Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 21 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma

Omar Sharif en Julie Christie in Doctor Zhivago. Beeld
Omar Sharif en Julie Christie in Doctor Zhivago.

Doctor Zhivago

BBC 2, 14.50 uur

(Drama, David Lean, 1965) Grootse verfilming van Boris Pasternaks roman Doctor Zhivago door genrespecialist David Lean, ook bekend van klassieke, epische Hollywoodspektakels als The Bridge on the River Kwai en Lawrence of Arabia. Ditmaal behelst het drama liefde en lijden tijdens de Russische Revolutie, met Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin en Alec Guinness in vooraanstaande rollen. De legendarische Sharif speelt de dokter uit de titel: een man die gelukkig getrouwd is met zijn jeugdliefde, maar zich desondanks aangetrokken voelt tot een andere vrouw, terwijl ook de Russische Revolutie en de Eerste Wereldoorlog zijn leven volledig door elkaar schudden. Winnaar van vijf Oscars.

Saving Mr. Banks

BBC 1, 15.45 uur

(John Lee Hancock, 2013) Het curieuze van Saving Mr. Banks, dat gebaseerd is op de ontstaansgeschiedenis van Disneys musicalhit Mary Poppins (1964), is dat de film een product is van Disney. Dat betekent dat kettingroker Walt Disney (Tom Hanks) nooit rokend in beeld verschijnt, en dat wordt gesuggereerd dat Poppins-schrijver P.L. Travers (Emma Thompson) achter de uiteindelijke verfilming stond, terwijl ze in werkelijkheid helemaal niet blij was met Disneys visie. Maar ondanks die extra scheppen suiker is Saving Mr. Banks een aanstekelijk drama, met voldoende vileine humor en sterk acteerwerk.

Tom Hanks en Emma Thompson in Saving Mr. Banks. Beeld
Tom Hanks en Emma Thompson in Saving Mr. Banks.

Boer Ayoub

NPO 3, 20.25 uur

Via de regionale omroep en de tafel van Op1 maakte Nederland afgelopen jaar kennis met Ayoub Louihrani. De Nederlands-Marokkaanse Louihrani groeide op in Amsterdam in een familie zonder agrarische achtergrond, maar besloot stage te lopen op een veehouderij en weet sindsdien dat hij zijn eigen boerderij wil runnen. In de realityserie Boer Ayoub vertelt hij over zijn passie voor het boerenbedrijf en zijn liefde voor koeien, terwijl hij zoekt naar zijn ideale boerderij. Ook ontvangt hij bekende gasten en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Inside Man

Veronica, 20.30 uur

(Misdaad, Spike Lee, 2006) Spike Lee, stadsfilmer van New York, trok voor Inside Man naar zo’n typische Wall Street-bank om een bijna ouderwetse misdaadfilm te maken, met een even ouderwets verrassend einde. Wanneer de cynische inspecteur Frazier (Denzel Washington) weinig verwachtingsvol zijn werkdag aanvangt, begint een aantal bankrovers aan een goed voorbereide bankoverval. Wat volgt, is een slim steekspel tussen de gelouterde Frazier en de sluwe bankrover Russell (Clive Owen), die medewerkers en klanten gijzelt. Jodie Foster speelt een invloedrijke troubleshooter.

Denzel Washington (links) en Clive Owen in Inside Man. Beeld Brunopress
Denzel Washington (links) en Clive Owen in Inside Man.Beeld Brunopress

2Doc: Lourdes

NPO 2, 22.58 uur

Zo’n vijf miljoen bedevaartgangers bezoeken jaarlijks de plek in Lourdes waar de 14-jarige Bernadette Soubirous in 1858 een visioen had van Maria. Ze drinken en baden in het water in de grot waar Maria aan Bernadette zou zijn verschenen. Voor hun documentaire Lourdes bezochten Thierry Demaizière en Alban Teurlai het bedevaartsoord om deze pelgrims te ontmoeten. Ze maken kennis met ernstig zieken en hun verzorgers, maar ook met soldaten, zwervers en sekswerkers. In de film tonen ze Lourdes als een plek waar levensverhalen worden verteld.

Apollo 13: The Lost Tapes

Canvas, 23.10 uur

Negen maanden nadat Neil Armstrong als eerste mens op de maan had gestaan, zou de bemanning van de Apollo 13 de derde maanlanding uitvoeren. Onderweg vond er echter een explosie plaats die een acute bedreiging vormde voor het ruimteschip en de astronauten aan boord. De gesprekken tussen James Lovell, John Swigert, Fred Haise en de vluchtleiding vormen de basis van de documentaire Apollo 13: The Lost Tapes, die de angstige dagen aan boord van de Apollo reconstrueert. Al het vernuft van de Nasa moest eraan te pas komen om de astronauten heelhuids thuis te krijgen.

De nacht van de slapelozen

NPO 2, 00.32 uur

In een marathonuitzending worden vannacht alle afleveringen van De slapelozen achter elkaar uitgezonden. Het programma van Frits Spits is een ode aan mensen die niet kunnen of willen slapen. De slapelozen portretteert enkele van hen en vertelt over mensen die gaan schoonmaken omdat ze de slaap niet kunnen vatten, bakkers die de hele nacht doorwerken, een vrouw die ’s nachts rouwt om haar overleden man en mensen met zo’n verstoord dag-en-nachtritme dat ze een omgekeerd leven lijken te leiden.

Meer over