FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 23 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Vanaf links: Stephen Dorff, Debi Mazar en Dennis Hopper in Space Truckers van Stuart Gordon. Beeld
Vanaf links: Stephen Dorff, Debi Mazar en Dennis Hopper in Space Truckers van Stuart Gordon.

Het geheim van de meester

NPO 2, 20.25 uur

In Het geheim van de meester reconstrueert een team van specialisten beroemde schilderwerken. In de aflevering van vanavond staan ze misschien wel voor hun grootste uitdaging, want het nabootsen van De toren van Babel van Pieter Bruegel de Oude is een haast onmogelijke opdracht. Het doek uit de 16de eeuw is onwaarschijnlijk gedetailleerd en bevat honderden piepkleine mensjes. Terwijl schilder en onderzoeker Lisa Wiersma zich over het doek buigt, onderzoeken de andere teamleden de historische en religieuze achtergronden van het imposante werk.

Saving Mr. Banks

SBS 9, 20.30 uur

(John Lee Hancock, 2013) Het curieuze van Saving Mr. Banks, gebaseerd op de ware ontstaansgeschiedenis van Disneys musicalhit Mary Poppins (1964), is dat de film een product is van de Disneystudio. Dat betekent dat verstokt kettingroker Walt Disney (Tom Hanks) nooit rokend in beeld verschijnt, en dat wordt gesuggereerd dat Poppins-schrijfster P.L. Travers (Emma Thompson) achter de uiteindelijke verfilming stond, terwijl ze in werkelijkheid helemaal niet blij was met Disneys visie. Maar ondanks die extra scheppen suiker is Saving Mr. Banks een aanstekelijk drama, met voldoende vileine humor en sterk acteerwerk.

Tom Hanks en Emma Thompson in Saving Mr. Banks van John Lee Hancock. Beeld
Tom Hanks en Emma Thompson in Saving Mr. Banks van John Lee Hancock.

Transformers: Revenge of the Fallen

RTL 7, 20.30 uur

(Michael Bay, 2009) Zoals gebruikelijk bij een peperdure vervolgfilm deed Michael Bay in zijn tweede deel van zijn robotreeks overal een schep bovenop. Revenge of the Fallen bevat drie keer zo veel robots als het eerste deel, meer explosies en gevechten, meer exotische locaties en meer inkijkjes in het decolleté van Megan Fox. Het zou reuze irritant zijn, als Bay niet ook bewondering opriep. In zijn streven de actiefilm aller actiefilms te maken, is de regisseur stijlvast en perfectionistisch. Er zouden nóg drie delen volgen, gemaakt volgens dezelfde formule en ambitie.

Megan Fox en Shia LaBeouf in Transformers: Revenge of the Fallen van Michael Bay. Beeld
Megan Fox en Shia LaBeouf in Transformers: Revenge of the Fallen van Michael Bay.

De rijdende rechter

NPO 1, 22.05 uur

Tijdens de coronacrisis zitten buren nog dichter op elkaars lip, en dat betekent nog meer werk voor meester John Reed in een nieuw seizoen van De rijdende rechter. Familie De Haas ergert zich aan de bijen in de tuin en het steegje achter hun huis. Ze zijn afkomstig van een bijenvolk dat al een aantal jaar in de schoorsteen woont bij familie De Groot, de overburen. Familie De Haas vindt dat de buren maatregelen moeten nemen, maar familie De Groot zegt dat ze al genoeg hebben gedaan en vindt dat de bedreigde bijen niet zomaar moeten worden vernietigd.

2Doc: Oscar Benton – I’m Back

NPO 2, 22.40 uur

Ooit was Oscar Benton binnen de blues een bekende naam, die in de jaren zeventig een hit scoorde. In 2006 viel de Haagse zanger van de trap, wat hem een zware hersenbeschadiging opleverde. Benton brengt nu zijn dagen door in een verpleegtehuis, waar hij trouw wordt bezocht door zijn gitarist John. Samen namen ze nieuwe nummers op, en dat leidde tot een cd, enkele optredens en zelfs een boeking uit Rusland, waar Benton nog steeds een ster blijkt te zijn. Oscar Benton – I’m Back is een documentaire over vriendschap, mantelzorg en een bijzondere comeback.

Enslaved with Samuel L. Jackson

Canvas, 23.10 uur

Acteur Samuel L. Jackson presenteert de vierdelige documentaireserie Enslaved, die het verhaal vertelt van vier eeuwen trans-Atlantische slavenhandel. Hij reist tussen Afrika, Europa en het Amerikaanse continent en bezoekt de plekken die een hoofdrol speelden in de wereldwijde slavenhandel. Op zoek naar zijn eigen voorouders belandt Jackson in Gabon. Hij bezoekt Fort Elmina, een van de dertig forten van waaruit vele miljoenen Afrikaanse slaven werden verscheept naar Amerika. Ook staat hij stil bij de twee miljoen slaven die de reis niet overleefden.

Space Truckers

RTL 7, 23.35 uur

(Stuart Gordon, 1996) Geestig en absurd sciencefictionuitstapje van de vorig jaar overleden, in horror gespecialiseerde cultfilmer Stuart Gordon (Re-Animator). Die kon een potje breken na het internationale succes van zijn vermakelijke Christopher Lambert-vehikel Fortress (1992) en schraapte voor Space Truckers een voor zijn doen indrukwekkend budget van 25 miljoen dollar bij elkaar. Dennis Hopper speelt John Canyon, bestuurder van een intergalactische vrachtwagen vol vierkanten varkens, die zich zonder het te weten laat strikken voor een illegaal transport van kwaadaardige gevechtsrobots, richting aarde. Stephen Dorff en Debi Mazar reizen mee en zorgen voor onmiskenbare onderlinge chemie. Charles Dance biedt onvergetelijke camp als grotendeels uit robotonderdelen opgebouwde opperslechterik.

Meer over