Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 26 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Fred Ward en Kevin Bacon in Tremors Beeld
Fred Ward en Kevin Bacon in Tremors

Rampage

Veronica, 20.00 uur

(Actie, Brad Peyton, 2018) ‘Well, that sucks’, zegt Dwayne ‘The Rock’ Johnson terwijl een gemuteerde krokodil uit de rivier van Chicago kruipt. Op hetzelfde moment leggen een eveneens fors vergrote wolf en een albinogorilla de stad reeds kundig in puin – kan er ook nog wel bij. Rampage is een met melige grappen gelardeerde monsterfilm in de traditie van King Kong en Godzilla die volop speelt met de gedachte dat de menselijke hoofdrolspeler, voormalig showworstelaar The Rock, óók een kolossale verschijning is. Vandaar de ondertitel van de film: Big Meets Bigger.

Dwayne Johnson in Rampage. Beeld
Dwayne Johnson in Rampage.

Dwars door de Lage Landen

NPO 2, 20.26 uur

Op hun voettocht door België en Nederland steken Arnout Hauben en zijn vrienden deze week de grote rivieren over. Ze spreken met enkele van de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog. In het Limburgse plaatsje Tienray werden tijdens de oorlog meer dan honderd kinderen uit Joodse gezinnen verborgen gehouden voor de Duitse bezetters. Net over de grens met Gelderland belanden de mannen in Groesbeek, waar de replica van een zweefvliegtuig herinnert aan de immense luchtlandingsoperatie Market Garden. Nelly Kerkhoff zag de heftige gevechten van dichtbij.

The Devil Wears Prada

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, David Frankel, 2006) Anne Hathaway als stagiaire in de modewereld, in een fictieve schets van het leven op de burelen van de Amerikaanse editie van modeblad Vogue. Meryl Streep speelt de bitse, op de legendarische Anna Wintour geënte hoofdredacteur, Hathaway is haar ondergeschikte. De film heeft iets ongemakkelijks, al was het maar omdat Hathaways personage – door wier ogen we min of meer het verhaal volgen – de film niet de zo benodigde snedige toon weet te geven. Maar Streep weet van arrogantie een attractie te maken.

Anne Hathaway (links) en Meryl Streep in The devil wears Prada.
 Beeld
Anne Hathaway (links) en Meryl Streep in The devil wears Prada.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Anderhalve eeuw geleden werd Piet Mondriaan geboren in Amersfoort. In zijn werk zocht de kunstenaar naar een ‘aards paradijs’, een modernistische en maakbare wereld waarin de mens naar het goede streeft. De Amersfoortse Kunsthal Kade onderzoekt in de tentoonstelling Schurend paradijs wat er in de hedendaagse kunst van Mondriaans visie is overgebleven. In Nu te zien bekijkt Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, moderne werken die een weinig paradijselijk beeld tonen met dreigingen als milieuvervuiling, ziekte en klimaatverandering.

Wilhelmina, een leven voor de troon

NPO 2, 22.19 uur

Al vanaf haar 10de werd koningin Wilhelmina klaargestoomd voor het koningschap en in 1898 nam ze als 18-jarige plaats op de troon. Naast haar taken als staatshoofd moest ze ook zorgen voor een troonsopvolger. In 1901 trouwde Wilhelmina met een ver familielid: de Duitse hertog Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin, die na het huwelijk als Hendrik door het leven zou gaan. Na drie miskramen, waarbij ook het leven van de koningin in gevaar kwam, werd in 1909 prinses Juliana geboren. Dankzij deze nieuwe telg kreeg de Oranjemonarchie weer een toekomst.

Tremors

Veronica, 22.35 uur

(Horror, Ron Underwood, 1990) Twee leuke monsterfilms vanavond op Veronica, en dit is de beste. Zorg dat je monsters er goed uitzien, dan wordt de film vanzelf een succes. Dat wisten bijvoorbeeld de regisseurs die in de jaren vijftig goedkope, maar o zo populaire griezelfilms maakten. De smakelijke culthorrorkomedie Tremors tapt uit hetzelfde vaatje. Een gehucht in Nevada, met een bevolking van veertien personen, wordt geplaagd door zogenoemde Graboids: reusachtige onderaardse wormen met drie tongen waaraan tanden groeien. De beesten – die in sommige scènes digitaal werden geanimeerd, wat in 1990 nog een opzienbarend nieuwtje was – verplaatsen zich razendsnel en veroorzaken her en der ellende. Hoofdrol voor een patente Kevin Bacon.

Koningsnachtconcert

NPO 2, 23.15 uur

Met het Koningsnachtconcert keert vanavond na vijf jaar een traditie terug naar het Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens dit concert werken artiesten samen met het Concertgebouworkest in een ontmoeting van pop en klassiek. Dit jaar staan er vier Nederlandse singer-songwriters op het podium. Jeangu Macrooy werd internationaal bekend door zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival en Thomas Azier heeft al twee Edisons op zak. Folkpopartiest Pitou toert deze zomer langs alle festivals en zangeres Meau brak vorig jaar door haar hit Dat heb jij gedaan.

Meer over