FILM- EN TV-TIPSDinsdag 27 oktober

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 27 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Vanaf links: Tim Robbins, Tom Cruise en Dakota Fanning in War of the Worlds (Steven Spielberg, 2005). Beeld
Vanaf links: Tim Robbins, Tom Cruise en Dakota Fanning in War of the Worlds (Steven Spielberg, 2005).

Fritzi - eine Wendewundergeschichte

Arte, 13.50 uur

(Matthias Bruhn en Ralf Kukula, 2019) Een meisje, een hond en de val van de Muur; dat zijn de drie fundamenten van deze mooie animatiefilm. Leipzig, 1989. De 12-jarige Fritzi past op Sputnik, de hond van haar beste vriendin Sophie, die met haar familie op vakantie in Hongarije is. Als Sophie niet terugkomt gaan Fritzi en Sputnik naar haar op zoek, op een lange tocht die hen tot aan de Oost-Duitse grens voert. Het persoonlijke verhaal en de grote geschiedenis gaan vanzelfsprekend samen. Door de Duitse filmcritici verkozen als beste jeugdfilm van 2019.

Beeld uit Fritzi - Eine Wendewundergeschichte (Matthias Bruhn en Ralf Kukula, 2019).  Beeld
Beeld uit Fritzi - Eine Wendewundergeschichte (Matthias Bruhn en Ralf Kukula, 2019).

Volle zalen

NPO 2, 20.25 uur

Door de coronaepidemie was het voor Olga Zuiderhoek al geen best theaterjaar, toen ze ook nog eens zelf werd getroffen door het virus. In Volle zalen vertelt de actrice hoe ze een poos doodziek was, zich alleen voelde en bang was om de ziekte niet te overleven. Gelukkig is Zuiderhoek inmiddels weer opgekrabbeld en werkt ze zelfs aan een nieuwe, zelfgeschreven solovoorstelling. Presentator Cornald Maas zocht Zuiderhoek op in Amsterdam en brengt met haar een bezoek aan de bibliotheek en het graf van haar overleden echtgenoot, musicus Willem Breuker.

War of the Worlds

Veronica, 20.45 uur

(Steven Spielberg, 2005) Vluchtende mensen, destructie, paniek, wanorde. Dat beeld komt geregeld terug in de visueel indrukwekkende verfilming die Steven Spielberg maakte van War of the Worlds, het boek van H. G. Wells over een buitenaardse aanval op de aarde. Maar Spielberg zou Spielberg niet zijn wanneer hij niet uit het oorlogsgeweld, aangericht met driepotige machines waarmee de aliens de mensheid willen uitroeien, een positieve boodschap weet te peuren. De film laat zien dat de westerse mens met cynisme en vooringenomenheid niet verder komt. Passie en liefde zijn nodig. Gescheiden vader en havenarbeider Ray (Tom Cruise) omhelst dus net op tijd het goede.

Telescope

Discovery, 22.30 uur

De opvolger van de Hubble ruimtetelescoop staat al geruime tijd in de startblokken. De coronaepidemie is de laatste in een lange rij tegenslagen waardoor de lancering van de James Webb Space Telescope (JWST) steeds weer wordt uitgesteld. De documentaire Telescope op Discovery geeft een overzicht van de ontwikkeling van de telescoop door de eeuwen heen. Wetenschappers vertellen hoe de geavanceerde JWST met zijn spiegel van 6,5 meter onze blik op het universum drastisch kan veranderen. De lancering van de JWST staat nu gepland voor oktober volgend jaar.

Zaak van je leven

NPO 2, 22.45 uur

In 1996 werd in een Amsterdamse gracht het levenloze lichaam van een man aangetroffen. Hij bleek te zijn verdronken met nogal wat drugs in zijn lichaam, maar het lukte niet om de man te identificeren. Pas in 2011 wordt zijn dossier weer geopend door een coldcase-team, nadat het lichaam is opgegraven om DNA af te nemen. Nieuwe analysetechnieken en computersystemen waarmee informatie tussen landen wordt gedeeld bieden betere kansen op identificatie. In Zaak van je leven vertellen rechercheurs hoe hun langlopende onderzoek in 2016 een match opleverde.

2Doc: The Workers Cup

NPO 2, 23.35 uur

Als het WK voetbal in Qatar in 2022 doorgaat, zullen er zo’n vierduizend arbeiders zijn gestorven tijdens de bouw van de stadions. Het rijkste land ter wereld lokt arbeidskrachten uit onder meer Nepal en de Filipijnen met mooie beloften, maar de arbeidsomstandigheden zijn erbarmelijk en het dienstverband is in feite niet meer dan slavernij. De makers van The Workers Cup kregen toegang tot een van de bouwlocaties. De mannen werken er buitengewoon lange uren in de moordende hitte voor een karig loon, maar ‘s avonds houden ze hun eigen voetbalcompetitie.

La sirène du Mississippi

Arte, 01.10 uur

(François Truffaut, 1969) De rebellen van de Nouvelle vague keerden zich aanvankelijk tegen de boekverfilming: wie zichzelf als filmauteur serieus nam, moest zijn eigen verhalen verzinnen. Toch kwamen mensen als Jean-Luc Godard en François Truffaut snel terug op dat idee, met vaak erg mooie resultaten. Zie bijvoorbeeld deze bewerking van Cornell Woolrichs roman Waltz into Darkness (1947), die door Truffaut zelf als mislukt werd beschouwd maar inmiddels als een van zijn beste films geldt. Een plantage-eigenaar (Jean-Paul Belmondo) huwt een vrouw (Catherine Deneuve) die zich ontpopt als onbetrouwbaar kreng.

Catherine Deneuve en Jean-Paul Belmondo in La sirène du Mississippi (François Truffaut, 1969). Beeld
Catherine Deneuve en Jean-Paul Belmondo in La sirène du Mississippi (François Truffaut, 1969).
Meer over