

The Accountant

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Gavin O’Connor, 2016) Overdag is Christian Wolff (Ben Affleck) een ietwat eigenaardige accountant in een kleine provinciestad, ’s avonds werkt hij voor de gevaarlijkste criminelen op aarde. Het is allemaal niet zo grappig als het klinkt. Christian Wolff is een clichéfilmautist: hij is slecht in menselijke interactie en ordent zijn bestek kaarsrecht en op gelijke afstand van elkaar in een verder lege keukenla. Qua toon klopt het allemaal voor geen meter, maar dat maakt The Accountant, waarin Affleck zo lang mogelijk zo emotieloos mogelijk kijkt, nu net vermakelijk raar.

Anna Kendrick en Ben Affleck in The Accountant van Gavin O'Connor Beeld
Anna Kendrick en Ben Affleck in The Accountant van Gavin O'Connor

DNA onbekend

NPO 1, 20.35 uur

Wim is de derde zoon in een gezin met negen kinderen en loopt al enige tijd rond met twijfel. Die werd gezaaid door zijn tante, die vermoedt dat Wim en zijn jongere broers en zussen helemaal niet de kinderen zijn van Willem, de man die ze altijd als hun vader hebben gezien. Willem werkte bij de marechaussee en woonde met zijn gezin in een huis waar ook collega’s werden ondergebracht. Wims tante denkt dat deze mannen de echte vaders zijn van de jongste zeven kinderen in het gezin. In DNA onbekend moet genetisch onderzoek hierover uitsluitsel geven.

Never Say Never Again

RTL 7, 21.00 uur

(Actie, Irvin Kershner, 1983) De James Bond-aflevering van vanavond, een remake van Thunderball, behoort niet tot de officiële Bond-reeks. De film is gemaakt door andere producenten, er was ruzie over de rechten, van die dingen. Never Say Never Again heeft dan ook niet de kenmerkende titelsequentie, maar is verder een prima episode, met heerlijke nucleaire schurken (Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow) en prominent aanwezige vrouwen: Kim Basinger en Barbara Carrera. De eerste stond aan het begin van een succesvolle filmcarrière, van de laatste vernamen we sindsdien minder en minder.

Sean Connery in Never Say Never Again. Beeld
Sean Connery in Never Say Never Again.

30 en nooit meer werken

NPO 3, 21.15 uur

Een vroeg pensioen is iets waarvan veel mensen dromen. De Fire-beweging (Financial Independence, Retire Early) is populair onder millennials die denken dat het een formule is om al vóór hun 40ste te kunnen stoppen met werken. Daarbij hoort een spaarzame en zuinige levensstijl, naast het verdienen van zo veel mogelijk geld op jonge leeftijd en zorgen voor passief inkomen, bijvoorbeeld uit beleggingen. De makers van 30 en nooit meer werken spraken onder meer met jonge handelaars in bitcoins en vastgoed, en een koppel dat een tiny house laat bouwen.

2Doc: Gij zult niet doden - Treinkaping de Punt

NPO 2, 22.40 uur

In de ochtend van 11 juni 1977 maakten mariniers een einde aan de gijzeling van een passagierstrein bij De Punt in Drenthe. Die was drie weken eerder tot stilstand gedwongen door gewapende Zuid-Molukse kapers. Bij de bevrijdingsactie werden zes kapers gedood. Hun nabestaanden spanden een proces aan tegen de staat: het gebruikte geweld was volgens hen buitensporig en sommige kapers zouden zijn geëxecuteerd. De indringende documentaire Gij zult niet doden - Treinkaping de Punt volgt de spelers in dit proces, waarin afgelopen zomer uitspraak werd gedaan.

Eastern Promises

Veronica, 23.05 uur

(Misdaad, David Cronenberg, 2007) In deze naargeestige film noir van de voormalige ‘Baron of Blood’ David Cronenberg speelt Viggo Mortensen de chauffeur van een Russische maffiafamilie in Londen, die bekneld raakt tussen zijn criminele ambities en zijn sympathie voor een vroedvrouw (Naomi Watts). Zij legt langzaam maar zeker de ware aard bloot van de godfather (Armin Mueller-Stahl) en diens psychopathische zoon (Vincent Cassel), voor wie Mortensen zijn rondjes rijdt. Eastern Promises is de sfeervolle opvolger van A History of Violence (2005), waarin Mortensen al evenzeer worstelde met de duistere kant van zijn personage. De films markeren een overgangsfase in het werk van Cronenberg, dat sindsdien nog ingetogener werd.

Meer over