Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 28 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Henry Thomas in ‘E.T. the Extra-Terrestrial’ van Steven Spielberg. Beeld
Henry Thomas in ‘E.T. the Extra-Terrestrial’ van Steven Spielberg.

Gordon & Paddy en de zaak van de gestolen nootjes

NPO 3, 15.23 uur

Een pad en een muis lossen samen politiezaken op in deze aangename animatiefilm, gebaseerd op de boeken over inspecteur Gordon van Ulf Nilsson. Animatieregisseur Linda Hambäck (onlangs in de bios met het al even zachtmoedige Mijn moeder is een gorilla) onderscheidt zich met haar bewerking van andere films voor jonge kinderen door de liefdevolle details en het prettig kronkelende, niet geheel voorspelbare verhaal. De animatie is zacht van toon – in de geest van het werk van de Nederlandse Gitte Spee, die de boeken illustreerde.

Beeld uit ‘Gordon & Paddy en de zaak van de gestolen nootjes’ van Linda Hambäck. Beeld
Beeld uit ‘Gordon & Paddy en de zaak van de gestolen nootjes’ van Linda Hambäck.

E.T. the Extra-Terrestrial

Net 5, 16.05 uur

Steevast genoemd als een van de beste films van Spielberg, dit ontroerende sprookje over een onooglijk maar vertederend buitenaards wezentje dat door een ruimteschip per ongeluk op aarde is achtergelaten en terug wil naar huis. Voor het zover is, ontfermen de 10-jarige Elliott (Henry Thomas), zijn zusje Gertie (Drew Barrymore) en hun vriendjes zich over E.T. Elliott – grootgebracht door zijn moeder; vader is met vriendin naar Mexico – beschermt E.T. tegen de boze volwassenen die ongezonde interesse hebben in het wezentje. Spielbergs opgekuiste versie van begin deze eeuw beschouwde de regisseur zelf later óók als mislukt: er gaat niets boven de originele E.T..

Death on the Nile

BBC 2, 17.45 uur

Alleen al door de rolbezetting is deze Agatha Christie-verfilming een feest. Peter Ustinov maakt van Hercule Poirot een geestige en enigszins vileine detective, die tijdens een boottocht op de Nijl de moord op een rijke dame moet zien op te lossen. Dat valt niet mee, met onder anderen Bette Davis, David Niven, Maggie Smith, Mia Farrow en Jack Warden als tegenspelers. Vrijwel alle passagiers hebben een motief en regisseur John Guillermin (The Towering Inferno, King Kong) vlecht de boel kundig in elkaar.

Simon MacCorkindale en Lois Chiles in ‘Death on the Nile’ van John Guillermin. Beeld
Simon MacCorkindale en Lois Chiles in ‘Death on the Nile’ van John Guillermin.

Jaaroverzicht NOS Journaal 2021

NPO 1, 20.33 uur

Op verschillende plekken in het land staat Winfried Baijens met persoonlijk betrokkenen stil bij de grote nieuwsgebeurtenissen van 2021. In het jaaroverzicht van het NOS Journaal blikt hij terug op de voortdurende impact van de corona-epidemie op de corona-afdeling van een ziekenhuis in Veldhoven. Bij een asielzoekerscentrum belicht hij de chaotische toestanden na het vertrek van de internationale troepen uit Afghanistan. Ook is hij op de plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten en staat hij in Limburg stil bij de overstromingen van afgelopen zomer.

Wintergasten

NPO 2, 22.09 uur

Vanavond is Janine Abbring in New York te gast bij performancekunstenaar Marina Abramovic, die al een halve eeuw de grenzen opzoekt van wat ze met haar lichaam en geest kan doen. Abramovic koos een fragment uit de film Days of Pain and Pride over de dood van de Joegoslavische leider Tito, die haar terugbrengt naar haar geboorteland. Verder is een stukje te zien uit de documentaire Maria by Callas. Abramovic is al van jongs af aan gefascineerd door operadiva Maria Callas en werkt momenteel aan 7 Deaths of Maria Callas, een eerbetoon in operavorm.

Normal People

Canvas, 22.15 uur

Canvas begint vandaag met driedubbele afleveringen van de dramaserie Normal People. Marianne en Connell (Daisy Edgar-Jones en Paul Mescal) gaan naar dezelfde middelbare school, maar komen uit verschillende milieus. De moeder van de populaire Connell werkt als schoonmaker voor de moeder van Marianne, een buitenbeentje met weinig vrienden. De twee krijgen een relatie, die Marianne op verzoek van Connell geheimhoudt. Als ze gaan studeren aan de universiteit blijven ze elkaar tegenkomen en ontstaat er een complexe relatie van aantrekken en afstoten.

Scheefgroei

NPO 1, 22.40 uur

In Scheefgroei brengen Jeroen Pauw en Sander Heijne de groeiende kloof tussen arm en rijk in Nederland in kaart. De woningmarkt is een van de terreinen waarop deze tweedeling het duidelijkst merkbaar is. Woningen zijn beleggingsobjecten geworden. Dat heeft de prijzen enorm opgedreven. Wie tijdig een eigen woning heeft gekocht zit goed, maar voor wie nu nog wil instappen in de woningmarkt is een starterswoning vaak onbetaalbaar. Ook huurders hebben de boot gemist. In de uitzending van vanavond doen huizenzoekers, beleggers en makelaars hun zegje.

Meer over