Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 23 november

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Al Pacino (links) en Robert De Niro in Heat. Beeld
Al Pacino (links) en Robert De Niro in Heat.

De zevende hemel

RTL 8, 20.25 uur

(Musical, Job Gosschalk, 2016) Een bioscoopmusical maken met slechts een paar echte zangers in de cast: regisseur Gosschalk koos niet voor de makkelijkste weg. De zangstem van Halina Reijn is dun, die van Jan Kooijman vlak, maar die kwetsbaarheid maakt De zevende hemel, rond een met allerlei problemen worstelende restaurantfamilie, ook sympathiek: de (door meer geoefende stemmen ondersteunde) acteurs doen zichtbaar hun best. De plot is clichématig, maar met de nodige mankementen blijft De zevende hemel toch een wonderlijk verschijnsel in het Nederlandse filmlandschap.

Henriëtte Tol en Huub Stapel in De zevende hemel. Beeld
Henriëtte Tol en Huub Stapel in De zevende hemel.

Adele: One Night Only

NPO 3, 20.25 uur

Voor het eerst sinds 2017 gaf Adele vorige maand weer een concert. Adele: One Night Only is een registratie van dit optreden in het Griffith Park in Los Angeles, waar de Britse zangeres een aantal nieuwe nummers zong, aangevuld met haar grootste hits. Naast het optreden bevat de uitzending een interview door Oprah Winfrey. Adele vertelt over de pauze in haar carrière, het maken van haar nieuwe album en de verhalen achter de liedjes. Ook is ze openhartig over haar leven na haar echtscheiding, haar gewichtsverlies en het opvoeden van haar zoon.

The Bourne Ultimatum

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Paul Greengrass, 2007) Het beste deel uit de actiereeks met de aan geheugenverlies lijdende superspion Jason Bourne. Het belangrijkste is dat Bourne zijn cv als huurmoordenaar onder ogen durft te zien. Dit gaat gepaard met veel, heel veel, virtuoos vormgegeven spektakel. Regisseur Paul Greengrass voert de chaos in de actiescènes tot een maximum op en houdt tegelijk de verhaallijn strak. En dan slaagt hij er ook nog eens in om van Bourne zo’n complex personage te maken – met dank aan de sterke hoofdrolspeler Matt Damon.

Matt Damon in The Bourne UItimatum. Beeld
Matt Damon in The Bourne UItimatum.

Volle zalen

NPO 2, 20.34 uur

Cabaretier en programmamaker Paul Haenen is inmiddels 75, maar niet te oud voor een eigen youtubekanaal en een nieuwe theatertournee. Met de voorstelling Haenen brengt vreugde reist hij momenteel langs de zalen om Nederland in coronatijd een hart onder de riem te steken. Daarbij zijn typetjes als Dominee Gremdaat en Margreet Dolman wat minder belangrijk geworden en laat Haenen meer van zichzelf zien.Volle zalen gaat bij hem op bezoek in Frankrijk, waar de veelzijdige Haenen zijn eigenwijze levenshouding als mens en artiest deelt.

Heat

Veronica, 22.45 uur

(Misdaad, Michael Mann, 1995) Hoewel beide acteurs al te zien waren in The Godfather Part II, speelden Robert De Niro en Al Pacino pas in deze thriller voor het eerst samen in één scène. Hier zijn ze elkaars tegenpolen en gelijken: De Niro een dief die een grote overval pleegt, Pacino de politieman die op hem jaagt. Regisseur Mann gaf hun personages veel diepgang, wat allerminst ten koste gaat van de fantastische beeldvoering en actiescènes. Een hommage aan woestijnstad Los Angeles, een studie in eenzaamheid, een compositie in honderden tinten blauw, Heat is het allemaal. Een film om herhaaldelijk te kijken, ook dat: zelfs de kleinste details zijn de aandacht waard.

2Doc Idfa primeur: Lessons for Luca

NPO 2, 22.43 uur

Ezequiel moet een straf van zes jaar uitzitten voor de verkoop van zijn eigen koe. Dat klinkt bizar, maar Ezequiel woont in Cuba, een land met een afwijkende kijk op bezit en economie. Salvador Gieling is de aangetrouwde neef van Ezequiel en begrijpt er niets van. Om opheldering te krijgen en zijn 2-jarige zoontje Luca te kunnen uitleggen hoe de wereld in elkaar steekt, reist hij met zijn gezin af naar Cuba. In zijn documentaire Lessons for Luca gaat hij met de camera op de schouder op zoek naar iemand die hem kan vertellen waarom zijn oom vastzit.

Extra Life: A Short History of Living Longer

Canvas, 23.05 uur

In het licht van de coronaepidemie vertelt de vierdelige documentaireserie Extra Life hoe wetenschappelijke en medische doorbraken ons leven een stuk aangenamer en langer hebben gemaakt. De eerste aflevering legt uit hoe vaccinaties daaraan hebben bijgedragen. Presentatoren Steven Johnson en David Olusoga leggen uit hoe vaccins werken en hoe het principe werd ontdekt. Ze bezoeken onderzoekers die nieuwe virussen monitoren en aan steeds effectievere vaccins sleutelen. Mede door hun inzet is onze gemiddelde levensverwachting de afgelopen eeuw verdubbeld.

Meer over