FILM- EN TV-TIPSDinsdag 24 november

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 24 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Still uit Vertical Limit (Martin Campbell, 2000). Beeld
Still uit Vertical Limit (Martin Campbell, 2000).

2Doc: In His Image

NPO 2, 20.15 uur

Mogen de ouders het zaad van hun overleden zoon gebruiken om hem te laten voortleven in een kleinkind? In de documentaire In His Image belicht Tami Ravid de ethische problemen die aan deze vraag kleven, maar vooral het emotionele proces dat de nabestaanden doormaken. Centraal staan drie Israëlische moeders die ieder een zoon hebben verloren tijdens zijn militaire dienst. Een van hen is inmiddels de trotse oma van een meisje dat vijftien jaar na de dood van haar vader werd geboren. In His Image ging vorige week in première op het documentairefestival Idfa.

What They Had

SBS 9, 20.30 uur

(Elizabeth Chomko, 2018) Een ontroerend en grappig alzheimer-verhaal, zo werd het niet in de Nederlandse bioscopen uitgebrachte What They Had beoordeeld door New York Magazine, in een van de overwegend positieve recensies die de film in de VS kreeg. Alzheimerpatiënt Ruth (Blythe Danner) loopt op Kerstavond het huis uit, terwijl buiten een sneeuwstorm woedt. Tijd dus, vinden dochter Bridget (Hilary Swank) en zoon Nick (Michael Shannon) dat vader Burt (Robert Forster) zijn vrouw in een verzorgingstehuis plaatst. Maar wat is dan echt het goede om te doen? Fijn regiedebuut van Elizabeth Chomko, die tot dan toe vooral als actrice aan de weg timmerde.

Blythe Danner (links) en Hilary Swank in What They Had (Elizabeth Chomko, 2018). Beeld
Blythe Danner (links) en Hilary Swank in What They Had (Elizabeth Chomko, 2018).

3Doc: Ik rouw van jou

NPO 3, 22.10 uur

Actrice en presentator Nellie Benner was eind 20 toen haar moeder overleed. Er viel een gat in haar bestaan, maar ze voelde zich bezwaard om haar gevoelens van rouw met anderen te delen. Degene bij wie ze altijd kon uithuilen was er niet meer. Waar moest ze naartoe met haar verdriet? In de documentaire Ik rouw van jou laat Benner zien dat rouw behalve heel pijnlijk ook een krachtige bron van creativiteit kan zijn. Ze onderzoekt de kunst van het rouwen, het putten van kracht uit verlies en het omzetten van verdriet in iets betekenisvols.

Tower Heist

Veronica, 22.45 uur

(Brett Ratner, 2011) De medewerkers van een chic appartementencomplex in New York worden gedupeerd met een Bernie Madoff-achtige fraudezaak en zien hun magere pensioentjes in rook opgaan. Aangevoerd door manager Kovaks (Ben Stiller) besluit een deel van het personeel zijn geld terug te stelen. De opstand van brave arbeiders tegen criminele superrijken past goed in de tijdgeest, maar dat thema wordt nauwelijks uitgewerkt. Regisseur Ratner heeft vooral aandacht voor vergezochte stunts en andere plezierige ongein. Tower Heist, met ook Eddie Murphy, is een tandeloze maar onderhoudende actiekomedie.

Eddie Murphy (links) en Ben Stiller in Tower Heist (Brett Ratner, 2011). Beeld
Eddie Murphy (links) en Ben Stiller in Tower Heist (Brett Ratner, 2011).

Zaak van je leven

NPO 2, 22.45 uur

George H. werd in 2016, en na een hoger beroep opnieuw in 2017, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een zeldzaamheid in Nederland, maar de Amsterdammer had dan ook heel wat op zijn geweten. De twintiger met connecties in de Dominicaanse gemeenschap bracht twee jonge mannen om het leven met succinylcholine, een spierverslapper die de ademhaling stopt en naderhand moeilijk is aan te tonen in het lichaam. In Zaak van je leven vertellen rechercheurs hoe het hun toch lukte om voldoende bewijs te verzamelen en H. achter de tralies te krijgen.

Vertical Limit

RTL 7, 23.00 uur

(Martin Campbell, 2000) Een bergbeklimfilm waarvan volgens ervaren bergbeklimmers weinig klopt: niet van de gebruikte klimtechnieken, niet van de uitrusting en zelfs niet van de locatie. Vertical Limit is dan ook in de eerste plaats een actiefilm, waarin een getraumatiseerde alpinist (Chris O’Donnell) de K2 beklimt om zijn zus (Robin Tunney) te redden. Maar de film werd dus niet in de Himalaya opgenomen, maar in Nieuw-Zeeland, op een berg die niet eens op de K2 lijkt. Niet fijn als je als toeschouwer je verhaal zo realistisch en feitelijk mogelijk opgediend krijgt, maar wat geeft het als je gewoon trek hebt in onderhoudende, spannende kost.

2Doc: The Kingmaker

NPO 2, 23.35 uur

Ruim twintig jaar lang was Imelda Marcos de first lady van de Filipijnen, totdat een volksopstand haar man, president en dictator Ferdinand Marcos, in 1986 verjoeg. Als weduwe keerde Imelda later terug naar haar geboorteland, waar ze nu aan het hoofd staat van een nieuwe Marcos-dynastie. In haar documentaire The Kingmaker bezoekt Lauren Greenfield (The Queen of Versailles) Marcos in haar appartement in Manilla. Greenfield wisselt de mooie praatjes van de 90-jarige dame af met getuigenissen van politieke tegenstanders en slachtoffers van het corrupte regime.

Meer over