Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 22 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Nina Hoss in Phoenix. Beeld
Nina Hoss in Phoenix.

De streken van Van Boven

NPO 2, 19.20 uur

Terwijl Yvette van Boven bezig is met een tweede seizoen van haar culinaire verkenningstocht door Nederland, blikt NPO 2 terug op de eerste reeks van De streken van Van Boven. In verschillende regio’s maakt Van Boven kennis met enthousiaste fijnproevers en lokale gerechten die soms al eeuwenlang in ere worden gehouden. Vandaag bezoekt ze in Friesland het plaatsje Greidhoeke, waar ze de keuken induikt met molenaar Christa om Friese Dumkes te bakken. Ook weet ze wel raad met een lokaal gevangen snoekbaars en het kerkebier van de neven Sipke en Sipko.

How Do They Do It?

Discovery, 20.30 uur

Een hotel met negen bouwlagen is op zich niet zo bijzonder. Wat Hotel Jakarta op het Java-eiland in Amsterdam speciaal maakt, is dat het gebouw niet is geconstrueerd van beton en staal, maar van hout. In How Do They Do It? ziet presentator Tim Senders hoe dat mogelijk is. Ook aan de binnen- en buitenkant van het dertig meter hoge hotel komen duurzame houtsoorten terug, en door gebruik te maken van veel glas was het mogelijk om een tropische binnentuin te creëren. Het groenste hotel van Nederland wordt ook nog eens energieneutraal geëxploiteerd.

Die Hard

Veronica, 20.30 uur

(Actie, John McTiernan, 1988) Los van de kapsels, kleren en Bruce Willis’ kwieke uiterlijk is er helemaal niets verouderd aan Die Hard, de film waarmee regisseur John McTiernan zijn plek tussen de grote actieregisseurs veroverde. De vaart zit er van begin tot einde flink in, dankzij McTiernans voor die tijd ongewoon snelle cameravoering en montage. En al weet je dat agent John McClane (Willis) het zal winnen van de in sappig Duits vloekende boeven die een complete wolkenkrabber hebben gegijzeld, hoe hij dat in zijn eentje flikt, moet je nog maar afwachten.

Bruce Willis in Die Hard. Beeld Brunopress
Bruce Willis in Die Hard.Beeld Brunopress

The Countess and the Russian Billionaire

BBC 2, 22.00 uur

De Russische oligarch Sergei Poegatsjev was bankier en vertrouweling van president Poetin, totdat hij in ongenade raakte en werd beschuldigd van het verduisteren van overheidsleningen. Hiermee kwam er een abrupt einde aan het sprookjesachtige leven van de miljardair en zijn vrouw, gravin Alexandra Tolstoj. De documentaire The Countess and the Russian Billionaire volgt het koppel in de turbulente periode dat Poegatsjev alles op alles moet zetten om zijn zakenimperium van de ondergang te redden. De stress zet de relatie van het echtpaar onder grote druk.

Bridge of Spies

SBS 9, 22.20 uur

(Drama, Steven Spielberg, 2015) Deze uitstekende, op feiten gebaseerde Spielberg-spionagefilm krijgt extra cachet dankzij het scenario van Joel en Ethan Coen, vol droogkomische dialogen. Tom Hanks speelt een rechtschapen advocaat die in de Koude Oorlog onderhandelaar is bij een uitruil van gevangen spionnen. Mark Rylance speelt de aimabele Sovjetspion Abel en brak zo als vijftiger door als filmacteur. De Engelsman had in 1986 eens een rolletje geweigerd voor Spielbergs Empire of the Sun en maakte sindsdien naam in het theater. Zijn spionnenrol in Bridge of Spies leverde hem een Oscar op.

Tom Hanks in Bridge of Spies. Beeld AP
Tom Hanks in Bridge of Spies.Beeld AP

2Doc: Leve de vrouw van de SRV

NPO 2, 23.20 uur

Vroeger kwam in veel wijken op gezette tijden de SRV-wagen langs met een beperkt aanbod van supermarktartikelen. De meeste wagens werden geruime tijd geleden afgedankt, maar de Tilburgse Tonny Steenis denkt dat er nog steeds behoefte aan is. Met een eigen SRV-wagen gaat ze langs de deuren in wijken waar men het niet breed heeft. Over kopen op de pof doet ze niet moeilijk, maar ondertussen staan de schulden haar aan de lippen. In Leve de vrouw van de SRV rijdt regisseur Max Ploeg mee met Steenis. Heeft haar businessmodel nog bestaansrecht in deze tijd?

Phoenix

WDR 3, 23.45 uur

(Drama, Christian Petzold, 2014) Cineast Christian Petzold, wiens nieuwste film Undine momenteel in de Nederlandse filmtheaters te zien is, wordt gewaardeerd als eigenzinnig chroniqueur van (hedendaags) Duitsland. Met een onderkoelde, maar messcherpe regiestijl toont hij in Phoenix een vrouw (Nina Hoss) die na de Tweede Wereldoorlog met een verminkt gelaat terugkeert uit een concentratiekamp . Een plastisch chirurg herstelt de schade, maar wanneer ze haar man onder ogen komt, lijkt die haar niet meer te herkennen. Petzold neemt een risico: is het aannemelijk dat deze man zijn echtgenote écht niet meer herkent? Toch werkt het, in een film over illusies die zelf ook als een zinsbegoocheling is.

Meer over