Filmtips

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 27 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Johanna ter Steege en Herman Finkers in De beentjes van Sint-Hildegard. Beeld
Johanna ter Steege en Herman Finkers in De beentjes van Sint-Hildegard.

Koningsdag 2021

NPO 1, 10.50 uur

Vandaag bezoeken Willem-Alexander, Máxima en hun dochters in het kader van Koningsdag de High Tech Campus in Eindhoven. Door de coronamaatregelen krijgt de hele dag een hightech-tintje, met digitale gesprekken en virtuele ontmoetingen. Naast het rechtstreekse verslag is er vanavond (19.00 uur) een uitzending waarin Amber Brantsen vanaf het dak van een voormalig Philipsgebouw terugblikt op de hoogtepunten van deze Koningsdag. Winfried Baijens rijdt van Den Haag naar Eindhoven in de zonnewagen waarmee de TU Eindhoven in 2017 de Solar Challenge won.

Fast & Furious 7

Veronica, 20.30 uur

(Actie, James Wan, 2015) ‘Auto’s kunnen niet vliegen’, zegt racer, autodief en huisvader Brian O’Conner (wijlen Paul Walker) in Fast & Furious 7 tegen zijn zoontje, wanneer die een speelgoedautootje op de grond smijt. Wat volgt, is een film die deze levensles met verbluffend actiegeweld ontkracht. De afwezigheid van Walker tijdens het laatste deel van de opnamen - hij kwam in november 2013 om bij een niet aan de film gerelateerd auto-ongeluk - werd knap ondervangen, met dubbelgangers en knip- en plakwerk met oud filmmateriaal door het specialeffectsbedrijf van filmmaker Peter Jackson.

Paul Walker in Fast & Furious 7. Beeld
Paul Walker in Fast & Furious 7.

De beentjes van Sint-Hildegard

NPO 1, 20.35 uur

(Komedie, Johan Nijenhuis, 2020) Zelfs in coronatijd kon een Nederlandse film een bioscoophit worden, zo bewees De beentjes van Sint-Hildegard. Herman Finkers en Johanna ter Steege, beiden acterend in het Twents, zijn dan ook fantastisch in deze bewerking van een Tsjechische komedie, die door Johan Nijenhuis opvallend ingetogen werd geregisseerd. Na de dood van zijn schoonvader verdraagt zestiger Jan (Finkers) het niet langer om eindeloos te worden bemoederd door echtgenote Gedda (Ter Steege). Hij besluit tot een hilarisch maar ook zielig ontsnappingsplan. Knap, hoe Finkers en Ter Steege voelbaar maken dat hun personages er samen een heel leven op hebben zitten. Je blijft ze een happy end gunnen.

Makeup: A Glamorous History

BBC 2, 22.00 uur

In een driedelige BBC-serie maakt make-upartiest Lisa Eldridge een reis door de Britse geschiedenis van de make-up. Ze begint in het tijdperk van koning George, een periode waarin aristocraten met weelderige kleding, extravagante pruiken en veel make-up lieten zien hoe rijk ze waren. Eldridge staat stil bij toenmalig mode-icoon Georgiana Spencer (1757-1806) en geeft een hedendaags model zo’n look. Toen elders in Europa de adel onder de guillotine belandde, kwam er ook in het Verenigd Koninkrijk een eind aan de uitbundige pracht en praal van de aristocratie.

You’ll Never Walk Alone

NPO 2, 22.10 uur

Toen Cas van Bakel te horen kreeg dat hij kanker had, waren zijn collega’s van het Korps Mariniers geschokt. Om een ode te brengen aan hun kameraad besloten 22 mariniers het wereldrecord speedmars op marathonafstand te verbeteren. Met die ongelooflijke krachttoer – zo snel mogelijk 42 kilometer afleggen met 18 kilo bepakking – willen ze bovendien geld ophalen voor collega’s die aan kanker lijden. De documentaire You’ll Never Walk Alone laat zien hoe de mariniers twee jaar lang trainen voor de mars, in de hoop dat Van Bakel hem nog kan meemaken.

Ik heb het niet gedaan

NPO 2, 23.05 uur

Romano van der Dussen zat twaalf jaar lang ten onrechte in een Spaanse cel na een veroordeling wegens verkrachting en aanranding. De in Spanje woonachtige Nederlander werd door slachtoffers aangewezen in een line-up die verder uitsluitend uit lokale Spanjaarden bestond. Drie jaar na zijn veroordeling wees dna-onderzoek in de richting van een andere dader: de Britse moordenaar Mark Dixie. De documentaire Ik heb het niet gedaan van Elena Lindemans reconstrueert de gebeurtenissen en schetst hoe moeilijk het is om als veroordeelde van alle blaam te worden gezuiverd.

The Talented Mr. Ripley

SBS 9, 23.05 uur

(Thriller, Anthony Minghella, 1999) Tom Ripley, een creatie van thrillerschrijfster Patricia Highsmith, is in The Talented Mr. Ripley een arme sloeber, hartstochtelijk op zoek naar waardering, liefde en geld. Dat krijgt hij in de schoot geworpen met de opdracht om de zoon van een Amerikaanse industrieel in Italië te zoeken en terug naar huis te dirigeren. Matt Damon vertolkt Ripley als een liegende knuffelbeer, en al doet hij dat uitstekend, toch wordt hij ietwat van het scherm gespeeld door Jude Law, als Ripley’s object van begeerte.

Matt Damon in The Talented Mr. Ripley van Anthony Minghella. Beeld TMDB
Matt Damon in The Talented Mr. Ripley van Anthony Minghella.Beeld TMDB
Meer over